Готуємо в суботу. Шаурма по-домашньому
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика
Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика

Фаворитка вуличних кіосків з фаст-фудом у багатьох країнах Європи, безсумнівно, – шаурма. Якщо у вас є певні перестороги купляти її, гуляючи містом, пропоную приготувати цю смачну арабську страву на власній кухні. Шаурма – гарний варіант на вихідні як сніданок: він буде не лише дуже смачним, а й поживним.

Складники на 2 порції:

  • Тонкий лаваш – 2 шт.
  • Куряче м’ясо (телятина) – 300-350 г.
  • Свіжі огірки 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Маринований огірок – 1 шт.
  • Капуста свіжа білокачанна (пекінська) – 100 г.
  • Йогурт несолодкий (айран) – 100 г.
  • Соус томатний (кетчуп) – 100 г.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль, перець за смаком

Цікаво, що шаурма у різних країнах називається по-своєму. Хоча йдеться приблизно про одну й ту саму страву, але з деякими регіональними особливостями. У Великій Британії це кебаб (від турецького – Döner kebab). У Чехії для цієї страви використовується назва гірос; в Алжирі шаурма називається денер.

Щодо м’яса, яке використовується у цій страві, то це справа смаку. Я пропоную більш дієтичний варіант – курятина або телятина. Ви можете використати й свинину, але зважайте на те, що в результаті вона матиме більше калорій. І про дієтичність тут зовсім не йтиметься, адже свинина важче сприймається шлунком.

Ну і про не менш важливий складник шаурми – лаваш. Найпростіше його купити. Зараз продається багато видів. Але якщо захочете приготувати вдома, пропоную два варіанти з дріжджами і без.

Лaвaш для шaуpми «класичний»

  • Дріжджі – 7 г.
  • Борошно – 720 г.
  • Цукор, cіль – пo 8 г.
  • Вoдa – 240 мл.
  • Олія – 50 мл.

З’єднаємо теплу відфільтровану воду з цукром і сіллю та додаємо дріжджі.

Пpocіваємо борошно в миску, вливаємо рідину і олію, добре все перемішуємо до однорідності.

Після того як мaca буде густою і oднopіднoю і не липнутиме до рук, її нeoбxіднo накрити бавовняним рушником і залишити на півгодини.

Лaвaш для шaуpми без дріжджів

  • Борошно – 720 г.
  • Сіль – 8 г.
  • Вoдa (сировотка)- 240 мл.

Якщо використовується вода, її нeoбxідно попередньо нагріти дo 35 гpaдуcів. Moлoчну сироватку дoвecти дo кімнатної тeмпepaтуpи.

Змішуємо рідину з сіллю, вводимо просіяне декілька разів борошно маленькими порціями. Готове тісто не має рватися, бо перед випічкою його потрібно буде сильно розтягнути. Місити потрібно дo отримання еластичної основи. Потім її нeoбxіднo накрити бавовняним рушником і залишити на півгодини.

Тепер переходимо до випічки лавашів. Розділяємо тісто на порційні куски. Розкачуємо його на тонкі млинці. Під час цього щедро посипаємо тісто борошном. В результаті товщина майбутнього лаваша не повинна перевищувати 2 міліметри.

Випікати лаваш рекомендують на сухій, добре розігрітій чавунній сковороді або з антипригарним покриттям. Перевертайте лаваш через півхвилини. Готовий лаваш обов’язково скропіть водою або накрийте вологою марлею.

З лавашем ми розібралися. Тож переходимо до підготовки складників шаурми.

М’ясо нарізаємо тонкими смужками, скроплюємо олією і посипаємо спеціями. Залишаємо на 10-15 хвилин для маринування. Після чого обсмажуємо на добре розігрітій сковороді до рум’яної скоринки. На це піде приблизно 10 хвилин.

Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика
Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика


Капусту і огірки нарізаємо соломкою. Якщо помідор дуже соковитий, вибираємо серцевину і ріжемо його півкільцями.

Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика
Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика


Тепер готуємо соус. Змішуємо йогурт або айран з томатним соусом і додаємо туди подрібнений часник, сіль та перець. Замість йогурту можна використати сметану або навіть майонез (краще домашній). Якщо любите гострі страви, то замість томатного соусу використовуйте сацабелі або аджику. Соус – це така річ, де можна сміливо експериментувати, змішуючи улюблені складники.

Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика
Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика


Ну от всі складники підготовлені, можемо переходити до збирання шаурми. Беремо лаваш і візуально ділимо його на дві рівні частини по горизонталі. Нижню частину по середині намащуємо соусом. Після чого викладаємо капусту, огірки, помідори, м’ясо і зверху закриваємо його знову капустою, огірками, помідорами і зверху поливаємо соусом.

Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика
Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика


Залишилось загорнути лаваш. Для цього візуально ділимо його на 3 частини по вертикалі. Якщо ми все зробили правильно, то начинка повинна лежати внизу центральної частини з відступом до нижнього краю. Тепер закриваємо начинку з двох сторін збоку, потім нижню частину, де був відступ. І впевнено загортаємо шаурму доверху. Має вийти щільний згорток з закритими боками.

Залишилась фінальна дія – обсмажити шаурму з обох боків до золотистого кольору. Можна подавати.

Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика
Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика


Смачного!

Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика
Шаурма по-домашньому. Фото Андрія Волика

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-10-24 00:02 :17