понеділок, 8 жовтня, 2018, 14:03
Харчова нафта: Чи шкідлива пальмова олія і чому через неї гинуть орангутанги
15

Існує багато переказів про те, що пальмова олія шкідлива. Однак, немає точних наукових даних, які підтверджують цей факт. Вчені кажуть, що ця олія, як і всі інші харчові жири, має свої плюси та мінуси. Натомість, абсолютно точним є твердження, що вирощування цих пальм вбиває нашу планету – щороку масово вирубують та спалюють гектари тропічних незайманих лісів Індонезії, Малайзії та інших країн. Тому найбільше страждає від все більш популярної пальмової олії екологія та орангутанги – основні мешканці цих лісів.

Довга історія

Рослина, з якої виробляють пальмову олію, називається Elaeis Guineensis (з лат. олійна пальма). Історія виробництва з пальм олії така ж стара, як сама цивілізація. Існують свідчення, що люди використовували ці рослини для своїх потреб ще тисячі років тому. Зокрема, в кінці XIX ст. у Єгипті археологи виявили пальмову олію в одній із знайдених амфор, вік якої п’ять тисяч років. У Єгипті ці пальми не ростуть, тому припускають, що пальмовою олією торгували із далекими країнами ще у часи фараонів.

Пальмові плантації. Фото: harchi.info
Пальмові плантації. Фото: harchi.info
Пальмові плантації. Фото: harchi.info
Пальмові плантації. Фото: harchi.info

Під час Середньовіччя та Ренесансу пальмову олію завозили із Африки в держави Європи і широко використовували для кулінарних цілей. Наприкінці XIX ст. пальмова олія стала основним експортом багатьох західноафриканських країн. Ця олія була надзвичайно популярним товаром у торгівлі Британської імперії. Британці використовували пальмову олію як мастило для машин під час промислової революції. Насіння олійної пальми в Малайзію завезли британці в 1875 році. Місцевий клімат виявився дуже сприятливим. Пальми висаджували уздовж доріг і біля будинків для краси. У ХХ столітті олійними пальмами почали активну засаджувати всю Малайзію та Індонезію задля промислових цілей, так виникли цілі латифундії із пальм. Виробництво пальмової олії в Індонезії з 1964 року зросло з 157 000 тонн до 33,5 млн тонн у 2014 році (у світі загалом за 2014 рік виробили 60,1 млн тонн).

Харчова нафта

Плоди олійної пальми. Фото: borneonews.co.id
Плоди олійної пальми. Фото: borneonews.co.id

Олійна пальма є надзвичайно плодовитою рослиною. Уже за кілька років дає перший врожай і тричі на рік родить свої плоди, з яких і роблять олію. Ця рослина росте у таких країнах як Індонезія, Малайзія, Нігерія, Таїланд, Колумбія, Камерун, Кенія, Гана. За останніми даними, в усьому світі плантації олійних пальм охоплюють понад 250 тисяч квадратних кілометрів. Це територія, яка дорівнює площі Італії. Та якщо порівнювати із іншими сільськогосподарськими культурами, то така цифра не вражає. Адже основний конкурент пальм – соняшникова та соєва олії: культурами, з яких ці олії виробляють, засаджено у кільканадцять разів більші площі землі. А все тому, що для виробництва однієї тонни соняшникової олії необхідно два гектари. Пальмові плантації дозволяють давати понад сім тонн рослинного масла з такої ж ділянки. Тому пальма у десять разів ефективніша для ведення бізнесу. Це робить пальмову олію економічно дуже вигідною і дешевшою за соняшникову чи соєву (Україна закуповує пальмову олію за тисячі кілометрів за ціною 600-650 доларів за тонну, при цьому власна соняшникова олія коштує 650-700 доларів за тонну). Ця нова своєрідна «нафта» стала незамінною у харчовій промисловості та косметології. Зараз важче знайти продукти, у яких немає пальмової олії, аніж ті, у яких вона є. Адже пальмова олія робить смак харчів, у яких вона присутня, більш насиченим і дозволяє довше їм бути придатними для споживання. Вважається, що вона міститься у майже половині усіх товарів у магазинах і супермаркетах.

