Готуємо в суботу. Капустяний рулет з курячою печінкою
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика
Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика

Що б таке приготувати, аби смачно, дешево, оригінально і відносно швидко? Якщо у вихідні зранку у вас теж виникають такі питання, то занотовуйте собі цей рецепт. Капустяний рулет з курячою печінкою досить бюджетний, не потребує якихось особливих навичок, а всі складники для нього можна придбати у найближчому супермаркеті або на ринку.

Та й до всього, цей рулет досить поживний, а одного такого вистачить на цілу родину – як смачний додаток до основної страви.

Складники:

  • Капуста – невелика головка
  • Картопля – 600 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Цибуля
  • Печінка – 300 г
  • Сухарі – 2 ст. л
  • Молоко – 1 ст. л
  • Зелень – 1 пучок

Починаємо з того, що відварюємо головку капусти, вирізавши з неї качан, до напівготовності у підсоленій воді. Зварену таким чином капусту розбираємо на окремі листки. Якщо будуть потовщення на листках, їх вирізаємо.

Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика
Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика


Доки вариться капуста, беремося за приготування картоплі. Вона має бути готовою, але не розваритися. Для цього миємо її і чистимо, потім ріжемо на середні шматки. В такий спосіб вона швидше звариться.

Картоплю кладемо у підходящу каструлю і заливаємо холодною водою. Накриваємо кришкою і доводимо до кипіння.

Після того, як вода закипить, солимо. Зменшуємо вогонь і варимо близько 20 хвилин, доки картопля не стане м’якою.

Беремо товкач і мнемо до стану пюре. Додаємо сире яйце і ретельно перемішуємо. Не рекомендую використовувати блендер. Інакше у вас вийде не пюре, а картопляний клей. Готове пюре відставляємо в бік.

В цьому рецепті я пропоную використовувати курячу печінку, але якщо ви любите якусь іншу, готуйте з неї. Як на мене, у курячої більш тонший смак, ніж у свинячої чи телячої. А якщо зважати на ціну, то вона дешевша, ніж індича. Така собі золота середина смаку і ціни.

Я вже якось розповідав, як обирати печінку, коли йшлося про паштет з маслом.

Але не зайве буде нагадати, що варто обирати тільки свіжу печінку, без жовчі (це такі зеленкуваті плями, які можуть залишитись, якщо у курки був пошкоджений жовчний міхур). Вона має бути коричневого кольору з бордовим відтінком. Якщо на прилавку бачите темну або дуже рожеву, проходьте мимо. Це означає одне: вона вже довго продається або від хворої птиці. Також пам’ятайте, що термін зберігання свіжої печінки лише 48 годин.

Печінку добре помийте у теплій воді і відкиньте на декілька хвилин на друшляк, щоб стекла уся зайва рідина. Ще варіант: скористатися паперовим рушником. Якщо вам трапились великі шматки, поріжте їх на менші.

Печінку обсмажте на олії і подрібніть у м’ясорубці або за допомогою кухонного комбайну. Можна до термічної обробки печінки підійти іншим способом – запекти її в духовці. Це буде корисніше і економніше, адже олії для цього потрібна лише ложка. Отже, у змащену підходящу форму викладіть печінку, а якщо не хочете відмивати пательню, вистеліть її фольгою, але її теж потрібно буде зверху змастити олією. Випікаємо печінку 15 хвилин при температурі 200 градусів.

Доки вона готується, цибулю нарізаємо півкільцями і обсмажуємо на олії.

Тепер, коли всі інгредієнти готові, беремося до формування рулету.

Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика
Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика


Капустяне листя викладаємо внапуск на стіл або на зручну для скручування рулету поверхню (чудово підійде килимок для суші, харчова плівка, або рушник), зверху на листя викладаємо картопляне пюре, на нього тонкою лінією готову печінку і цибулю. Зверху посипаємо дрібно нарізаною зеленню. На фотографії ви бачите, що печінка викладена по центру. Це була моя помилка. Краще викладайте її ближче до краю, тоді скручувати буде зручніше.

Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика
Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика


Акуратно формуємо рулет, змащуємо його збитим яйцем з молоком та посипаємо панірувальними сухарями. Для різноманітності можна посипати тертим твердим сиром.

Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика
Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика


Перекладаємо рулет на деко і запікаємо до готовності у духовці (приблизно 40-45 хвилин) при 200 градусах. Подаємо зі сметаною або вашим улюбленим соусом. Але, як на мене, сметана до нього пасує ідеально.

Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика
Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика


Якщо вам захочеться трохи урізноманітнити цей рецепт, наступного разу замініть картопляне пюре вареним рисом, а курячу печінку підсмаженим фаршем.

Смачного!

Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика
Капустяний рулет з курячою печінкою. Фото Андрія Волика

Повний або частковий передрук тексту без письмової згоди редакції ІА ZIK заборонено та вважатиметься порушенням авторських прав

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-05-27 06:27 :00