Готуємо в суботу. Домашній хліб «ароматний»
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика
Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика

Аромат свіжоспеченого хліба, який розливається по квартирі чи будинку, здатен розбудити навіть тих, хто любить довго спати у вихідні. Тому, якщо хочете швидко зібрати усіх на сніданок, випікайте хліб.

Сьогодні я вам пропоную рецепт, який не часто зустрічається у кулінарних записниках, адже має досить багато складників. Та нехай це вас не відлякує, адже результат вас точно задовольнить. Тут і горіхи, інжир, кмин, мед, які в поєднанні створюють незрівнянний аромат та смак. Особливості цьому хлібу додає і поєднання двох видів борошна: пшеничного та житнього.

Складники:

  • Борошно пшеничне – 1 кг
  • Борошно житнє – 0,5 кг
  • Дріжджі свіжі – 20-25 г
  • Кисле молоко – 600 мл.
  • Солод – 30-40 г
  • Розпушувач для тіста (порошок до печива) – 10 г
  • Горіхи грецькі – 50 г
  • Інжир сушений –50 г
  • Олія соняшникова – 100 г
  • Яйця – 1 шт.
  • Мед – 2 ст.л
  • Кмин – 1 ч.л
  • Сіль – 1 ст. л
  • Цукор – 3 ст. л

За переказами, хліб потрібно замішувати лише з позитивними думками, перебуваючи в хорошому настрої. Але, як на мене, це стосується будь-якої страви чи випічки.

В першу чергу, розводимо дріжджі в теплій воді. Для цього беремо 2-3 столові ложки води з 1-2 столовими ложками цукру. Добре все перемішуємо. Має утворитися однорідна маса. Про те, що дріжджі активізувалися, свідчитимуть невеличкі бульбашки на поверхні.

Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика
Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика

В глибоку миску виливаємо кисле молоко. На цьому етапі потрібно врахувати один момент: воно має бути теплим, але не гарячим. Приблизно 35 градусів.

До молока виливаємо розведені дріжджі і добре все перемішуємо. Сюди ж розбиваємо яйце і додаємо мед. Якщо мед дуже густий, рекомендую його трохи підігріти.

Добре просіваємо два види борошна, можна навіть двічі. Сюди кладемо розпушувач та солод. Все перемішуємо і додаємо до рідких складників, але не все відразу, а по жмені. За потреби доливаємо решту кислого молока.

Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика
Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика

Якщо вам зручно, то вимішуйте у мисці. Якщо ні, то перекладаємо його на стільницю, яка попередньо присипана борошном і вимішуємо 5-10 хвилин, доки тісто не стане еластичним. Притримуйте край тіста ребром долоні, другою рукою тягніть його до себе. Закладіть тісто пополам, поверніть на 90 градусів і повторіть процес. Ви маєте відчути зміну в консистенції тіста вже після перших 5 хвилин замісу. За цим рецептом вимішувати хліб рекомендують 40 хвилин.

Тепер додаємо олію, подрібнені грецькі горіхи та порізаний сушений інжир. Якщо його не знайшли або не любите, то можна використати сушені абрикоси або родзинки.

Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика
Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика

Добре все перемішуємо і ставимо у тепле місце, щоб тісто підійшло і об’єм збільшився втричі. На це піде близько години, якщо температура у приміщенні була відповідна. Коли тісто не встигло за цей час вирости, почекайте ще трохи.

З усіх цих складників вийде 3 середні буханці. Найкраще випікати їх у чавунній формі, якщо нема, то на звичайному деко. Можна сформувати кулі або калачі, вибирайте те, що вам більше подобається. Щоб тісто при формуванні не прилипало до рук, змастіть їх олією.

Після того, як поклали сформовані буханки у форми, посипте кмином та поставте їх у тепле місце, щоб тісто знову добре підійшло. Накрийте зверху рушником, щоб тісто не підсохло.

Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика
Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика

Випікаємо хліб у розігрітій до 180 градусів духовці. Після того як поставили туди форми з тістом, зменшуємо температуру до 160 градусів і випікаємо 40-50 хвилин. Слідкуйте за цим процесом, адже у всіх різні духовки.

Смачного!

Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика
Домашній хліб «ароматний». Фото Андрія Волика

Повний або частковий передрук тексту без письмової згоди редакції ІА ZIK заборонено та вважатиметься порушенням авторських прав

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-10-24 00:45 :58