Тропічний ліс і пальмові плантації. Фото: forestsnews.cifor.org
Тропічний ліс і пальмові плантації. Фото: forestsnews.cifor.org
Пальмова олія практично витіснила тваринні жири з миловаріння. Крім цього вона може бути мастильною речовиною у виробництві біопалива. А для виготовлення помади – це ключовий продукт, адже вона гарно утримує колір, не має смаку і не тане при високих температурах. Її також можна відшукати у шампунях, милі, морозиві, продуктах швидкого приготування і так далі.

Все це робить пальмову олію найбільш поширеною рослинною олією на планеті, дуже цінною і важливою промисловою продукцією. Щороку виробництво та продажі лише зростають. Найбільшими країнами-експортерами є Індія, ЄС, Китай, Пакистан. В середньому на одного європейця припадає від 6 до 10 кг пальмової олії на рік. Зокрема, одна з найпотужніших кондитерських корпорацій щороку закуповує близько 400-500 тис. тонн пальмової олії для свого виробництва (вдвічі більше, ніж Україна).

Вплив на організм та Україна

Фото: incisozluk.com.tr
У солодощах найчастіше можна знайти пальмову олію. Фото: incisozluk.com.tr

В інтернет-середовищі можна знайти сотні статей про вплив пальмової олії на організм людей. Хтось застерігатиме, що це чи не найбільше зло із того, що ми їмо, а інші ж говоритимуть, що це звичайний продукт, який, навіть, має свою позитивну користь (вітаміни А,Е). насправді ж немає достовірних наукових досліджень, які б вказували на те, що пальмова олія шкідлива. Шкідливим може бути надмірне споживання продуктів, які місять пальмову олію, зокрема солодощів. В ЄС немає заборони на використання пальмової олії. Єдине, – в Європі її офіційно заборонено застосовувати в дитячому харчуванні, бо вона впливає на кількість кальцію з організмі малюків.

Пальмова олія, як продукт добутий із пальм, цілком придатна для здоров’я людей. Однак, справді, після надмірної хімічної обробки, гідрогенізації (перетворення у твердий стан для, скажімо, маргарину), дійсно, пальмова олія може втратити свої позитивні якості і набуває таких, що можуть завдати шкоди людині. Адже пальмова олія тоді насичується трансізомерами жирних кислот, або транс-жирами, які є чужорідними для організму людей і шкідливими для здоров’я. Саме їх використання все більше забороняють у світі (Данія перша країна, яка з 1 січня 2004 року законодавчо обмежила максимальний вміст штучно вироблених транс-жирних кислот в продуктах у межах 2%). Занадто багато транс-жирів у раціоні є нездоровим, оскільки у великій кількості може призвести до серцево-судинних захворювань через накопичення і відкладення жиру в кровоносних судинах і мембранах. З 1990-х років з’явилося багато публікацій, які вказують на збільшення ризику серцево-судинних захворювань (за оцінками ВООЗ, щороку 500 000 людей в усьому світі гинуть у зв’язку з серцево-судинним хворобами, які розвинулись через надмірне споживання транс-жирів). Всесвітня організація охорони здоров’я та світові експерти рекомендують населенню зменшити споживання транс-жирів у свій раціон. Саме тому на всіх продуктах вказується склад та кількість транс-жирів в продуктах. Відповідно, пальмова олія є шкідливою тоді, коли вона дуже насичена цими транс-жирами і вживається у надмірній кількості. Тому важливим є контроль та якість цієї продукції, а головне обізнаність споживачів із ризиками.

За словами очільниці експертно-аналітичного відділу Центру експертиз «Тест» Ніни Кільдій, якість пальмової олії залежить від того, яким способом її отримали, – віджимом рослинної маси пресом чи завдяки екстракції органічними розчинниками. Олія, виготовлена першим способом, дорожча, менш шкідлива й призначена для харчових потреб, а другим – містить більше шкідливих речовин (бензолу, гексану та інших), її переважно використовують для технічних потреб.

