Новини » Суспільство 23 жовтня, 2019, 3:10
Наука спростувала 17 міфів про здорове харчування
Міфи про харчування / unsplash.com
Міфи про харчування / unsplash.com

Здорове харчування – безперечно важливий чинник хорошого самопочуття. Але ця тема оповита багатьма міфами, які приносять більше шкоди, ніж користі. Наука не стоїть на місці й постійно з’являються нові дані про правильне харчування і здоровий спосіб життя.

Docplus зібрав міфи про харчування, в які більшість досі вірить. 

1. Гаряча їжа не є необхідним правилом здорового харчування. Шлунку все одно: він охолоджує або нагріває їжу до тієї температури, яка йому потрібна.

2. Супи не є обов’язковим правилом здорового харчування. Але вживання супів корелює з меншою вагою, оскільки супи низькокалорійні.

3. Сніданок не є необхідним правилом здорового харчування. Снідаєте – добре, не снідаєте і не хочете – не варто себе змушувати.

4. Що впала на підлогу їжа містить мікроби, і правило 5 секунд не врятує: мікроби переміщуються на їжу майже миттєво. Чим більше вологи в їжі, тим більше буде мікробів: вареник з підлоги небезпечніший, ніж сухий крекер. 

5. Запивати їжу не шкідливо. Можна навіть запивати гаряче холодним або навпаки. Головне, щоб напій не був занадто гарячим – понад 65 ° C.

6. Вечеря за 3-4 години перед сном не збільшує ризик зайвої ваги. Важливий загальний контроль споживаних калорій і їх витрати, а не те, чи їсте ви після 18, чи ні.

7. Здорові продукти не обов’язково повинні бути сирими або свіжими (мова не про термін придатності). Консервовані або сушені фрукти й овочі можуть коштувати дешевше шкідливої ​​їжі й мати при цьому всі свої поживні властивості.

8. Їжа з мікрохвильової печі не шкідлива. Випромінювання мікрохвильовки не іонізуюче, тобто не може змінювати структуру молекул.

9. Від голодування зазвичай більше шкоди, ніж користі. Голодування дійсно допомагає схуднути, але тільки в короткостроковій перспективі. При голодуванні людина втрачає м’язи, а потім сильно посилюється апетит і заповнює їх жировою тканиною. «Шлаки», від яких голодування допомагає позбутися – псевдонаукове поняття, організм сам виводить все, що йому не потрібно.

10. Молоко не запобігає переломам, хоч і не виводить кальцій з кісток. Прищі воно теж не викликає.

11. Не існує вуглеводного вікна, яке обов’язково потрібно закрити після тренування.

12. Проковтнута жуйка найчастіше не є небезпечною. Жувальна гумка хоч і не перетравлюється, але виводиться разом з іншими відходами. Твердження, нібито жуйка не перетравлюється і перебуває в організмі 7 років – міф.

13. Хліб не є небезпечним через дріжджі. Вони гинуть ще при температурі 55-60 °C. Тоді як температура хліба, який тільки спекли – 100 °С. 

14. Глютен не є небезпечним для 99% відсотків людей і може бути небезпечний тільки для 1% людей з його непереносимістю.

15. За складом волосся можна оцінити якість харчування. Робити спектральний аналіз волосся на мікроелементи – марна трата грошей.

16. Гарячу їжу можна ставити в холодильник. Вона не псується швидше, не псує сусідні продукти та не зношує швидше холодильник. Але варто врахувати два моменти: гаряча їжа в холодильнику призводить до зростання споживання електроенергії холодильника і ця порада не актуальна для старих холодильників, де немає системи автоматичного відтавання.

17. Частота смерті у веганів, вегетаріанців і м’ясоїдів приблизно однакова. Раніше вважалося, що вегани та вегетаріанці живуть довше, проте нове дослідження спростувало цю інформацію.

Нагадаємо, колишня виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пояснила причини високого забруднення повітря і дала поради, як захиститись.

 

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
Top
2020-11-28 17:45 :25