четвер, 18 жовтня, 2018, 10:56 Суспільство
Не травою єдиною: Яким має бути вегетаріанство, щоб приносити користь
Овочі. Фото: УНІАН
Овочі. Фото: УНІАН

Коли Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило свою офіційну позицію щодо вегетаріанства, міф про те, що «всі лікарі рекомендують їсти м’ясо», був спростований. Відтепер вегетаріанці в Україні можуть цілком «легально» дотримуватися свого способу життя, хоч для більшості з них «дозвіл» українського МОЗу і не був потрібен. Проте в суспільстві все ще бракує розуміння і, головне, знань, яким має бути здорове вегетаріанське харчування.

Одразу окреслимо різницю між вегетаріанством і веганством (яке іноді називають ще «строгим вегетаріанством»). Ці поняття люди часто плутають. Вегани не вживають в їжу жодних продуктів тваринного походження, на відміну від вегетаріанців, які не їдять м’яса і риби, але не відмовляються від молочних продуктів і меду. Кожен із цих раціонів має свої особливості, але щоб уникнути плутанини, у цій статті ми сфокусуємо увагу саме на вегетаріанстві як на більш поширеній системі харчування.

«Зелене світло» від МОЗ

Близько семи років тому на просторах інтернету почала поширюватись неправдива інформація, начебто ВООЗ визнало вегетаріанство хворобою, а саме – психічним розладом. Із часом цей фейк почав ширитися по медіа. Навіть після офіційного спростування ВООЗ для багатьох людей ця новина залишила неправильне сприйняття такого стилю життя, констатувала Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

 

 

«Належним чином спланований вегетаріанський раціон харчування є здоровим, збалансованим та в багатьох випадках корисним для профілактики багатьох захворювань. Академія харчування та дієтології США підтверджує, що така дієта підходить для людей на всіх етапах життєвого циклу, в тому числі жінкам під час вагітності й лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам.

На сьогодні рослинна їжа визнається як не тільки повноцінною для харчування, але також як спосіб профілактики та зменшення ризику появи багатьох хвороб. Дослідження вказують, що вегетаріанці мають нижчі ризики появи серцево-судинних захворювань, надмірної ваги та ожиріння та деяких видів раку«, – зазначила очільниця українського МОЗу.

Водночас у міністерстві наголошують: щоб бути корисною, така дієта має бути дотримана ретельно та уважно. А для тих, хто хоче перейти на вегетаріанство, радять робити це поступово, розумно і зважено, а також консультуватися зі своїм лікарем.

Вегетаріанці серед нас

Причини переходу на вегетаріанство можуть бути різні – від етичних і релігійних міркувань до екологічних причин або необхідності дотримуватися певної дієти. Так само різним є досвід людей, які обрали для себе таку системи харчування.

Свою історію ІА ZIK розповів львів’янин Тарас Дмитрів. Він відкрив для себе вегетаріанство майже шість років тому, у грудні 2012 року, і каже, це суттєво змінило його життя.

«Мені тоді було 30 років. Це був експеримент. Я бавився з різними дієтами, бо мав надлишкову вагу – конкретно на той час я важив 125 кг. І так сталося, що десь кілька місяців до того мій співробітник відмовився від м’яса і за той час помітно схуд. Мене зацікавила ця тема, і я вирішив спробувати пожити деякий час без м’яса, без солодощів, солодкої води і тому подібного. У моєму раціоні завжди було досить багато фруктів і овочів, тому мені було легко відмовитись від м’яса, хоча я його дуже любив. І десь за дев’ять місяців я скинув близько 40 кг. Окрім зниження ваги, відчув легкість в тілі, не було тої важкості, яка бувала раніше після їжі. Тоді вирішив, що треба щось зі своїм новим тілом робити. Почав займатися йогою, що теж допомагає мені тримати себе у формі.

Фото: Тарас Дмитрів. Різниця між фотографіями – дев’ять місяців
Фото: Тарас Дмитрів. Різниця між фотографіями – дев’ять місяців

Родичі спочатку намагалися засунути в мене хоч трішки якогось м’яса, потім уже сприймали нормально і самі почали їсти більше рослинної і більш здорової їжі.

Дружина теж вегетаріанка. Під час вагітності лікарі ставилися до цього нормально, примусити її їсти м’ясо не намагалися. У нас гінеколог був досить адекватна людина, він сам буддист і нормально це сприймав.

