Готуємо в суботу. Боул на сніданок, обід і вечерю
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика

Зараз майже в усіх модних ресторанах у меню можна знайти таку річ як боул. Але це не страва, а спосіб подачі різноманітних складників, які в поєднанні між собою, створюють смачну, поживну і, головне, фотогенічну їжу.

Приготувати боул на власній кухні зовсім не складно. Тут вам в поміч глибока тарілка, власні смаки, трохи знань про корисну їжу і фантазія. А їсти боули можна як на сніданком, так і на обід або вечерю.

Боул на сніданок

  • Банани 2-3 шт.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Яблука – 2 шт.
  • Авокадо – 1 шт.
  • Мед – 2 ст. л
  • Ківі – 1 шт.
  • Свіжі (заморожені) ягоди – 200 г
  • Молоко, йогурт, вода – 200 мл.
  • Горіхи, шоколад – за смаком
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика


Всі складники миємо, за потреби чистимо, подрібнюємо на невеликі шматки і кладемо в чашу блендера. Сюди ж додаємо мед або інші підсолоджувачі. Це можуть бути фініки або родзинки. Наливаємо трохи рідини. В процесі подрібнення за потреби доливаємо решту. Тут, головне, щоб не вийшло дуже рідким, інакше декор втоне в тарілці. Щоб страва була поживною, краще щоб рідиною було молоко. А оскільки боул це модна страва, то і складники мають бути відповідні. Тож замість звичайного молока краще використати рослинне.

Серед моїх фаворитів – кунжутне. Я вже якось писав, як його приготувати. Замочуємо насіння кунжуту у воді на ніч. Промиваємо замочений кунжут декілька разів під проточною водою (воду у якій він стояв вилийте вона нам не потрібна), кладемо зерна у блендер і заливаємо невеликою кількістю кип’яченої води. Пропорції для приготування молока 1 до 10. Тобто для 100 грамів несмаженого насіння кунжуту потрібно 1 літр кип’яченої води кімнатної температури. Вмикаємо блендер на повну потужність. Збиваємо доти, доки маса не побіліє. Доливаємо ще трохи води і продовжуємо збивати. Отриману масу проціджуємо через сито чи марлю. Доливаємо до молока, яке у нас утворилося, решту води.

Після того, як всі складники змішались у блендері до однорідності, пересипаємо їх у глибоку тарілку і декоруємо зверху шматочками банану, ківі, горіхів та шоколаду. Тут як раз вам і знадобиться вся ваша фантазія. Якихось канонів немає, робіть, як вам подобається.

Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
 

Боул на обід

  • Булгур – 1 ск.
  • Помідор – 1 шт.
  • Куряче філе, м’ясо – 200 г
  • Сир фета (бринза) – 100 г
  • Зелень

Оскільки обід має бути поживним, складники боулу більш калорійні, ніж на сніданок.

Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика


Промиваємо тричі крупу у воді, щоб забрати бруд та пил. Перекладаємо у каструлю і заливаємо двома склянками води, солимо. Варимо до готовності. На це піде приблизно 20 хвилин. Якщо вам захочеться урізноманітнити смак булгуру, то є трохи інший варіант його приготування. Починаємо готувати з того, що замочуємо булгур в окропі. Окріп потрібний крутий, тобто максимально гарячий. Для цього висипаємо промиту крупу у миску, додаємо трохи оливкової олії, перемішуємо і заливаємо водою. Зверху накриваємо міцно кришкою. Як бачите, булгур не вариться, а запарюється, що суттєво впливає на його корисний склад. Настоюватися має приблизно 20 хвилин. Сюди ж можна додати і цедру лимона. Мені дуже подобається таке поєднання.

Куряче філе або м’ясо обсмажуємо на пательні до готовності цілими шматком, подрібнювати будемо перед подачею. Таким чином, воно буде більш соковите. Замість м’яса, може бути фарш, але бажано домашнього приготування. Власне, я так і зробив. Посмажив котлети з індичого м’яса.

Якщо ви не вживаєте м’ясо, замінюємо його шматочками авокадо. Це теж буде дуже поживно. Сир використовуємо такий, який вам більше подобається.

Цікавіше у тарілці виглядають помідори чері, але це не обов’язково. Беріть ті, які є у вас. Миємо їх і подрібнюємо.

Коли все підготували, викладаємо гарно у глибоку тарілку і прикрашаємо зеленню.

Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
 

Боул на вечерю

  • Кус-кус – 1 ск.
  • Гриби – 200 г
  • Кабачки – 300 г
  • Капуста – 200 г

На вечерю пропоную приготувати смачний, але не такий калорійний боул. Замість м’яса ми будемо використовувати гриби. Щоб їх гарно засмажити, робіть це на сухій пательні. Тоді в них буде гарний смак і колір.

Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика


Кабачок миємо і ріжемо на кружальця. Для різки я використав спеціальний фігурний ніж. Це надасть кабачкам цікавого вигляду під час смаження. Хоча молоді кабачки можна їсти і без термічної обробки.

Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика


Капусту дрібно ріжемо і злегка поливаємо олією.

Кус-кус мені подобається тим, що його можна не варити, а запарити окропом. На все піде близько 10 хвилин.

Як тільки всі складники будуть підготовлені, викладаємо їх у підходящу глибоку тарілку і подаємо до столу.

Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика
Боул на сніданок, обід і вечерю. Фото Андрія Волика


Смачного!

 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-08-23 12:11 :03