Готуємо в суботу. Рулька в пиві за чеським рецептом
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика
Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика

Дуже часто, коли ми збираємось у подорож в якусь країну, то одним з питань, яке виникає, – це чим славиться місцева кухня?

Якщо б ви їхали у Чехію, то вам неодмінно порекомендують таку страву як «вепрове коліно». От сьогодні ми його і спробуємо відтворити на власній кухні. Доки я його готував у квартирі, буяв неймовірний запах, просто не міг дочекатися, коли можна буде сідати за стіл. Бажаю і вам насолодитися цією стравою.

Складники:

  • Рулька – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Пиво – 2 літри
  • Часник – 5 зубків
  • Спеції, сіль – за смаком

Соус:

  • Мед – 1 ст.л
  • Гірчиця – 1 ст.л
  • Соєвий соус – 3 ст.л

Починати готувати рульки потрібно завчасно. Найбільше часу забирає маринування. Найкраще буде, якщо їх поставити у холодильник на ніч або хоча б мінімум на чотири години. Це потрібно для того, щоб м’ясо просякло пивом сповна, інакше особливого ефекту від його використання не буде.

Щодо пива, то найкраще буде використати темне і дуже бажано «живе». Дешеве пиво з супермаркету не дасть того смаку, заради якого це все ми задумали.

Вибирайте рульки тільки свіжі і якісні. Шкіра на них має бути світлого кольору без усіляких підозрілих крововиливів й темних плям.

Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика
Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика


Помийте рульки під проточною водою і обсушіть паперовим рушником. Зробіть декілька глибоких надрізів. У них запхайте шматочки часнику. Зробити це потрібно з обох боків. Таким чином часник по рульці розподілиться більш-менш рівномірно.

Після цієї маніпуляції покладіть рульки в каструлю і залийте пивом. Каструлю вибирайте не широку, а вузьку. Ідеально буде покласти дві рульки одна біля одної і навколо них ще лишиться трохи простору, тоді при варінні до пива потрібно буде доливати менше води, а відповідно і смак буде більш насиченим.

Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика
Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика


Поставте рульки, як я писав вище, в холодильник десь внизу або винесіть в холодне приміщення.

Якщо рульки не занурились у пиво повністю, не біда – через кожні дві години їх потрібно перевертати, ось і все.

Після того як минув необхідний час, поставте каструлю з рульками на вогонь. Якщо пива виявилось замало, долийте води. Вона має покрити рульки. Додайте улюблені спеції. З тих що рекомендують: лавровий лист, гвоздика (шість-вісім штучок), хоча б дві зірочки анісу, 20 горошин чорного перцю, маленький стручок червоного перцю разом з насінням, жменю сушеного пастернаку. Також додайте добру жменю солі.

Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика
Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика


Моркву просто обмийте і прочистіть, різати її не треба. Цибулю обмийте і розріжте на пополам.

Накрийте кришкою, нехай закипить. Після цього спробуйте на сіль. Якщо мало, то додайте ще. Бульйон має бути солонуватий. На цьому етапі зменшіть вогонь до такого, щоб лише трохи кипіло. Десь такий, як на холодець, якщо у вас є такий досвід.

Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика
Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика


При такій температурі варіть дві години. Після цього вийміть рульки з каструлі і покладіть в друшляк, щоб з них стік бульйон.

Тепер там потрібно зробити соус, яким ми будемо змазувати наші рульки. У невеликій жаростійкій посудині або з товстими стінками змішайте гірчицю, мед та соєвий соус. Якщо не любите останній інгредієнт, замініть на бульйон, в якому варилися рульки.

Усі складники соусу перемішайте до однорідної маси і поставте на вогонь, як тільки закипить – забирайте.

Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика
Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика


Для першого обмазування нам знадобиться половина соусу. Візьміть кулінарний пензлик і нанесіть соус на обидві рульки. Друге намазування зробіть хвилин через 20-30.

Розігрійте духовку до 180-190 градусів, якщо в ній є режим конвекції, його теж увімкніть.

Випікати рекомендують від 40 хвилин до години. Все залежить від того, яка у вас духовка. Тож варто далеко не відходити, аби не пригоріло.

За цей час рульки мають добре пропектися, а м’ясо відходити від кістки. Подавати до столу можна одразу. Вона неймовірно смачна як гаряча, так і холодна. До неї добре пасуватимуть солоні огірки, квашена капуста, ну і, звичайно, пиво.

Смачного!

Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика
Свина рулька, печена в пиві. Фото Андрія Волика

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-08-21 17:11 :10