
Значна частина ринків в Україні, зокрема і продуктового, стає монополізованою. До того ж виробництво окремих продуктів харчування вимагає складного технологічного процесу.
Це зауважив економіст Борис Кушнірук у ефірі програми «Коментарі» на телеканалі ZIK.
Експерт зазначив, що попри обрахунки Економічного дискусійного клубу щодо вартості продуктів харчування в Україні, які нібито є вищими, ніж в Європі, такі дані часто не відповідають дійсності.
«Коли я був за кордоном, то спеціально в магазинах фотографував ціни деяких продуктів, щоб наочно показати, що розповіді про зависоку ціну в Україні, порівняно з Європою, не завжди відповідають дійсності», – зауважив Борис Кушнірук.
Утім економіст визнав, що, дійсно, сукупність певних факторів призводить до того, що значна частина ринків в Україні стає монополізованою.
«Якщо розглядати ринок курячого яйця, то присутня дуже потужна компанія, яка фактично формує половину ринку в Україні. Така ж ситуація і з курячим м’ясом, на ринок якого впливає вже інший монополіст, який має можливість утримувати високу ціну», – зазначив Кушнірук.
Якщо розглядати продукти тваринництва, пояснює експерт, то високу ціну можна пояснити складністю виробництва.
«Виробництво свинини є складним технологічним процесом, оскільки будь-яке мінімальне порушення в технології призводить до того, що можуть бути дуже суттєві втрати. І цей процес, як і будь-який із виготовлення продуктів тваринного походження, потребує великої культури технологічного виробництва», – підкреслив Борис Кушнірук.
Нагадаємо, раніше директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко наголосив, що ціни на всі продукти харчування почнуть зростати саме в березні. Адже підвищення пенсійних виплат призведе до того, що люди підуть витрачати ці кошти саме на продовольство.