Новини » Суспільство 22 лютого, 2019, 10:03
Супрун пояснила, чому важливо знати глікемічний індекс продуктів
Картопля. Фото: pixabay.com
Картопля. Фото: pixabay.com

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, що таке глікемічний індекс продуктів і чому так важливо його знати.

Про це повідомила у Facebook.

«Ми звикли оцінювати їжу з точки зору калорій. Але це не головний і не найточніший показник шкідливості або корисності продуктів. Коли йдеться про вуглеводи: хліб, макаронні вироби, солодощі чи напої – слід також зважати на їхній глікемічний індекс.

Глікемічний індекс – це рейтинг продуктів за тим, наскільки стрімко вони піднімають рівень цукру в крові. Що він нижчий, то краще», – пише Супрун.

А її словами, вуглеводи, які ми їмо, рано чи пізно стають цукрами та потрапляють в кров. Коли ми поволі перетравлюємо вуглеводи, то цукри надходять у кров поступово, і коливань рівня цукру не виникає. Якщо ж з’їсти смаколик, випити солодкий напій чи поїсти манної каші, то рівень глюкози відразу зростає.

Вона зазначає, що нам потрібно, щоби рівень глюкози в крові був сталий. Адже пік глюкози одразу понижує гормон інсулін. Глюкоза стає підшкірним жиром, а ми знову відчуваємо голод. Такі коливання рівня цукру шкідливі, бо вони:

  • прискорюють старіння та сприяють набору ваги
  • сприяють розвитку нечутливості тканин до інсуліну, людям з діабетом 2 типу вони особливо небезпечні

«Наскільки швидко їжа стане глюкозою крові показує глікемічний індекс. Що він вищий, то гірше. Глікемічний індекс певного продукту залежить від кількох чинників: скільки в ньому вуглеводів, яка частина із них цукри, і скільки є клітковини. Що менше цукрів, і більше клітковини, то краще», – пише медик.

Чиновниця наголошує, що варто робити щоденний вибір на користь продуктів із низьким глікемічним індексом.

За словами Супрун на різних ресурсах є безліч таблиць, в яких вказано цей показник для багатьох продуктів.

Ось кілька конкретних прикладів:

  • Продукти із низьким глікемічним індексом – менш як 55

Цільнозерновий хліб, цільнозернова вівсяна каша з висівками, гречана каша, макаронні вироби, кукурудза, горох, сочевиця, квасоля, більшість фруктів, овочі та коренеплоди.

▪ Продукти з середнім глікемічним індексом – 56-69 – житній хліб, коричневий рис, басматі та кус-кус.

  • Високий глікемічний індекс – 70 та вище

Батон, кукурудзяні пластівці, мюслі, гранола, вівсяна каша миттєвого приготування, круглий рис, рисова локшина, картопля, солодощі, перепічка, попкорн, кавуни та ананаси.

  • Значення глікемічного індексу не дає додаткової інформації про поживну цінність продукту. Тому важливо зважати на розмір порцій. У певного продукту може бути низький глікемічний індекс, але, до прикладу, високий вміст жирів.
  • На глікемічний індекс впливає спосіб приготування, а також інші продукти, які ви споживаєте разом. Якщо продукт має високий глікемічний індекс, як картопля, їжте його з овочами, а не з хлібом і десертом.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-10-16 09:46 :35