Наша дитина робити свій вибір буде сама, але спеціально давати м’ясо ми їй не будемо. І насправді мені здається, що будь-яка дитина відмовилась би від м’яса, якщо би вона знала, як воно потрапляє до неї в тарілку…

Якщо хтось хоче перейти на вегетаріанське харчування, то можу порадити починати поступово, можливо, спочатку зменшити кількість м’яса або зробити дні без м’яса. Також перейти з червоного м’яса на біле. Дивитися, спостерігати за собою і своїми відчуттями. І тоді кожен зрозуміє, підходить йому такий варіант чи ні.

Насправді якщо в раціоні є багато свіжої і якісної рослинної їжі, людина отримує достатню кількість білків, вуглеводів, жирів. Якщо хтось займається таким видом спорту як бодібілдинг чи чимось подібним і йому потрібна більша кількість білків, то, відповідно, треба їсти більше бобових продуктів, як, наприклад, чечевиця, нут, маш, які, можливо, ще не дуже знайомі нашим людям, але вже зустрічаються у багатьох маркетах і є дуже поживні. Також обов’язково їсти продукти з корисними жирами. Це різне насіння, зокрема льон, а також горіхи. Але з горіхами насправді треба бути акуратнішими – вони досить жирні і калорійні, тому якщо їх дуже багато їсти, то теж можна мати проблеми. Також корисне авокадо, яке має велику кількість Омега3».

Коментар спеціаліста

Лікар-гастроентеролог Львівської обласної клінічної лікарні, кандидат медичних наук, головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з гастроентерології Олена Ходосевич пояснює, яким, з її точки зору, має бути вегетаріанське харчування, щоб воно дійсно приносило користь для здоров’я.

Насамперед лікар застерігає, що коли людина просто відмовляється від м’яса, але не замінює його якісними поживними продуктами, то це аж ніяк не можна назвати корисним харчуванням.

«Якщо це таке строге вегетаріанство, коли людина не вживає зовсім продуктів тваринного походження, то я особисто вважаю, що це скоріше випробування для організму, аніж користь. Тому що вс-таки забезпечити повноцінне харчування, не вживаючи жодних продуктів тваринного походження, складно. Багато таких людей можуть мати низький гемоглобін, тобто різного ступеня анемію. Також можуть відчувати брак деяких мікроелементів, зокрема, кальцію. Але уникання вживання м’ясних продуктів має і свою користь. Зазвичай, коли люди переходять на такий раціон, вони втрачають масу тіла. У них немає надмірної ваги. Це пов’язано не тільки з тим, що вони перестають вживати м’ясо. Безумовно, це має значення, але важливо також те, що це люди, які зазвичай слідкують за своїм харчуванням. Вони його ретельно планують і дуже відповідально до нього ставляться. І якщо маса тіла в межах норми, це є величезна користь для організму. Плюс до того, у таких людей нормальний рівень холестерину. Ще один важливий фактор полягає в тому, що на сьогодні немає так багато закладів, де вегетаріанці можуть харчуватися. Тому дуже часто вони готують вдома, а домашнє харчування – це теж корисно», – каже вона.

Олена Ходосевич наголошує: якщо людина повністю відмовляється від м’яса і переходить виключно на такі звичайні низькокалорійні продукти як буряк, капуста, морква, картопля, – то це не вегетаріанство, а просто недостатнє харчування.

«Тобто вегетаріанство передбачає вживання різноманітних продуктів, які містять полінасичені жирні кислоти. Такі є у бобах, горіхах, у різному насінні. Полінасичених жирних кислот має бути достатньо. Якщо цього немає, то в людини виникнуть великі проблеми зі здоров’ям, буде авітаміноз, внутрішні органи почнуть страждати», – каже головний гастроентеролог області.

Водночас вона підтверджує: якщо людина вживає молочні продукти, то вона отримує достатньо білка: «Цей білок може замінити білок, який є у м’ясі. Цього цілком достатньо».

Разом з тим, лікар нагадує про важливе співвідношення ціна-якість. «Людям треба одразу зрозуміти, що коли вони переходять на вегетеріанство, то це не здешевлює їм харчовий раціон, адже харчування має бути якісним і повноцінним», – каже вона.

Підготувала Тетяна Штифурко, ІА ZIK

Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-11-15 06:14 :17