Новини » Суспільство 20 вересня, 2019, 17:00
Небезпечна їжа чи нехтування саннормами: Чому в Україні масово отруюються люди
Шкільна їдальня. Фото: depo.ua
Шкільна їдальня. Фото: depo.ua

Україну захлеснула хвиля отруєнь. Люди злягають у лікарні масово. Як після відвідання шкільних їдалень, так і закладів громадського харчування.

Розглянемо, що є причиною таких отруєнь українців та хто у цьому винен.

Загальна картина

Днями масове отруєння школярів було зафіксовано в Одесі. Там протягом 15-19 вересня до міської інфекційної лікарні з попереднім діагнозом «харчове отруєння» звернулося 53 учні ЗОШ № 11, які вживали їжу в шкільній їдальні. За інформацією ДСНС України, станом на сьогодні на стаціонарному лікуванні перебуває 5 осіб.

Водночас спалах гострої кишкової інфекції серед дітей стався у Заліщицькому районі Тернопільської області. Місцеві медики заявили, що розлади здоров'я спостерігалися у 10 дітей, які відвідують сільський дитячий садочок та школу. При цьому, ймовірними факторами, що спричинили захворювання, назвали воду та харчові продукти.

До цього, у середині вересня стало відомо про масове отруєння у Вінницькій області. Там постраждало близько 40 осіб, з них 35 - діти. У пресслужбі ДСНС повідомили, що причиною отруєння була їжа із шкільної їдальні. У потерпілих діагноз - гострий гастроентероколіт.

Роботу закладу, який готував та доставляв їжу до школи, було призупинено. За фактом отруєння людей відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням).

Нагадаємо, санкція цієї статті передбачає покарання - штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

Але отруєння трапляються не тільки в школах та дитячих садках, а й в закладах громадського харчування.

Так, днями 11 осіб отруїлися в Рівненській області. 10 потерпілих – відвідувачі та 1 особа – працівник магазина-кафе «На Паненській» у м. Дубне. За інформацією Рівненського обласного лабораторного центру, 5 хворих шпиталізували в інфекційне відділення, у 4-х з них виділена сальмонела.

Перед цим стало відомо про отруєння відвідувачів у львівському ресторані. За словами правоохоронців, 5 осіб, госпіталізували в одну з львівських лікарень з попереднім діагнозом "гостра кишкова інфекція". За цим фактом також було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.325 КК України.

На початку вересня масові отруєння фіксувалися у Львівській, Волинській та Черкаській областях. За даними ДСНС, в період з 31 серпня до 4 вересня з підозрою на харчове отруєння було госпіталізовано 11 осіб до Новояворівської ЦРЛ на Львівщині, 16 осіб до Любешівської ЦРЛ на Волині, 12 осіб до Черкаської інфекційної лікарні.

У вересні постраждали і любителі швидкого харчування – в Києві та Одесі трапилися випадки масового отруєння шаурмою. В головному управлінні Держпродспоживслужби в м. Києві повідомили, що в період з 30 серпня до 4 вересня від отруєння шаурмою в столиці постраждало 33 особи. 

Аналогічна ситуація склалася в Одеській області – там в селищі Авангард шаурмою отруїлися понад 40 людей. На сайті Держпродспоживслужби повідомлялося, що внаслідок спалаху захворювання від гострої кишкової інфекції постраждала 41 особа, серед них 10 дітей.

У результаті проведення санітарно-епідеміологічне розслідування, встановлено, що постраждалі купували шаурму в торговому павільйоні «Сьоме небо». Заклад закрили, а перевірки виявили численні порушення вимог санітарного законодавства та законодавства про безпеку харчових продуктів.

Це лише деякі випадки, які трапилися за неповний місяць. Улітку були отруєння у дитячих таборах та закладах громадського харчування.

Хто винен в масових отруєннях

Кожен факт отруєння людей в громадських закладах перевіряється – проводиться експертиза продуктів, оглядається місце, де готувалася чи зберігалася їжа, де харчувалися потерпілі. Такі перевірки викривають численні порушення.

Так, після отруєння дітей в одеській школі перевірили організацію харчування і виявили ряд порушень. Директор міського департаменту освіти та науки Олена Буйневич зазначила, що в школі були порушення, яких не можна допускати: заморожені готові страви, прострочені продукти.

Також виявилося, що співробітники школи не знали, як користуватися засобами для дезінфекції приміщень. У результаті перевірки вирішили розірвати угоду між школою та постачальником продуктів, пише Пушкинская

Інша перевірка, яка відбулася через отруєння в школі Вінницької області, виявила порушення санітарних норм підприємством, яке поставляло їжу школярам, повідомляє Gazeta.ua. У Вінницькому обласному управлінні Держпродспоживслужби розповіли: "Перше, що кинулося в очі - це бруд у приміщенні. Всюди столовий та кухонний посуд, який був покритий шаром жиру. Але найбільше шокувало – навала тарганів. Вони вільно собі бігали по кухонному обладнанню і харчових продуктах. В харчоблоці не було засобів для дезінфекції".

Авто, яке відвозило обіди в школи, не було обладнано холодильною камерою. У кафе в холодильних і морозильних камерах не контролювався температурний режим.

Про провину постачальників їжі в заклади освіти розповіла і депутат Одеської міської ради VII скликання Ольга Квасницька. Вона зазначила, що в результаті реформування системи харчування в школах та дитячих садках виникла проблема з якістю їжі. Адже вибір постачальника продуктів харчування відбувається шляхом проведення тендеру, де головний аргумент – це ціна послуги.

"Так, це прозорий механізм, що дозволяє будь-якій людині моніторити процес. Але який сенс, якщо основний критерій перемоги - це ціна? У Києві дітей годує фірма, на яку дуже багато хто скаржиться (мова про «Понтем.уа»). Несмачно, неякісно, але законно, так як фірма перемогла в тендері", - написала вона в блозі.

Ольга Квасницька зазначила, що доречно було б створити реєстр постачальників продуктів і готових страв із зазначенням кількості і суті скарг на них. "Якщо протягом терміну дії договору постачальник систематично отримує зауваження, якщо діти не їдять приготоване і тим більше фіксуються отруєння, чи потрібно допускати такого підприємця до участі в нових тендерах?", - переконана вона.

Ще однією причиною збільшення кількості харчових отруєнь експерт називає тривалу дію мораторію на перевірки. "Люди і підприємства, від яких залежить здоров'я і життя дітей, повинні завжди бути максимально відкритими для перевірок. А санепіднагляд, система якого, як мені здається, вже повністю зруйнована, повинен стояти в основі організації харчування дітей", - зазначила вона.

До того ж, Ольга Квасницька рекомендує батьківським комітетам контролювати організацію харчування в школах.

Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-10-23 09:10 :11