Готуємо в суботу. Смачний та оригінальний салат «Людовик»
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Не любите новомодні поєднання смаків або шукати по магазинах дорогі імпортні інгредієнти, тоді цей салат вам має сподобатись.

Серед його складників немає нічого надзвичайного, але саме своєю простотою він і завойовує прихильників. Чому він називається «Людовик»? Можна лише здогадуватися. Думаю, в більшій мірі через своє святкове оформлення. В цьому плані він точно не буденний. Бо коли я чую це ім’я, то у мене стійка асоціація з Людовиком XIV. А ми пам’ятаємо, що він був прихильником розкошів. Тому цілком доречно розглядати цей салат, як святкову страву. Ще він мені подобається тим, що складники можна замінювати на свій смак або виходячи з їх наявності. І таким чином створити власний варіант улюбленого салату, адже як не крути, головна його фішка таки у зовнішньому вигляді.

Складники:

  • Картопля – 4-5 шт.
  • Куряче філе відварене – 300 г
  • Мариновані огірки – 3 шт.
  • Гриби (печериці) – 350 г
  • Цибуля (велика) – 1 шт.
  • Яйця – 5 шт.
  • Сир твердий – 220 г + 30 для декору
  • Моква варена – 3 шт.
  • Майонез – 400 г
  • Зерна гранату для декору або зерна ікри

У цьому рецепті багато інгредієнтів потрібно буде зварити. Для цього нам потрібно 4 каструлі або підходящі ємності. Варимо куряче філе, картоплю, моркву і яйця.

Щодо курячого філе, буде смачніше, якщо його покласти у воду, яка закипіла. Охолонути його залишаємо у цій же воді. Не забудьте посолити воду на початку, також можна додати декілька горошин чорного перцю та лавровий лист. Потім бульйон з філе можна використати для приготування перших страв.

Яйця варимо на круто. Після того, як вода закипить, поваріть їх сім-вісім хвилин. А далі покладіть у холодну воду, так вони швидше вистигнуть.

Картоплю і моркву варимо нарізно. Так буде зручніше, адже картопля зазвичай вариться швидше, ніж морква.

Доки все вариться, нам потрібно підготувати печериці. Миємо їх і ріжемо на невеликі квадратики. Теж саме робимо з цибулею.

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

На сковорідці, змащеній олією або маслом, підсмажуймо до готовності гриби і цибулю. Потім відставляємо вбік, щоб вистигли.

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

На терці з великими вічками тремо солоні огірки. Якщо не любите їх, може замінити каперсами або взагалі не давати. Але, мені здається, що кислинка цьому салату потрібна.

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Твердий сир тремо на терці з маленькими вічками. Для цього салату обирайте сир, який добре кришиться. Чим твердіший, тим краще.

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Усі шари ми будемо змащувати майонезом. Зробити його можна вдома або купити. Я завжди за перший варіант. Купляю лише тоді, коли не маю часу на його приготування.

Є декілька рецептів, як його готувати. Мені найбільше подобається, коли всі складники кладуть разом, а потім блендером все збивають. Для приготування майонезу складники мають бути кімнатної температури.

Базові пропорції:

  • Олія – 180 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л
  • Цукор – 0,5 ч. л
  • Гірчиця – 0,5 ч. л
  • Сік лимона – 1 ст. л

Наливаємо в підходящий посуд олію, розбиваємо туди яйце, додаємо сіль, цукор та гірчицю і лимонний сік. Тепер занурюємо млинок у цю суміш таким чином, щоб він був над жовтком і включаємо на повну потужність. Збиваємо доти, доки все не зіб’ється до потрібної густини. За потреби солимо і перчимо.

Після того як усі складники зварилися і охололи, нам їх треба подрібнити.
Картоплю очищуємо і тремо на терці з великими вічками. 
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Моркву окремо на терці з маленькими вічками.

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Дрібно нарізаємо куряче філе. 

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Також дрібно кришимо яйця.

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Щоб зібрати салат, нам потрібна форма, яку потім можна зняти. Найкраще для цього підійде форма для випічки тортів.

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Кладемо її на тарілку, в якій будемо подавати салат. Перший шар з картоплі. Викладаємо її і зверху змащуємо майонезом. На неї кладемо солоні огірки, потім куряче філе. Знову мастимо майонезом. Наступними йдуть смажені гриби і зверху майонез. Потім яйця, майонез, тертий сир, майонез і зверху морква.

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Тепер ставимо салат на дві години у холодильник. Після чого виймаємо, знімаємо форму і малюємо зверху узор з квадратиків. У місця де лінії пересікаються кладемо зерна гранату або ікри. Боки обмащуємо майонезом і декоруємо тертим сиром. До речі, замість нього можна використати зелень. Ну ось і все, можна подавати до столу.

Смачного!

Салат «Людовик». Фото Андрія Волика
Салат «Людовик». Фото Андрія Волика

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-08-24 06:08 :39