Новини » Суспільство 10 травня, 2019, 10:29
Краще з’їсти рибу: Супрун пояснила, чому не слід споживати омега-3 у капсулах
Риба. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine
Риба. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розказала, чому не варто споживати харчові добавки з вмістом жирних кислот омега-3.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Уляна Супрун пояснила, що омега-3 не є єдиною жирною кислотою, оскільки це збірна назва всіх жирних кислот, які корисні для організму. До складу біодобавок входять: альфа – ліноленова, ейкозапентаєнова і докозагексаєнова кислота. На етикетках їх позначають, як ALA, EPA і DHA.

«АLA, наприклад, є у лляному насінні, EPA і DHA – тільки у рибі і морепродуктах. Деякі люди здатні утворювати незамінні жирні кислоти EPA і DHA самі з ALA. Така їхня генетична особливість. Особливо таких людей багато в Індії і країнах, де історично панує вегетаріанство. Омега-3 необхідні для утворення оболонок навколо нейронів, синтезу ейкозаноїдів – одного з типів молекул, за допомогою яких клітини імунної системи спілкуються між собою. Також омега-3 необхідні нам для стиснення судин, утворення сперми й розвитку мозку», – зазначила Супрун.

Вона наголосила, що недавні дослідження показали, що омега-3 не зменшують ризик хвороб серця, а ось прийом риби і морепродуктів чотири рази на тиждень знижує ризик серцевих захворювань. А в рибі вміст омега-3 набагато вищий, ніж у звичайних капсулах.

Вона пояснила, що в капсулах вміст омега-3 може бути вельми низьким, а ніяка ціна або фірма-виробник не гарантує, що у таблетках жирних кислот достатньо для організму. Однак в рибі їх достатньо для організму людини.

Уляна Супрун порадила, скільки потрібно їсти і яких продуктів, аби обійтися без добавок: достатньо два рази на тиждень їсти жирну морську рибу – оселедець, скумбрію, лосося, сардини; для профілактики серцево-судинних захворювань та для кращого розумового розвитку у дітей корисна саме риба, а не риб’ячий жир у вигляді біологічно активних добавок; омега-3 є в морських водоростях, тому регулярно варто споживати морську капусту (ламінарію) або сушені азіатські водорості; слід їсти лляне насіння та олію, адже у них є ALA, з якої хоч і не надто ефективно, але ми створюємо інші типи омега-3.

«Аби не витрачати даремно гроші на таблетки, краще їжте омега-3 з надійних джерел. А при нагоді проконсультуйтеся з лікарем щодо будь-яких добавок, які плануєте брати. Пити добавки навмання і «на всяк випадок» може бути шкідливо для здоров’я», – підрезюмувала Супрун.

Нагадаємо, що Уляна Супрун також розказала, якими продуктами можна замінити цибулю, яка так різко подорожчала.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-07-20 08:16 :31