Готуємо в суботу. Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика
Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика

Є одне свято у лютому місяці, яке геть збиває людей з пантелику. Багато хто докладає чимало зусиль, аби здивувати подарунками та чимось смачним і екзотичним на День святого Валентина. Якщо з подарунком ви вже визначились, а зі стравою ні, то пропоную приготувати оригінальний салат-коктейль. Він стане не лише окрасою вашого столу, а й створить романтичний настрій, адже містить потужні афродизіаки: креветки та авокадо.

Перед тим як почати готувати трохи детальнішої інформації про головні складники.

На жаль, креветки через свою чималу вартість не є частим гостем на наших столах. Переважно готують їх в особливих випадках. Як мовиться, щоб надати ще більшої урочистості тій чи іншій події. Але якщо оцінювати їхню користь для організму, то вона значно вища за курятину чи свинину.

Окрім цінного білка, креветка містить вітамінний комплекс, до якого входять: провітамін А (покращує зір), вітамін А (омолоджує шкіру), майже всі вітаміни групи В (позитивно впливають на стан кісток, нігтів та волосся), вітамін D та E (захищають кровоносну систему) і вітамін С (відповідає за імунітет).

Також у креветках в необхідній організму кількості містяться: кислоти Омега 3, магній, кальцій, калій, залізо, фосфор, фтор, мідь, селен, цинк, хром і, звичайно, йод. Щодо останнього складника, то 100 грамів креветок містять добову його норму, що в сто разів більше, ніж в яловичині. Плюс, споживаючи креветки, можна не переживати за зайві кілограми.

Про користь авокадо я вже якось писав у одному з рецептів. Головним чином, серед корисних властивостей, які має цей фрукт, виділяють величезний вміст всіляких дуже потрібних організму вітамінів та мінералів. Регулярне вживання авокадо підвищує імунітет, покращує зір та омолоджує шкіру. Воно добре знижує тиск та підвищує потенцію. Також позитивно вливає на стресостійкість організму та допомагає швидко його відновити після фізичних навантажень. Регулярне вживання сприятиме кращій концентрації та поліпшенню пам’яті. Одним словом – суцільна користь.

Складники на 2 порції

  • Креветки коктейльні – 24 шт.
  • Огірок – 2 шт.
  • Ананас – 1 банка
  • Салат – пучок
  • Авокадо – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Цибуля (червона) – 2 шт.
  • Майонез – 8 ст.л.
  • Томатна паста – 2 ст.л
  • Вустерський соус – 1 ст.л
  • Лимонний сік – 2 ст.л
  • Соус табаско – 1 ч.л

В першу чергу, з авокадо знімаємо шкірку, потім розрізаємо навпіл і виймаємо горіх. Очищені половинки ріжемо на невеликі шматочки. Вибирайте стиглі плоди – на дотик вони м’які.

Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика
Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика


Огірок ріжемо дрібною соломкою. Зрозуміло, що в цю пору року він буде лише тепличний, тож перед приготуванням раджу замочити його в теплій воді на пів години, щоб забрати зайві нітрати.

Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика
Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика


Обчищаємо лушпиння з червоної цибулі і нарізаємо її півкільцями.

Чистимо часник і дрібно рубаємо його або використовуємо часникодавку.

Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика
Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика


Беремо креветки, бажано великі. Якщо креветки заморожені, то потрібно дати їм час відтанути. Морепродукти потрібно обсмажити на сковорідці з 1 столовою ложкою олії і подрібненим часником. Солимо і перчимо наші креветки. Смажити їх потрібно до почервоніння з обох сторін.

Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика
Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика


Очищені креветки можна відразу готувати, але якщо вони все ще в панцирі, то його доведеться спочатку зняти. Краще починати чистити креветку з голови. Для цього потрібно затиснути однією рукою голову креветки, а іншою тримати хвіст. Потім акуратно відкрутити голову і відірвати ніжки. Простіше буде знімати панцир, починаючи з голови креветки, а хвостик можна залишити, за нього буде зручно братися. Також потрібно видалити у креветки кишкову вену. Її легко помітити, вона темна і проходить по всій довжині креветки. Цю вену можна просто підчепити ножем біля голови і витягнути її або ж можна зробити надріз уздовж спинки і витягнути через нього. Після очищення креветку потрібно промити водою. І ось тепер вже можна спокійно готувати.

Далі зрізаємо з ананаса шкірку і нарізаємо його маленькими кубиками, якщо будете використовувати свіжий. Якщо консервований, то зливаємо сік і теж ріжемо на кубики.

Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика
Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика


Змішуємо в мисці майонез, томатну пасту, вустерський соус, лимонний сік і соус табаско. Дотримуйтесь пропорції, які перераховані в списку складників, інакше перебір з табаско або вустерським соусом може зіпсувати заправку, і салат буде неможливо їсти.

Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика
Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика


Після цього починаємо збирати нашу страву. Він досить елегантно виглядатиме в витончених піалах або келихах. Отже, беремо піали і кладемо на дно листя салату. На нього викладаємо огірок, червону цибулю, авокадо, ананас і зверху обсмажені креветки. Поливаємо все це соусом і можна подавати.

Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика
Салат-коктейль з авокадо, ананасом та креветками. Фото Андрія Волика

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-08-21 01:58 :30