Новини » Економіка 30 квітня, 2019, 17:10
Економіст Кушнірук пояснив, чому різко подорожчали овочі
ZIK
ZIK

Серед чинників, які впливають на вартість овочів, – фактор «урожаю-неврожаю», а також проблеми зі зберіганням продукції у дрібних господарствах.

Про це в ефірі програми «Коментарі» на телеканалі ZIK заявив економіст Борис Кушнірук.

Борис Кушнірук, коментуючи ситуацію з цінами на овочі в Україні, зауважив, що на вартість впливає фактор «урожаю-неврожаю». Так, торік був дуже гарний урожай на фрукти, натомість з овочами ситуація була складною, і це перший чинник зростання цін.

З його слів, іншим фактором є те, що вирощуванням овочів в Україні займаються невеликі підприємства, де продуктивність та ефективність праці є досить низькою. А через те, що овочі вирощує, крім фермерських господарств, ще й населення, щороку відбуваються коливання.

Борис Кушнірук зазначив, що великі корпорації, які вирощують овочі, мають свою систему логістики, натомість у дрібних господарств виникають проблеми зі зберіганням продукції.

«Якісні сховища для зберігання – доволі дорогі, й окреме фермерське господарство…, де є до 1,5 тисячі працівників, не може забезпечити себе якісними сховищами. Це – дорого. Ми, на жаль, і це одна з проблем, яка зберігається протягом всіх років, не створили систему обслуговуючої кооперації, коли би фермери об’єднувалися… Держава може співфінансувати сховища, але… якщо немає тих, хто зацікавлений у створенні сховищ та бере участь у їх фінансуванні, то вони і не з’являються. Щороку ми опиняємося у ситуації, коли є перевиробництво продукції, і, виявляється, її немає де зберігати, вона швидко псується», – зазначив економіст.

Борис Кушнірук вважає, що в Україні слід укрупнювати систему господарств, а на державному рівні потрібно займатися допомогою у створенні обслуговуючої кооперації, а також слід покращити прогнозування, щоб доносити до господарств інформацію, що краще вирощувати, експортувати тощо.

Нагадаємо, за даними аналітичної служби одного з оптових ринків України, торік у квітні капуста коштувала 4,5 грн/кг, цьогоріч вартість становить 40 грн/кг, що дорожче, аніж на ринках Польщі чи Іспанії.

Як повідомляли, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко підрахував, що вартість великоднього кошика у 2019-му, порівняно з минулим роком, зросла на 8%.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-06-20 17:12 :33