На добре здоров’я. Журавлина: і смачно, і корисно
Тетяна Козирєва
Журналіст, у сфері особливих зацікавлень якої – медицина
Журавлина. Фото з відкритих джерел
Журавлина. Фото з відкритих джерел

Зараз, коли зима у розпалі, хіба що лінивий не говорить про ГРЗ і грип. І я – не виняток. Але згадаю про захолод «з іншого краю». Розповім про принади журавлини, а це, нагадаю, чи не єдина ягода, яка зберігається у свіжому вигляді від врожаю до врожаю, та ще й без втрати вітамінів та інших корисних речовин.

Цілющі властивості журавлини відомі з давніх давен. Вони різноманітні, але лікарі передусім говорять про жарознижувальний та протизапальний ефекти. А особливо згодиться ця ягода при комплексному лікуванні вірусних захворювань, позаяк посилює дію протизапальних препаратів і зміцнює імунну систему. Крім того, щодня споживаючи журавлину у сезон ГРВІ, людина в такий спосіб суттєво запобігає виникненню застудних захворювань. (Додам, що це моя особиста думка, бо чиновники від міністерства охорони здоров’я тепер чомусь вперто не радять покладатися на природні засоби профілактики ГРВІ та грипу).

Також помічна журавлина при серцево-судинній патології. А ще – знижує рівень холестерину у крові. Також, позаяк сприяє зміцненню стінок судин, стабілізує артеріальний тиск.

Добре знають про цілющі властивості журавлини й пацієнти урологічних та нефрологічних клінік (ідеться про недужих на цистит, пієлонефрит, сечокамяну хворобу тощо), бо їм завжди як допоміжну терапію лікарі радять споживати чаї та морси з цієї ягоди.

Завжди радять журавлину чоловікам і при простатиті. А жінкам – при проблемному волоссі та крихких нігтях.

Віддавна журавлину застосовували й при цинзі (коли розхитуються і випадають зуби), бо цинга, як відомо, розвивається на тлі хронічного браку в організмі вітаміну С. До речі, й сучасні стоматологи не цураються призначати журавлинотерапію, яку вважають прекрасним засобом для запобігання карієсу і запалення ясен.

А за вмістом вітамінів і корисних речовин прирівнюють цю ягоду до апельсинів, лимонів, грейпфрутів, капусти та суниці.

Якщо ж конкретизувати, що журавлина містить, окрім вище згаданого вітаміну С, також вітаміни РР, К та групи В. Щодо мікроелементів, то це калій, фосфор, кальцій, залізо, марганець, мідь, молібден, йод, магній, барій, кобальт, хром…

Вважають, що журавлина виводить з організму токсичні речовини та радіонукліди, є потужним відхаркувальним та антисептичним засобом. Тому добра при бронхітах та пневмонії (звісно ж, як допоміжний засіб до базової протизапальної терапії).

Помічна й при дисбактеріозі, який виникає на тлі прийому антибіотиків.

Щодо протипоказів до її застосування, то це схильність до алергічних реакцій. Також з пересторогою потрібно споживати журавлину у разі загострення гастриту, виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки та ентероколіті. Тому перед тим, як вдаватися до журавлинотерапії, потрібно порадитися з лікарем. Або дослухатися до того, що каже організм. (Уважному «слухачеві» він точно не збреше!).

А тепер, власне, про те, як готувати морс із журавлини (з розрахунку на 2 літрові слоїки).

Я беру півлітровий слоїк ягід. Добре їх мию під проточною водою. Обсушую на паперовому рушничку. Витискаю сік. Вичавки заливаю водою і даю закипіти. Коли вариво вистигне, проціджую і додаю до соку. Розливаю по банках, в кожній з яких на морс уже чекає столова ложка з чубом меду (або дві без чуба). Звісно, у разі, якщо маєте алергію на мед, замініть його на цукор (кількості не радитиму, бо цукру не споживаю, а ви собі сипте як смакує).

Щодо дози, то склянки морсу на день цілком достатньо дорослій людині. Діткам цю (денну) кількість зменшуйте удвічі, а то й утричі (залежно від віку).

І будьте мені здорові!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-04-24 18:57 :15