Новини » Світ 23 травня, 2019, 6:40
Вчені з’ясували, чим харчувалися селяни Середньовіччя

Вчені Брістольського університету (Велика Британія) встановили раціон харчування середньовічних селян.

Про це повідомляє National Geographic.

Фото: samibereklauw/Instagram

Керівник дослідження Джулі Данн пояснив, що історики найчастіше концентрують свою увагу на біографіях знаменитих людей, дворян або церковників, тоді як «герої» повсякденного життя залишаються в тіні.

Тим часом дієта звичайних людей має ключове значення для розуміння способу життя і традицій тих часів.

Згідно з історичними записами, середньовічні селяни харчувалися м’ясом, рибою, молочними продуктами, фруктами і овочами, але доказів цього раніше ніхто не шукав.

Вчені з Брістоля провели хімічний аналіз органічних залишків на глиняному посуді і кістках тварин, знайдених в одному з найбільш ранніх сіл, Вест-Коттон в графстві Нортгемптоншир.

Виявилося, що в основному селяни харчувалися маслом, сиром і рагу з яловичини і баранини. Найпоширенішими овочами на селянському столі були цибуля і капуста, а ось риба, фрукти або делікатеси були простим людям недоступні.

Проте, фахівці називають таку дієту здоровою і збалансованою: молоко, тушковане м’ясо і овочі були джерелами білка і інші корисних елементів, а вуглеводи надходили з ячмінного або вівсяного хліба (його сліди були знайдені на руїнах пекарні).

«Вест-Коттон був одним з перших археологічних пам’яток, над яким ми працювали, коли вирішили розвивати метод аналізу органічних залишків, – це дивно, як за допомогою новітніх методів ми можемо дізнатися інформацію, якої немає ні в яких історичних документах», – відзначають дослідники.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-06-20 08:52 :18