Новини » Суспільство 11 березня, 2019, 20:44
Супрун пояснила, скільки цукру в день не зашкодить здоров’ю

4 смерті з 10 через серцево-судинні хвороби пов’язані саме з неправильним харчуванням.

Про це написала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

«Українці споживають багато хліба, солодощів, солі, смажать на соняшниковій олії та вживають багато алкоголю. Натомість споживають мало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів та риби», – написала Супрун.

Зокрема, вона радить надавати перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини. Клітковина це й фрукти, овочі, горіхи, насіння, соя та боби. Адже багато білого хліба в раціоні – це надлишок солі, додаткові стрибки рівня цукру в крові через високий глікемічний індекс продукту та ризики набрати зайву вагу. Водночас в хлібі немає клітковини і вітамінів групи В, що необхідні для нормальної роботи кишківника, утворення протипухлинних жирних кислот із коротким ланцюгом чи для згладжування піків глюкози в крові.

Водночас вона нагадала про шкідливість солодощів.

«Солодощі, а саме додані в них цукри стають зайвою вагою, знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають на капілярах та роблять їх слабкими. Транс-жири в солодощах провокують непотрібне запалення, викликають чи погіршують атеросклероз – хворобу судин» – наголосила Супрун і додала, що середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів, а це 5 чайних ложок.

Вона також відзначила, що мало фруктів в раціоні, а це нестача вітамінів, клітковини та сполук для здоров’я судин.

«А українці дійсно їдять мало фруктів – за даними Держкомстату, всього 123 грамів на день (це як середнє яблуко). Нам необхідно щонайменше 300 грамів фруктів. Найкращий варіант – свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами» – написала урядовець.

Також багато смаженої їжі, особливо на соняшниковій олії – це високі ризики для серця та судин, адже соняшникова олія зсуває баланс ненасичених жирних кислот, що сприяє розвиткові атеросклерозу та супутнього запалення.

«У цьому випадку, найздоровіше для серця і ваги – не смажити, а тушкувати, запікати, відварювати, чи використовувати оливкову олію, вершкове масло або смалець», – написала Супрун.

Українці також споживають багато процесованого м’яса, а саме ковбаси.

«Більш здоровим джерелом білка є птиця, риба, молочні продукти і бобові. Саме на сочевицю, нут і квасолю нам радять робити наголос у своєму раціоні. Від ковбаси радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання (ковбаси чи сосисок) – не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день», – додала вона.

Крім того, урядовець порадила мінімізувати або повністю відмовитись від алкоголю.

«Надмірне споживання міцного алкоголю піднімає рівень тригліцеридів в крові. Це означає, що в крові з’являються жири, що сприяє розвитку атеросклерозу. Також алкоголь збільшує ризик високого тиску, аритмії, серцевої недостатності, раптової зупинки серця та зайвої ваги», – зазначила вона.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-04-26 13:06 :51