На добре здоров’я. До Дня алігаторової груші

Тетяна Козирєва
Тетяна Козирєва
На добре здоров’я. До Дня алігаторової груші
Авокадо. Фото з відкритих джерел

Нині пропоную поговорити про авокадо (алігаторову грушу), тим паче, що 15 травня – Всесвітній день цього грушоподібного (чи еліпсоподібного) за формою плода зеленого чи брунатного кольору з великою кісткою всередині. А родина цього вічнозеленого дерева (не дивуйтеся) – лаврові.

В Європі ця ягода, а походить вона із Центральної Америки і росте у зоні тропіків, відома дуже давно – з кінця XVII століття. Щодо України, то не наважуся назвати точну дату такої харчової міграції, але упродовж останніх років, напевно, п’ятнадцяти цей плід є у всіх наших супермаркетах, а кулінарні сайти аж рясніють рецептами страв із нього.

Вирощують авокадо у США, Бразилії, Ізраїлі та країнах Африці. Загалом є близько чотирьох сотень сортів отакої груші. Найбільшим постачальником її до Європи є Мексика, де авокадо – на 100% у фаворі, бо саме в цій країні ягоду додають чи не до всіх страв – основних і додаткових.

Але чи справді все так смачно, а головне – корисно?

Почну з корисних властивостей.

Дієтологи стверджують, що у складі авокадо – безліч дуже потрібних організму людини речовин, і це натрій, магній, калій, кальцій, фосфор, селен, залізо, марганець, мідь, фтор, а ще – фолієва кислота та вітаміни А, Е, С, К і групи В. Достатньо й олеїнової кислоти, яка виводить з організму поганий холестерин.

А от чого практично нема в авокадо, так це цукру. Можливо, саме тому про авокадо говорять як про дієтичний продукт і рекомендують до регулярного споживання людям, котрі хочуть схуднути.

А ще, кажуть, алігаторова груша спроможна сприяти зниженню артеріального тиску, знімає втому, відповідно – сприяє працездатності. Дуже добра й для нервової системи, бо знижує рівень дратівливості, позбавляє сонливості і кволості, бадьорить, підвищує рівень опірності організму (імунітету), а отже особливо корисна у міжсезоння, коли чи не всі ми наражені на грип та ГРВІ.

Дуже добрий, подейкують, авокадо й для шкіри, бо робить її пружною і гладенькою. Тому, за словами косметологів, при регулярному споживанні плода, також – нанесенні живильних масок з нього на обличчя і зону декольте розгладжуються зморшки. (І дуже хочеться у це вірити! То чому б не спробувати?).

А ще авокадо запобігає закрепам та позитивно впливає на печінку, позаяк є гепатопротектором.

Але!

Не варто скидати з терезів індивідуального несприйняття цього заморського гостя. Також протипоказана ягода й за наявності алергії на цитрусові.

Позаяк авокадо вирощений не на рідних, українських, теренах, його варто уникати й вагітним (все ж таки чужинець… То, може, ліпше скуштувати яблучко?).

А перед покупкою потрібно уважно й прискіпливо оглядати плід – чи часом нема на шкірці плям чи тріщин?

Брати доречно тільки достиглі, м’які, плоди. Якщо таких на полиці магазину не виявилося, можна нести додому й тверді і перетримати за кімнатної (не в холодильнику) температури, поки не зм’якнуть.

Варто також взяти до уваги, що авокадо, аби зберіг усі свої поживні властивості, не потрібно термічно обробляти.

А тепер щодо того, чи смакує. Мені особисто – не дуже. Напевно, тому, що я взагалі не є аж такою прихильницею екзотичних плодів. Будь-яких (тобто це не стосується тільки авокадо). Але, як і більшість українців, підпала-таки під оту модну хвилю і приготувала колись салат. А склад його такий:

  • Невеличкі шматочки з половинки курки-гриль (або половинки смаженої курки). Кістки виймаємо.
  • Половинка середнього розміру цибулини (хто любить гостріші на смак салати, може покришити й цілу цибулину).
  • Два авокадо (звісно ж, без шкірки), порізані маленькими кубиками.
  • 4 великі помідори, розрізані навпіл і порізані пів кружальцями. (Якщо берете до салату чері, то таких помідорів має бути вісім чи навіть десять. А різати їх потрібно половинками).
  • Пів пучка дрібнесенько порізаної петрушки (мені непогано виглядало і з кропом).
  • 3 столові ложки оливкової олії (згодиться й соняхова).
  • 2 –3 столові ложки лимонного соку (може бути й оцет).
  • Сіль і перець до смаку.
  • Ще давала трошки куркуми.
Страва з авокадо. Фото з відкритих джерел
Страва з авокадо. Фото з відкритих джерел

Ну, як вам сказати… Два чи, може, три рази отой салат кришила – приправляла – на стіл ставила. Їли. Начебто смакувало. І на тому – все. Попустило.

Можливо, це стосується тільки мене, позаяк я все ж таки ну дуже патріотично налаштована до рідного, українського (щоби якось нейтральніше звучало – регіонального) харчування. Тому для мене наш хирлявий бурячок смачніший за… (тут можливі всякі-різні варіанти, тому нічого не перераховуватиму).

А от моя донька кожного дня з’їдає по пів-авокадо (чи в салаті, чи просто так, без нічого, збризкуючи соком лимону). І геть не торопає, чому я не чиню так, як вона… «Це ж дуже смачно, мамо!».

Ну, кожному своє! (І, дай, Боже, щоби розбіжності у смаках стосувалися тільки авокадо).

Наразі все.

А кому до вподоби алігаторова груша, святкуйте! 15 травня – не за горами.

І, звісно ж, всі-всі будьте мені здорові.

Loading...
Loading...

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...