«Найбільшим споживачем пальмової олії є кондитерська галузь, адже печиво, цукерки, торти та тістечка з вафлями містять багато жиру. В цю продукцію вже давно ніхто не додає вершкове масло з огляду на його високу ціну. Звичайний маргарин в магазині приблизно в три рази дешевше вершкового масла. Щоб хоч якось втримати вартість продукції і остаточно не втратити споживача, виробники кондитерської продукції використовують пальмову олію або маргарин (ці дві категорії жирів є прямими конкурентами). Вони ніколи не зможуть перейти на використання вершкового масла через зубожіння населення, яке й так купує тепер не так багато солодощів. При цьому, вельми далеке від зубожіння населення Західної Європи не проти використання пальмової олії в частині продукції. Є багато критики стосовно пальмової олії, але чомусь у всьому світі вона не заборонена та її однозначна беззаперечна шкода теж не є визнаним фактом, навіть ВООЗ не закликає увесь світ терміново відмовитись від пальмової олії. При цьому у світі визнана шкода транс-жирів для організму, велика кількість яких міститься якраз у маргаринах та кулінарних жирах», – пояснила Ніна Кільдій.

Тому на думку експерта прийняття Україною законопроекту в частині повної заборони використання пальмової олії, може призвести до ще більшого підвищення кількості транс-жирів у солодощах, з огляду на їх повну переорієнтації на маргарини, тобто продукція буде більш небезпечною.

Мова йде про прийняту Верховною Радої України ухвалу в першому читанні законопроект №3871 (ініціатор Олег Ляшко), за якою використання пальмової олії в харчовій промисловості обмежується. У пояснювальній записці депутати заявили, що це шкідливий продукт, який сприяє підвищенню рівня холестерину, може провокувати розвиток захворювань серця, судин та ожиріння. Виробники несуть адміністративну відповідальність в разі невідповідності продукції стандартам, зразкам та сертифікатам. Наразі цей законопроект готується до другого читання.

На думку економістів прийняття цього закону призведе до різкого зростання ціни на ряд продуктів та ще більших спекуляцій на ринку.

«Продукти з вмістом пальмової олії можуть зникнути з прилавків, але при цьому базова лінійка групи товарів підніметься в ціні на 20-30% мінімум. Головний ефект буде в збільшенні попиту на молочну сировину, яка стає все більш дефіцитною. Тому різке збільшення попиту на молочну сировину може призвести до зростання цін на молоко. Виходячи з цього, такі закони потрібно приймати в пакеті з іншими, що стосуються стимулювання розвитку тваринництва, молочної промисловості та дотацій на приватні господарства. Наприклад, морозиво: зараз воно доступне за ціною від 10-12 гривень завдяки пальмовій олії. Якщо виробляти його з натурального молока і жирних вершків, ціна наблизиться до 100 грн. Тому такий законопроект насамперед вигідний великим виробникам і закупникам. Вони закуповують сировину у селян дешево, а продають дорого, плюс виб’ють дотації з бюджету – скажуть, що ціни високі і потрібно дотувати», – вважає економіст Олексій Кущ.

Дієтологи теж не рекомендують забирати з раціону пальмову олію. Професійний лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, що заборона пальмової олії не зробить нас здоровішими.

«Замінювати молочний жир з молочних продуктів справді погано: молочний жир корисний, містить вітаміни А та Д, корисний для мозку та кишкових бактерій. Зрештою, коли купуєш молочний продукт, а він таким не є, за це потрібно карати обманщиків. А от щодо немолочних продуктів – рішення не вірне. Бо пальмова олія – не те що не шкідлива, вона корисна: ця олія насичена, отже, не окислюється, продукти довго не псуються, вона корисна і для серця, і для судин, і має протизапальну дію. Але пальмову вирішили заборонити. Відразу питання: а які жири будуть використовувати натомість у продуктах (печивах, цукерках, випічці і так далі)? Соняшникову (рапсову, соєву) олії та продукти на основі їх переробки, які містять велику кількість омега-6 жирів (зокрема, лінолевої кислоти), що стимулюють запалення в організмі? Чи транс-жири, які зроблять нас та наших дітей хворими, тугодумами, з проблемами серця, високим ризиком діабету другого типу, ожиріння, хвороби Альцгеймера? Чому про альтернативу ніхто не каже? Вона ж буде. І, швидше за все, буде справді небезпечною», – наголошує Оксана Скиталінська.

Використання пальмової олії має більше переваг, ніж недоліків. Тому, наразі, Україна все нарощує імпорт пальмової олії. Однак, проблема пальмової олії не у впливі на здоров’я людей, а у масштабній екологічній катастрофі через все більш зростаючий попит.

