На добре здоров’я. Харчова синергія
Тетяна Козирєва
Журналіст, у сфері особливих зацікавлень якої – медицина

Подумала, що у переддень Великодня якось не дуже пасує говорити про захворювання. Тому пропоную нині до висвітлення тему нескладну, приємну і, головне, вельми корисну для здоров’я. Йтиметься про поєднання харчів і про максимальну вигоду-поживу для організму саме при такому поєднанні.

Отже…

Перше, про що говорять дієтологи, – це сенс поєднання продуктів, що містять залізо та вітамін С, позаяк саме вітамін С сприяє засвоєнню Fe (від латинського Ferum). Стосовно заліза, то воно, як відомо, відіграє надважливу роль у збагаченні крові і тканин організму киснем. І пам’ятаймо, звісно, про те, що його дефіцит може призвести до недокрів’я (анемії), зниження рівня імунітету та, як наслідок, зниження працездатності. Доволі багато Fe у яловичій печінці. Щодо вітаміну С, то його достатньо, до прикладу, у червоному болгарському перці. Тому поєднуймо! Не зіпсують товариства й помідори, цибуля, шпинат, селера та улюблениця усіх струнких дівчат (бо 28 кКал на 100 грамів) кучерява капуста броколі. То користаймо з такого ідеального симбіозу!

Доречно також поєднувати продукти, котрі містять каротин і ненасичені жирні кислоти. Каротину достатньо у щойно згаданому червоному солодкому перці, також (і це всім давним-давно відомо, але нагадаю) у моркві. Тому пасує робити із перцю, моркви та волоських горіхів (де є омега-3, В6 та бета-каротин) салат, а заправляти – оливковою олією (соняхова теж згодиться).

Не варто забувати про катехіни, а це, якщо хтось не знає, ферменти з антиоксидантними властивостями, і без них – аж ніяк, бо пригальмовують старіння організму, помічні при захворюваннях серцево-судинної системи та цукровому діабеті і навіть начебто запобігають онкологічним захворюванням. Катехінів достатньо у білому та зеленому чаях, також – у яблуках, айві, абрикосах, персиках, сливі, вишні, смородині, малині та чорному шоколаді (тіштеся, солодії!). Посилює дію катехінів аскорбінова кислота. Ну то в чім проблема? Додайте кілька крапель (або скибку) лимона до горнятка чаю, і буде вам радість. А особливо корисне таке поєднання для курців.

Потішу й тих, хто снідає вівсяними пластівцями з молоком (або вівсяною кашею на молоці). То, кажуть експерти, влучання в десятку, бо йдеться про поєднання магнію (вівсянка) і кальцію (молоко). Кальцій добрий для кісток і зубів. Магній, який сприяє засвоєнню організмом кальцію, – для нервової і серцево-судинної систем. І не кваптеся підсолоджувати цей мікс цукром – задобріть бананом, інжиром, курагою або родзинками. Кажете, досі не куштували такого? То скуштуйте! Точно засмакує!

Вже нарікаєте, що у наведеному вище переліку нема нічого суттєвого для мужнього чоловічого шлунка? Надолужую! Поєднуйте курятину й гречану кашу, бо це синергія цинку, який потрібний організмові для поліпшення пам’яті та уваги й підтримання рівня імунітету, і вітаміну В6, котрий відіграє важливу роль у функціонуванні нервової та імунної систем.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Ще одна дуже добра парочка – тунець і рукола. Не гірше й поєднання молока з інжиром. Також – імбирної води з медом, бо це – потужні імуностимулятори, особливо доречні у міжсезоння, щедре на гострі вірусні захворювання.

Говорять експерти й про сенс приготування салату зі свійського сиру, кропу та сметани. Або яєчні (омлету) з червоним болгарським перцем. (Це справді дуже смачно, а особливо з додаванням помідорів, цибульки і часничку – перевірено на собі. Я дуже часто таке готую. А нещодавно дізналася, що в Ізраїлі то називають «шакшука». То хвала шакшуці! Готуйте і куштуйте!).

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Дають дієтологи поради й щодо корисного в сенсі поєднання продуктів десерту – і це яблука з червоним вином. Головне, щоби у цій, останній на нині, харчовій змові, шальки терезів не схилилися у бік Бахуса.

Вдалого всім синергізму.

Смачного!

І, звісно, будьте мені здорові!

Автор дякує за сприяння у створенні матеріалу професору Львівського медичного університету, доктору медичних наук Олені Радченко.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-06-25 12:29 :31