Готуємо в суботу. Святковий та ефектний салат «Гніздо глухаря»
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика

Вже зовсім скоро на нас чекає одне свято за іншим. Час для зустрічей за одним столом з родиною та друзями. По собі знаю, як хочеться здивувати гостей смачними та вишуканими стравами, але щоб не проводити на кухні півдня.

Рецептом салату, від якого точно всі будуть в захваті, сьогодні я з вами і поділюсь. Народна назва – «Гніздо глухаря», але якщо вам більше подобаються інші птахи, то придумайте свій варіант. Складники в ньому прості і доступні. Готується теж доволі швидко.

Інгредієнти для гнізда:

  • Картопля – 4 шт.
  • Яйця (білки) – 3 шт.
  • Куряча грудка – 400 г
  • Шинка – 100 г
  • Мариновані печериці – 400 г
  • Майонез – 250 г
  • Листя салату

Інгредієнти для «яєць»:

  • Плавлений сирок – 1 шт.
  • Часник – 1-2 зубчика
  • Варені яйця (жовтки) – 3 шт.
  • Майонез – 1 ст.л
  • Кріп або петрушка

Першими варимо яйця на круто. Для цього після того, як вода закипить, поваріть їх сім-вісім хвилин.

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика

Паралельно варимо куряче філе. Буде смачніше, якщо його покласти у воду, яка закипіла. Охолонути його залишаємо у цій же воді. Не забудьте посолити воду на початку.

Коли куряче філе охолоне, розбираємо його на волокна. 

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


Шинку ріжемо тоненькими смужками.

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


Мариновані печериці розрізаємо на тоненькі пластинки. Зрештою, як ще один варіант, гриби можна замінити свіжими огірками.

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


Білки зварених яєць натираємо на терці з великими вічками.

Усі ці складники кладемо в велику миску і перемішуємо. Додаємо майонез. Можна купований, а можна і домашній.

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


Є декілька рецептів, як його готувати, але мені найбільше подобається, коли всі складники кладуть разом, а потім блендером все збивають. Звертаю вашу увагу, що для приготування майонезу складники мають бути кімнатної температури.

Базові пропорції:

  • Олія – 180 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л
  • Цукор – 0,5 ч. л
  • Гірчиця – 0,5 ч. л
  • Сік лимона – 1 ст. л

Отож, налийте в підходящий посуд олію, розбийте туди яйце, додайте сіль, цукор та гірчицю і лимонний сік. Тепер занурте млинок у цю суміш таким чином, щоб він був над жовтком і включіть на повну потужність. Збивайте доти, доки все не зіб’ється до потрібної густини. За потреби солимо і перчимо.

Тепер нам треба підготувати один найважливіший складник, який власне і буде імітувати «гніздо». Для цього сиру картоплю натираємо на терці для моркви по-корейськи. Бо, навряд, чи у вас вийде зробити це ножем.

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


Далі обсмажуємо її у фритюрі або на сковорідці з великою кількістю олії. Щоб картопля добре і швидко просмажилася, смажте її частинами. Слідкуйте, щоб вона не потемніла. Нам потрібна золотавого кольору картопля.

Після смаження розкладіть її на паперовий рушник, щоб забрати зайвий жир. І доки вона гаряча, посоліть її.

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


Тепер переходимо до складників, які ми підготували для формування «яєць глухаря». На терці тремо плавлений сирок. Щоб він краще терся, беріть його охолодженим, тобто одразу з холодильника.

Окремо виделкою роздавлюємо жовтки, а потім додаємо їх до сиру. Дрібно ріжемо зелень кропу чи петрушки і теж висипаємо у миску. Сюди ж видавлюємо з часникодавки зубці часинку. Кладемо майонез. Слідкуйте за тим, щоб не дати його забагато. Адже з цієї маси ми маємо сформувати «яйця».

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


Перемішуємо всі складники до утворення однорідної маси і виліплюємо з них невеликі за розміром яйця. Це можуть бути трохи більші за перепелині.

До речі, зустрічав варіант цього салату, власне, з перепелиними яйцями. Тобто їх не виліплювали, а просто зварили і поклали зверху. Можете і ви так зробити. Або варіант – зробити це на пополам. Одна частина перепелиних, а інша – виліплених.

І ми вже майже на фінішній прямій. Переходимо до формування «гнізда».

На сервірувальну тарілку викладаємо листя салату.

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


На них обережно гіркою викладаємо масу для гнізда. Розрівнюємо її по ширині всієї тарілки і робимо заглиблення посередині.

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


Зверху посипаємо смаженою картоплею, яка буде імітувати гілочки «гнізда». Вона має прикрити нижній шар.

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


І тепер фінальний акорд – в центр, де ми робили заглиблення, кладемо «яйця».

Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика
Салат «Гніздо глухаря». Фото Андрія Волика


Ну ось і все. Наш салат «Гніздо глухаря» готовий. Можна подавати до столу і пригощати гостей.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-08-23 01:59 :36