Готуємо в суботу. «П’яна» качка з сухофруктами
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика

Запеченою качкою з яблуками чи мандаринами нікого не здивуєш, тому сьогодні я вирішив запропонувати вам незвичний рецепт.

У начинку з яблук я пропоную додати родзинки, ваші улюблені сухофрукти і келих вина. Усе це, в поєднанні з іншими спеціями, створить неповторний та оригінальний смак цієї страви, який неодмінно пасуватиме до урочистої події чи затишної сімейної вечері.

Складники:

  • Качка – 1 шт.
  • Вино – 0,5 склянки
  • Сік – 0,5 склянки
  • Вода – 0,5 склянки
  • Вершкове масло – 20 г
  • Родзинки – 100 г
  • Сухофрукти – 100 г
  • Кориця за смаком
  • Яблука – 4 шт.
  • Цедра одного лимона
  • Часник – 2 зубці
  • Сіль, перець за смаком
     
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика

М’ясо качки порівняно з курячим чи індичим не так поширене в нашому раціоні. В більші мірі через міф, що воно містить забагато жиру. Але, якщо заглибитися в тонкощі кулінарії, то можна дізнатися, що качиний жир розплавляється при досить низьких температурах. Тому після термічної обробки цей фактор взагалі не варто брати до уваги, особливо якщо правильно вибрати тушку. Качине м’ясо легко перетравлюється. А завдяки цілому набору корисних речовин дуже позитивно впливає на організм та є профілактичним засобом від багатьох хвороб: атеросклероз, варикозне розширення вен та серцеві захворювання. Також регулярне вживання цього м’яса покращить зір, пам’ять та реакцію. Список можна ще довго продовжувати. Тому якщо вас зацікавить ця тема, зверніться до спеціальної літератури, там все докладно описано.

Коли будете купувати тушку качки, звертайте увагу на її шкіру. У якісного продукту вона жовтуватого забарвлення. Сам розріз м’яса повинен бути червоного кольору. Не вибирайте занадто велику чи малу качку. Найоптимальніше – середній розмір. Бо у першому варіанті зазвичай забагато жиру, а в другому вам може попасти сухе і жорстке м’ясо. Зберігається охолоджена тушка близько трьох діб при температурі від 0 до – 4 градусів. Уважно читайте етикетки і обирайте тільки свіже.

Перед приготуванням помийте качку, обсушіть паперовим рушником та видаліть залишки пір’я, якщо воно є. Видаліть хвостик або виріжте жировик, розташований на ньому, бо він має неприємний запах і це може вплинути на запах самої страви. Якщо ви до цього не чутливі, лишайте, як є.

Змішайте сіль, перець і мелені спеції. Натріть тушку цією сумішшю всередині і зовні. Так буде швидше, але можна це робити і по черзі.

«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика

Наступний етап – приготуйте начинку, якою будете фарширувати качку. Для цього помийте яблука та видаліть з них серцевину. Проріжте їх на невеликі шматки. Розігрійте пательню, покладіть на неї вершкове масло, і як тільки воно розтане, викладіть яблука та добре перемішайте. Залиште на 10 хвилин, щоб вони трохи протушкувалися. Після цього заберіть кришку і додайте лимонну цедру, корицю, подрібнений часник, родзинки і сухофрукти. Щодо сухофруктів, то найкраще якщо це буде суміш з ваших улюблених. Я вам лише дам підказки. Добре пасуватиме інжир, барбарис, курага та чорнослив.

«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика

Добре все перемішайте і потушкуйте ще п’ять хвилин. Яблука не мають бути повністю м’які, а лише злегка обсмажені. Перекладіть начинку на тарілку –нехай трохи вистигне.

«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика

Тепер добре нафаршируйте качку. Засипайте начинку потроху і добре втрамбовуйте, бажано, щоб ви використали всю. Після цього потрібно сколоти розріз. Найкращий спосіб, як на мене, – за допомогою зубочисток чи дерев’яної шпажки. Якщо звикли зашивати, то робіть так, як вам зручно.

«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика

Кладемо нафаршировану качку у глибокий сотейник чи гусятницю, також можна використати для цих цілей рукав для запікання. Перед тим як покласти тушку, вилийте у посуд рідкі складники: воду, сік та вино. Бажано, щоб сік був фруктовий і кислуватий: яблучний або ананасовий. Але можете використати свій улюблений, тільки не з овочів. Теж саме стосується і вина. Найкраще підійде десертне (а біле чи червоне, великої ролі не грає). Буде і так, і так смачно. Якщо у посуді для запікання залишиться місце, покладіть туди ще яблук чи митої картоплі. Це потім можна буде використати як гарнір або декор при подачі. Якщо маєте свіжий розмарин чи тим’ян, покладіть декілька гілочок. Він наддасть страві вишуканого аромату.

«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика

Запікаємо качку у розігрітій духовці спочатку при температурі 200 градусів з закритою кришкою приблизно 30 хвилин. Спочатку кладемо її на груди, щоб стік жир. Потім зменшуємо температуру до 170, знімаємо кришку і запікаємо ще 40 хвилин. Дуже раджу спостерігати за цим процесом, адже у всіх різні духовки. Існує правило, що кілограмова качка печеться 1 годину, тому виходьте з цієї поради. Коли буде готова, дістаньте з посуду для запікання та перекладіть на сервірувальний. Прикрасьте запеченими яблуками чи картоплею і подавайте гарячою.

Смачного!

«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика
«П’яна» качка з сухофруктами. Фото Андрія Волика

 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-10-16 05:58 :49