субота, 15 грудня, 2018, 10:30 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Картопляна запіканка з яблуками
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика

У цій запіканці поєдналися два нібито зовсім різні складники – картопля і яблука. І для мене це була ціла дилема – відносити її до основної страви чи до десерту. А родзинки і мускатний горіх взагалі збили мене з пантелику. Лише одне я знаю точно, що вона дуже смачна і поживна та дуже пасує для сніданку. Готується запіканка приблизно за півтори години.

Складники:

  • Картопля (середня) – 6 шт.
  • Молоко – 100 мл.
  • Масло – 125 г
  • Цибуля – 3 шт.
  • Олія – 2 ст. л
  • Яблука (кисло-солодкі) – 5 шт.
  • Родзинки – 50 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Імбирний порошок – 0,5 ч.л.
  • Мускатний горіх – дрібка
  • Гвоздика (мелена) – дрібка
  • Перець свіжо змелений – дрібка
     
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика


Першою варимо картоплю. Вона має бути готовою, але не розваритися. Миємо її і чистимо, потім ріжемо на середні шматки. В такий спосіб вона швидше звариться.

Картоплю кладемо у підходящу каструлю і заливаємо холодною водою. Накриваємо кришкою і доводимо до кипіння.

Після того як вода закипить, солимо. Зменшуємо вогонь і варимо протягом 15-18 хвилин, доки картопля не стане м’якою.

Зціджуємо воду або відкидаємо картоплю на друшляк. Якщо вибрали другий варіант, кладемо її назад в каструлю. Додаємо тепле молоко і половину вершкового масла.

Беремо товкач і мнемо до стану пюре. Не рекомендую використовувати блендер. Інакше у вас вийде не пюре, а картопляний клей.

Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика


Цибулю чистимо, дрібно нарізаємо й обсмажуємо на олії до золотавого кольору. Мій улюблений сорт – порей. Але можна використовувати і звичайну – жовту. Зрештою, після такої термічної обробки вона надаватиме лише присмак страві, а смак її не домінуватиме.

Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика


Тепер переходимо до яблук. Найкраще вибирати кисло-солодкі сорти. Ідеально було б, якби ви знайшли сорт «Ренет». Перед тим як купувати яблука, рекомендую їх понюхати. Якщо вони не мають яблучного аромату, то краще не купуйте їх. Це означатиме, що і смаку вони теж не мають. Яблука миємо і чистимо. Видаляємо серцевини. У мене для цієї операції є спеціальний ніж. Він в рази пришвидшує роботу з яблуками. Нарізаємо яблука скибочками та обсмажуємо на решті масла.

Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика


Родзинки заливаємо окропом на 10 хвилин, після чого проціджуємо і обсушуємо. 

Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика


Тепер нам потрібно змішати картопляне пюре, спеції та яйця. Сюди ж додаємо смажену цибулю. Все добре перемішуємо.

На цьому етапі варто увімкнути духовку, щоб розігрівалася до температури 200 градусів.

Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика


Форму для кексу змащуємо маслом. Викладаємо в неї половину картопляної маси і розподіляємо по ній яблука. Зверху викладаємо решту картоплі та розрівнюємо ложкою. Верх поливаємо невеликою кількістю розтопленого масла. Ставимо випікати на 45 хвилин.

Готову запіканку перевертаємо на деко, в якому будемо її подавати. Зробити це потрібно, доки вона тепла.

Є ще один варіант запіканки з картоплі та яблук. Але це вже точно друга страва і аж ніяк не десерт. Для цього нам знадобиться 4 картоплини та 2 яблука кисло-солодких сортів. Очищуємо та нарізаємо їх тонкими кружальцями. Зробити це можна, наприклад, на терці, яку використовують для шаткування капусти. Також нам потрібна склянка 15-відсоткових вершків. Їх можна замінити сметаною. Збиваємо їх із чайною ложкою цукру, одним яйцем, дрібкою меленого мускатного горіху та солі.

У змащену вершковим маслом форму викладаємо шарами картоплю і яблука. Солимо і перчимо. Після цього заливаємо їх яєчно-вершковою сумішшю. Висипаємо зверху склянку панірувальних сухарів. Накриваємо фольгою та випікаємо у духовці 20 хвилин при температурі 180 градусів. Після цього знімаємо фольгу та запікаємо ще 15 хвилин.

Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з яблуками. Фото Андрія Волика


Ось і все. До цієї запіканки пасуватиме пікантний соус з сметани часнику та зелені.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-01-20 20:59 :25