Новини » Економіка 7 лютого, 2019, 23:11
Експерти пояснили, що змінить закон про маркування харчових продуктів
ZIK
ZIK

В Україні по-новому маркуватимуть продукти. Закон, який зобов’язує це робити, покликаний спростити вибір покупців і внести ясність щодо інгредієнтів продукції.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

«Молоко знежирене, молоко коров’яче, наповнювачі, стабілізатори», за новим законом цей шрифт має бути більшим на 10%. А от алергени виробників зобов’язали виділяти іншим шрифтом, а ще іншим кольором і стилем.

Так само виробники молочної продукції мають інформувати споживачів про вміст жирів немолочного походження. Однак вказувати повинні лише небезпечні елементи у складі товару, а не повний перелік інгредієнтів, якщо вони не впливають на технологію виробництва.

«Таким чином на законодавчому рівні прописано можливість добавляти хімічні добавки, певні інгредієнти, які потім у кінцевому продукті не будуть відображатися», – пояснив голова правління ГО «Всеукраїнська організація з питань захисту прав споживачів» Максим Гончар.

А от на рибній продукції має вказуватися вага льоду та те, чи розморожувався товар. На упаковках такої інформації поки що нема.

Такі нововведення запрацюють щонайменше за півроку. Аби повністю підлаштувати виробництво під норми закону, підприємцям дали два роки. Утім експерти побоюються: через деякі пункти можуть бути маніпуляції з термінами придатності.

«Відповідно до продукції, яка має великий термін придатності, наприклад, півтора року, може писатися «краще вжити до». От, наприклад, краще вжити до 2020 року. І тут мається на увазі початок 2020 року чи кінець? Закон відкриває для виробника можливість збільшувати строк придатності», – певен Максим Гончар.

Тому кажуть: терміни споживання мають бути чіткими. Українці ж частіше звертають увагу на термін придатності товару, аніж на вміст продукту. Бо, кажуть, прочитати інформацію дрібним шрифтом – проблематично.

Аби обрати якісний товар, експерти радять звертати увагу на термін придатності та виділені компоненти.

«Термін є непрямою вказівкою на натуральність продукту, на спосіб його обробки і на біологічну цінність. Чим менше цих компонентів, тим краще. По-друге, якщо є виділені компоненти – це вже необхідно задуматися, чи варто брати цей продукт», – підкреслила експерт із питань безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко.

Якщо виробники такої інформації не нададуть, то мають сплатити штраф, а це щонайменше 20 мінімальних заробітних плат.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко підписав закон, що вводить нові правила маркування харчових продуктів.

Вікторія Козуб, «Перші про головне»

 

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-02-19 08:19 :52