неділя, 18 листопада, 2018, 13:15 блоги Суспільство
На добре здоров’я. Східний красень
Тетяна Козирєва
Журналіст, у сфері особливих зацікавлень якої – медицина
Гранат. Фото з відкритих джерел
Гранат. Фото з відкритих джерел

У сезон – про сезонне. Сьогодні хочу нагадати про корисні властивості граната. Принагідно додам, що його ще називають «пунічне яблуко» або «зернисте яблуко».

Кажуть, у гранаті стільки зерняток, скільки днів у році. Хоча насправді цей плід може мати їх понад тисячу. Я, звичайно ж, не пропоную вдатися до підрахунку «камінців». Зазначу лишень, що про корисні властивості граната говорив у своїх знаменитих трактатах ще персидський вчений, філософ і лікар Авіценна (980 – 1037).

Особливо корисний гранат при анемії, тобто недокрівї. Лікарі говорять, що дефіцит заліза в організмі можна здолати за доволі короткий термін, випиваючи щодня тричі, перед основними прийомами їжі, по півсклянки гранатового соку.

Також гранат є прекрасним профілактичним засобом проти застуди. Його сік має протизапальну і жарознижувальну дію, допомагає вивести з організму токсини і є помічним при болях у горлі, зокрема – при ангіні. А щоби попередити ГРЗ, варто кожного дня з’їдати по половинці граната.

Помічний гранат і при серцево-судинних захворюваннях, позаяк містить у достатній кількості вітаміни РР і С, також – калій, відтак попереджає атеросклероз, сприяє зниженню ламкості судин, допомагає нормалізувати артеріальний тиск.

Крім того, фахівці говорять про антистресовий ефект гранатового соку.

А ще – що гранат захищає суглоби, відтак корисний людям, що страждають на остеоартрит та поліартрит. Пов’язано це з тим, що компоненти, які входять до складу цієї ягоди, пригнічують дію ферменту, котрий руйнує хрящову тканину.

Своєю чергою, стоматологи наголошують на антибактеріальній дії гранатового соку і радять регулярно споживати гранат для попередження утворення зубного каменю, що, як відомо, знижує ризик запалення ясен. Але попереджають, увага!, що гранатовий сік треба розбавляти водою, позаяк різноманітні кислоти, що містяться у ньому, можуть руйнувати зубну емаль. Ба більше: перед споживанням такого соку бажано з’їсти шматочок твердого сиру, аби «змастити» зуби (бо сир – жирний), а після пиття бажано прополоскати ротову порожнину водою, щоби виполоскати залишки «гранатових» кислот.

Принагідно зазначу, що гранатовий сік протипоказаний людям із підвищеною кислотністю шлунка та виразковою хворобою (шлунка і 12-палої кишки) Також сік із граната не рекомендують особам, що потерпають від закрепів, геморою та тріщин у задньому проході.

Тому перед тим, як вдаватися до такої сокотерапії, або самі добре поміркуйте-згадайте свої болячки (аби не наразитися на загострення), або порадьтеся з лікарем.

І, звісно ж, будьте мені здорові!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-12-15 08:44 :16