Мертві орангутанги

Фото: thinglink.com
Фото: thinglink.com

Індонезія та Малайзія вважаються відносно багатими країнами. Одна із причин достатку – це пальмова олія. Щоб зберігати економічне зростання, ці країни щороку збільшують експорт цього продукту. 93% усіх світових плантацій олійних пальм розташовано в Індонезії та Малайзії, але вони швидко розростаються також у Центральній Африці та частині Латинської Америки. Для масового вирощування олійної пальми вирубають та випалюють ліси і тим самим руйнують цілі екосистеми і зменшують біорізноманіття. Численні види тварин, в тому числі орангутанги, слони, носороги і тигри втрачають природне середовище існування. Вони або масово гинуть, або змушені шукати собі місце на інших вільних територіях, конкуруючи там із людьми та новими тваринами. Найважче ведеться орангутангам, які вважаться другими після людей найрозумнішими істотами. Вони проживають лише у тропічних лісах на островах Калімантан (Борнео) та Суматра, де, власне, найбільше пальмових насаджень. За різними оцінками, із 70-х років ХХ ст. у світі проживало 300 тис. орангутангів, у 2016 році їх нарахували 100 тис., а за 10 років прогнозують, що буде не більш як 50 тисяч. Так, уряди цих країни намагаються зміни ситуацію, однак економічні питання досі лідирують над екологічними, та й не лише в Індонезії і Малайзії.

Вирубаний тропічний ліс. Все це засадять олійними пальмами. Фото: pinterest.com
Вирубаний тропічний ліс. Все це засадять олійними пальмами. Фото: pinterest.com
Фото: medium.com
Фото: medium.com

Через виробництво пальмової олії було знищено кілька відсотків тропічних лісів планети. У зв’язку з цим такі організації як Greenpeace та World Wild Fund (WWF) лобіюють обмеження виробництва пальмової олії. Одна британська мережа супермаркетів вирішила упродовж 2018 року відмовитись від неї у продуктах власного виробництва з огляду на екологічні наслідки вирощування олійних пальм. Також у 2018 році Європарламент прийняв директиву щодо відновлюваної енергії, за якою поступово припиняються інвестиції в дизель на основі рослинних олій, пальмової зокрема, тобто скорочення експорту пальмової олії в ЄС.

В Індонезії та Малайзії намагаються відловлювати орангутангів і переселяють їх. Фото:  justgiving.com
В Індонезії та Малайзії намагаються відловлювати орангутангів і переселяють їх. Фото: justgiving.com
В Індонезії та Малайзії намагаються відловлювати орангутангів і переселяють їх. Фото:  justgiving.com
В Індонезії та Малайзії намагаються відловлювати орангутангів і переселяють їх. Фото: justgiving.com

Однак дослідники цього питання переконані, що, заборонивши вирощування пальмової олії, ми стикнемося із ще більшими проблемами. Оскільки потреба у рослинній олії так чи інакше залишиться, а це означатиме, що будуть тоді все більше висаджувати соняшникових та соєвих плантацій, які потребують ще більших площ (у 7-10 разів), ніж пальмові, тим самим також знищуючи все нові незаймані людиною ділянки природи.

«Навіть якби пальмової олії не існувало, потреба у рослинній олії у світі все одно була б такою ж. Якщо перестати вироблять олію із пальми, то її почнуть вироблять із чогось іншого. Тож замість того, щоб шкодити орангутангам – ви шкодитимете ведмедям чи ягуарам. Це просто перемістить проблему деінде, адже попит на олію лишиться тим самим», – розповів BBC дослідник із Міжнародного союзу охорони природи Ерік Мейджаард.

Загалом, питання екології починаються і закінчуються на людях. Замкнене коло надвиробництва через все більш зростаючі людські потреби створюють такі неприйнятті для живої природи умови. Тому таки варто задуматися над тим, чи потрібно вам купляти ще одне морозиво, пачку печення, піцу, помаду? Бо, можливо, це єдиний спосіб врятувати життя тропічних лісів і орангутангів – зменшити наші непомірні для природи апетити та примхи, які стали фальшивими потребами і переросли у цілі галузі господарства.

Мартинович Юра,
ІА ZIK

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Top
2018-12-13 19:41 :41