Готуємо в суботу. «Рідкі» суперліниві голубці

Андрій Волик
Андрій Волик Журналіст, кухар-аматор у другому поколінні. Полтавець закоханий у Галичину. Живе за принципом – люби і роби що хочеш (так казав св. Августин)
Готуємо в суботу. «Рідкі» суперліниві голубці
«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика

Сезон молодої капусти в розпалі. А це означає, що прийшла пора голубців, за якими багато хто встиг засумувати у період міжсезоння. Різновидів цієї страви існує достатньо, і можна задовольнити практично будь-який смак. Є з м’ясом і без; й з грибами зустрічав. Так само і технології приготування дещо відрізняються.

Я вже писав про, так звані, «ліниві» голубці, які не потрібно загортати у капустяне листя. Але вони теж забирали достньо часу. Сьогодні хочу розповісти про суперліниві голубці, які можуть бути як другою стравою, так і першою, якщо до неї додати більше бульйону. Це чудова знахідка для тих, хто обожнює смак голубців, але немає часу на класичний процес приготування.

Складники:

  • Оливкова (соняшникова) олія – 1 ст.л
  • Фарш – 700 г
  • Сіль, перець за смаком
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Капуста (невелика) – 1 шт.
  • Часник – 3 зубці
  • Бульйон – 800 мл
  • Томатна паста – 250 – 300 г
  • Томати у власному соку – 800 г
  • Цукор – 2 ст.л
  • Вустерський або соєвий соус – 1 ст.л
  • Паприка (сушена) – 1,5 ч.л
  • Орегано – 1 ч.л
  • Тим’ян – 0,5 ч.л
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Рис довгозернистий – 140 г
  • Лимонний сік – 1 ст.л
  • Петрушка – 1 пучок.
     
«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика
«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика


Першим підготовлюємо фарш. Обирайте той, який вам більше до вподоби. Як на мій смак, то до голубців найкраще пасує варіант, у якому більше жиру, тобто свинячий змішаний з яловичим. Якщо любите індичий чи курячий – не проблема. Головне, щоб фарш був свіжим, а ще краще домашнього приготування. Тоді ви будете точно впевнені у його якості.

«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика
«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика


Наступний крок – розігрійте олію в казані або на пательні з товстим дном на середньому вогні. Вибирайте такий посуд, щоб у ньому було зручно перемішувати. Маленька посудина для цих цілей точно не підійде. Викладіть туди фарш, додайте спеції для м’яса і смажте, періодично помішуючи, поки м’ясо не підрум’яниться. Потім викладіть його на тарілку і відставте вбік. До нього ми повернемося трохи пізніше.

«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика
«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика


Казан чи пательню після обсмажування фаршу не мийте. У ньому злегка підсмажте потерту моркву і подрібнену цибулю. На це піде до 7 хвилин. Сюди ж додайте дрібно нарізану капусту, накрийте кришкою і готуйте 5 хвилин. Потім викладіть подрібнений часник і добре перемішайте та залишіть ще на 2 хвилини.

«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика
«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика


Для наступного етапу нам знадобиться теж велика посудина і бажано з товстими стінками. Якщо казан, у якому обсмажували овочі, достатньо об’ємний, тоді використовуйте його.

Влийте бульйон, додайте томатну пасту, різані томати, цукор, соус, паприку, орегано, тим’ян і лавровий лист. Викладіть фарш, посипте спеціями і доведіть до кипіння. Вийміть лавровий лист. Після цього додайте рис, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні, періодично помішуючи, приблизно 25 хвилин. Рис повинен стати м’яким.

«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика
«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика


Тепер нам потрібно вирішити: це буде перша страва чи друга. Якщо вам до вподоби подати її як суп, то можете регулювати густоту додаванням кип’яченої води або бульйону. В кінці додайте лимонний сік, подрібнену петрушку і перемішайте.

Якщо м’ясний бульйон для вас – це занадто, замініть його на овочевий. Пропоную наступний рецепт. Візьміть моркву, стебла селери, пастернак, цибулю та часник. Поріжте все на середні скибки і підсмажте трохи на сухій сковорідці. Перекладіть у каструлю і залийте 2 літрами окропу. Додайте подрібнену петрушку, кріп та зелену цибулю. Також додайте 2 горошини духмяного перцю та лавровий лист. Варіть на маленькому вогні 1-1,5 години.

Ще одна порада: якщо не знайдете помідорів у власному соку, то використайте свіжі. Помідори потрібно помити, надрізати верхню частину хрест-навхрест і ошпарити окропом. Ще варіант залити окропом на декілька хвилин. Після такої процедури помідори чистяться дуже легко, навіть без ножа. Наріжте помідори середніми шматками і використовуйте за призначенням.

Смачного!

«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика
«Рідкі» голубці. Фото Андрія Волика
Loading...
Loading...

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...