субота, 17 листопада, 2018, 9:19 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Порційний хліб із зернового борошна
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика
Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика

Ніщо так не створює затишок в оселі, як запах свіжоспеченого хліба.

Але сьогодні ми трохи відійдемо від традиції випікати великі паляниці, і натомість я вам пропоную приготувати порційні буханці. Вони виходять дуже легкими і неймовірно смачними, тому їх можна їсти просто так, без нічого, або з улюбленим варенням чи вершковим маслом. Звичайно, що можна подати і до перших страв.

Нам знадобляться такі інгредієнти:

  • Пшеничне «хлібне» борошно з насінням – 350 г
  • Цільнозернове пшеничне борошно – 75 г
  • Пшеничне «хлібне» борошно без додатків – 100 г
  • Пакетик сухих дріжджів, розрахований на 500 грамів борошна.
  • Коричневий цукор – 4 ч. л.
  • Дрібна морська сіль – 2 ч. л.
  • Насіння кунжуту – 100 г
  • Соняшникова або оливкова олія – 4 ч. л.
  • Несолодкий йогурт (квасне молоко) – 75 г
  • Вода – 275 мл
  • Геркулес – 3 ст. л.
  • Борошно для присипки

Перед процесом приготування трохи теоретичних знань, може, раптом до цього ви ще не готували хліб вдома.

Процес замісу хлібного тіста і його випікання не складний, головне, виділити достатню кількість часу для цього. Повірте, заміс тіста з сухими «швидкими» дріжджами легко освоїть навіть початківець. Після замісу тісту потрібно дати час «відпочити», щоб глютен (клейковина) утворювався швидше. Він надає тісту еластичність, допомагає йому піднятися і тримати форму. У сухому теплому місці тісто підійде за годину.

З тістом, яке підійшло, необхідно провести особливі маніпуляції: вибити і добре вимісити, щоб розподілити рівномірно дріжджі і дати можливість білковим ниточках з глютену стати щільними і тягнутися. Для початку вибийте тісто долонею або кулаком в мисці, щоб видалити зайве повітря, потім перекладіть його на злегка присипану борошном поверхню. Не перестарайтеся з кількістю борошна, інакше тісто швидко висохне. Обсипте борошном руки, сформуйте з тіста кулю і починайте місити. Нижнім кінцем долоні витягніть тісто вперед від себе, потім закладіть його кінець наверх. Поверніть тісто на чверть обороту і повторіть весь процес 10-15 разів. Текстура тіста буде змінюватися. Вимішуйте доки не відчуєте, що тісто стало шовковистим, гладким і пружинним. З цього моменту тісто готове для другого, більш короткочасного підходу – вистоювання перед випіканням.

У цьому рецепті я пропоную випікати хліб у спеціальних невеликих формочках, їх у мене 6. Якщо ви готові за раз спекти всю порцію тіста, приготуйте 6 міні-буханок, а решту сформуйте у вигляді кульок. Вистиглі булочки добре зберігатимуться в хлібниці кілька днів. Залишок хліба можна заморозити, так, як це роблять за кордоном.

Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика
Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика


А тепер переходимо до практики.

Висипте у велику миску всі три види борошна, додайте дріжджі, цукор, сіль і насіння. Якщо не знайшли борошна, яке рекомендується в рецепті, беріть те що є вдома. Головне готувати з любов’ю. Налийте в глечик 275 мл теплої води, додайте олію і йогурт, ретельно перемішайте до однорідності. Потім влийте в борошняну суміш і перемішайте ложкою.

Зробіть з тіста колобок. На присипаній борошном поверхні злегка вимісіть. Воно повинно вийти круте і досить липке.

Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика
Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика


Перекладіть тісто в миску, накрийте промасленою харчовою плівкою. Поставте в тепле місце без протягів на годину для підходу. Тісто має збільшитися в об’ємі вдвічі.

Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика
Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика


Вибийте зайве повітря з тіста і перекладіть його на присипану борошном робочу поверхню. Тісто втратить свою липкість і почне легко вимішуватись. Місіть його 10-15 хвилин до гладкості.

Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика
Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика


Поставте формочки-буханки на деко. Розділіть тісто навпіл, потім одну половину порівну на 6 частин. У кожну формочку покладіть по одній частині тіста, посипте геркулесом, накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце підходити, доки тісто не збільшиться в об’ємі вдвічі.

Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика
Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика


Розігрійте духовку до 190 градусів. Зніміть харчову плівку і поставте в духовку на 35-40 хвилин.

Якщо буханки добре пропеклися, вони легко випадуть з формочок, а при постукуванні по нижній частині хліба почується «порожній» звук. Знову розділіть решту тіста на шість частин і спечіть другу партію.

Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика
Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика


Ще одна порада: замініть комбінацію борошна з насінням кунжуту на інші зерна або насіння. Наприклад, візьміть звичайне борошно, але додайте насіння цибулі, гірчичні, або соняшника.

Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика
Порційний хліб із зернового борошна. Фото Андрія Волика


Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-12-18 19:13 :53