Готуємо в суботу. Паштет із курячої печінки з вершковим маслом
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика

Домашній паштет з курячої печінки змінить ваше уявлення про паштети.

Думаю, ви будете його часто готувати, адже це хороша альтернатива усіляким магазинним варіантам закусок. Ще одна його перевага – він може довший час зберігатися у холодильнику і у вас завжди під рукою буде чим перекусити. Також його сміло можна брати на відпочинок на природі, адже він смачний та поживний.

Складники:

  • Куряча печінка – 300 г
  • Цибуля (велика) – 1 шт.
  • Морква (велика) – 1 шт.
  • Вершкове масло – 100 г
  • Соєвий соус – 3 ст.л
  • Олія – 3 ст.л
  • Приправи – за смаком
     
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика


Я пропоную приготувати паштет з курячої печінки, але якщо ви любите якусь іншу, готуйте з неї. Як на мене, у неї більш ніжний смак, ніж у свинячої чи телячої. А якщо брати до уваги ціну, то вона дешевша, ніж індича. Як то кажуть, золота середина смаку і ціни.

Обирайте тільки свіжу печінку і без жовчі – це такі зеленкуваті плями, які можуть залишитись, якщо у курки був пошкоджений жовчний міхур. Печінка має бути коричневого кольору з бордовим відтінком. Якщо на прилавку бачите темну або дуже рожеву, то обходьте її десятою дорогою. Що б вам не розповідали продавці, це означає лише одне, що вона вже довго продається або від хворої птиці. Також пам’ятайте, що термін зберігання свіжої печінки лише 48 годин.

Свіжу печінку добре помийте у теплій воді і відкиньте на декілька хвилин на друшляк, щоб стекла уся зайва рідина. Якщо вам трапились великі шматки, поріжте їх на менші. Тоді печінка швидше приготується зсередини.

Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика


Перед тим як почати її готувати, я трохи її замаринував. На мій погляд, так смачніше.

Маринується вона дуже просто. Вилийте у ємність з печінкою соєвий соус, олію і додайте спеції. Все добре перемішайте і відставте на 30 хвилин.

Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика


За словами дієтологів, у смаженої печінки практично нульова корисність, тому її краще запікати, варти або тушкувати. Я обрав останній варіант.

Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика


Розігрійте сковорідку і налийте в неї трохи олії. Викладіть печінку разом з маринадом, адже ми її тушкуємо, а не смажимо. Розрівняйте рівномірно по всій поверхні сковорідки.

Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика


Наступний крок – подрібніть моркву та цибулю і додайте до печінки та добре перемішайте. Можете ще поекспериментувати і додати гриби, теж буде смачно.

Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика


Тушкуйте до готовності. Далеко не відходьте, адже печінка готується дуже швидко. Якщо ви її маринували у соєвому соусі, то з сіллю будьте обережні. Перед тим як солити, скуштуйте, можливо, вона буде зайва. Якщо солі бракуватиме, то соліть у кінці приготування.

Готову печінку з овочами залиште у холодному приміщення до вистигання. Після чого за допомогою блендера подрібніть її. На цьому ж етапі додайте тепле вершкове масло. Нехай все добре перемішається.

Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика


Як варіант, щоб урізноманітнити смак, до печінкового паштету можна додати густі вершки або варені курячі жовтки. Можна і те, й інше разом. Пофантазуйте, може, вам захочеться ще якихось відтінків смаку.

Ну ось і все, таким є найпростіший рецепт паштету з курячої печінки.

Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика
Паштет з курячої печінки з вершковим маслом. Фото Андрія Волика


Проте одним з найпопулярніших є варіант паштету від Джеймі Олівера.

Для нього потрібні:

  • Печінка куряча – 500 г
  • Вершкове масло 200 г кімнатної температури + 200 г розтопити в духовці (нижче описано як це зробити)
  • Цибуля (велика) – 1 шт
  • Часник – 2 зубки
  • Чебрець – 1 ч.л.
  • Бренді (коньяк) – 1 ч.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець – за смаком
  • Олія для смаження.

Спершу почнемо з приготування вершкового масла. Підготувати його можна двома способами: розтопити в каструлі або в духовці. Потім процідіть масу через тонке сито. Білий осад можна використати для інших цілей, а з жовтого ми і будемо готувати в подальшому.

Розігрійте в сковороді трохи олії, обсмажте часник і цибулю на мінімальному вогні протягом 5 хвилин до утворення м’якої маси, перекладіть в тарілку.

Сковорідку необхідно витерти насухо і знову поставити на вогонь. Додайте в неї трохи олії. Потім покладіть чебрець і печінку. Продовжуйте обсмажувати печінку в один шар, поки вона не стане рум’яною. Печінка повинна залишитися рожевою всередині.

Влийте в отриману масу бренді. Якщо ви готуєте на газу, його необхідно випарити, щоб вийшов алкоголь.

Залиште вміст сковороди на вогні ще на 1 хвилину, потім зніміть і перекладіть печінку в кухонний комбайн, подрібнивши все до утворення однорідної маси. Потім додайте вершкове масло.

Готовий паштет розкладіть у тару, в якій він зберігатиметься, і полийте зверху освітленим вершковим маслом.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-10-15 04:59 :04