субота, 20 жовтня, 2018, 9:10 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Вегетаріанська лазанья
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

М’ясну лазанью куштувала, напевно, більшість людей, але хочу вас запевнити, що овочева – не менш смачна і поживна. До того ж у рецепті, який я сьогодні вам пропоную, ціла палітра смаків. Тут і сир двох видів, і оливки, і тушковані овочі та запашні спеції. Якщо вам цього буде замало, експериментуйте і отримаєте свій власний шедевр.

Складники:

  • Листи лазаньї – 1 пачка
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Оливки – 1 баночка
  • Томатна паста – 1,5 ст.л
  • Вода 150 мл
  • Сіль – 1 ч.л
  • Цукор – 2 ч.л
  • Спеції за смаком
  • Сир твердий (голландський) – 300 г
  • Сир адигейський – 200 г
  • Соус:
  • Молоко – 700 мл.
  • Масло – 100 г
  • Борошно – 4 ст.л
  • Сіль – 1 ч.л
  • Перець мелений – 0,5 ч.л
  • Мускатний горіх – 0,3 ч.л

Першим готуємо соус «Бешамель». Це він тільки звучить так вишукано, а готується зовсім простого. Головне, бути уважним під час цього процесу. І постійно його треба помішувати або, я б радив, збивати. Для його приготування нам знадобиться ківш з товстими стінками або з антипригарним покриттям. Якщо у вас останній варіант, то найкраще, щоб вінчик був силіконовий (або використовуйте дерев’яну виделку). В такому разі вони не пошкодять покриття.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Отож, розігріваємо посуд і зменшуємо вогонь. Кладемо масло і розмішуємо його, доки не розтопиться. Не припиняємо помішувати і водночас висипаємо борошно. Мішаємо не припиняючи. Через декілька секунд борошно стане золотистого кольору. Тепер можна почати повільно вливати молоко. Воно має бути холодним. Увесь час перемішуємо соус. Як тільки на поверхні з’являться бульбашки, додаємо сіль, перець та мускатний горіх. Через декілька секунд вимикаємо вогонь.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

До речі, цей соус можна використовувати не лише для лазаньї, а й для інших страв. Особливо він пасує до овочів, наприклад, запеченої брюссельської капусти. Якщо його будете використовувати не відразу після приготування, то покладіть зверху невеликий шматочок масла. Таким чином це перешкоджатиме утворенню зверху товстої плівки.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Тепер підготовлюємо овочі. Наразі нам знадобляться лише морква і перець. Моркву тремо на тертці, а перець ріжемо кубиками.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Розігріваємо сковорідку, наливаємо туди трохи олії. Першими злегка обсмажуємо спеції, буквально декілька секунд, а потім додаємо моркву. Тушкуємо декілька хвилин при закритій кришці.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Після цього висипаємо болгарський перець і добре все перемішуємо. Через дві хвилини додаємо томатну пасту, гарячу воду, сіль і цукор. Перемішуємо і тушкуємо, доки наш овочевий соус не стане м’яким.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Тепер, коли всі підготовчі процеси завершені, можемо переходити до основного. Для цього беремо вогнетривку форму, я використовував із загартованого скла. Змащуємо її олією, а дно соусом «Бешамель» (2 – 3 ст.л). Раджу розрахувати кількість соусу, щоб його вистачило на всю страву.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Викладаємо на соус листки лазаньї, а на них третину овочевої начинки, яку поливаємо бешамелем, і посипаємо тертим твердим сиром (використовуємо 1/4).

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Зверху на сир кладемо знову листки лазаньї, змащуємо їх бешамелем і на нього вкладаємо порізані оливки. Посипаємо їх половиною тертого адигейського сиру.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Тепер повторюємо процес: листки, овочева начинка, соус і твердий сир. Після цього знову кладемо листки, змащуємо їх бешамелем і на них цього разу вкладаємо порізані помідори. Зверху їх посипаємо рештою адигейського сиру.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Знову повторюємо процес: листки, овочева начинка, соус і твердий сир. Після цього завершальний етап: кладемо на сир листки, змащуємо соусом «Бешамель» і посипаємо твердим сиром, який залишився.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Зверху накриваємо фольгою і ставимо випікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин. Після цього знімаємо фольгу і залишаємо в духовці ще на 10 хвилин. Перед подачею варто зачекати хоча б 15 хвилин. За цей час лазанья трохи вистигне і розм’якне.

Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика
Вегетаріанська лазанья. Фото Андрія Волика

Крім овочів, зазначених у цьому рецепті, можна використовувати й інші. Наприклад, гриби або баклажани. Зустрічав варіанти з кабачками. Тож не обмежуйте свою фантазію і використовуйте те, що найбільше до вподоби.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-11-21 04:35 :02