субота, 6 жовтня, 2018, 9:15 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Легкий осінній суп з броколі
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Суп з броколі . Фото Андрія Волика
Суп з броколі . Фото Андрія Волика

Осінь багата різноманітними овочами. І сьогодні хочу звернути вашу вагу на броколі. Якщо ви, як і я, раніше обходили її боком, то дуже рекомендую включити у свій раціон. У ній суцільна користь. А знайомство з цією чудернацькою капустою пропоную розпочати з легкого овочевого супу, який готується за 40 хвилин. Якщо вам сподобається, то не зупиняйтесь, страв з неї дуже багато і вони зможуть задовольнити різноманітні смаки.

Складники на 4 порції:

  • Бульйон (овочевий, м’ясний) – 2,5 літра
  • Броколі – 400-500 г
  • Зелений горошок – 250 г
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Селера – 50 г
  • Петрушка (корінь) – 50 г
  • Картопля – 1 шт.
  • Часник – 4 зубчика
  • Зелень петрушки
  • Лавровий лист, перець чорний, сіль, куркума (каррі) – за смаком
     
Суп з броколі . Фото Андрія Волика
Суп з броколі . Фото Андрія Волика


Цей суп може бути у двох варіантах: вегетаріанський і на м’ясному бульйоні. Якщо вам до вподоби останній варіант, то краще використовувати бульйон з курятини. Він не такий жирний у порівнянні зі свинячим.

Для овочевого пропоную наступний рецепт. Візьміть моркву, стебла селери, пастернак, цибулю та часник. Поріжте все на середні скибки і підсмажте трохи на сухій сковорідці. Перекладіть у каструлю і залийте 2 літрами окропу. Додайте подрібнену петрушку, кріп та зелену цибулю. Також додайте 2 горошини духмяного перцю та лавровий лист. Варіть на маленькому вогні 1 -1,5 години.

Перед готуванням супу не можу не згадати про користь броколі. Насамперед, її цінність в тому, що вона випереджає за вмістом вітаміну С цитрусові. Коли я про це дізнався, був дуже здивований. У порівнянні з тим же лимоном цього корисного вітаміну у броколі вдвічі більше.

Хочете бути гарними і молодими – потурбуйтесь, щоб броколі і гарбуз були частішими гостями на вашій кухні. Бета-каротин в однакових пропорціях присутній у цих овочах.

І надзвичайно помічною ця капуста є для тих, хто хоче покращити і зберегти зір. А якщо маєте значне навантаження на очі, то теж не забувайте про броколі.

Крім цього, науковці стверджують, що знайшли у броколі речовину сульфорафан, яка зменшує ріст онкологічних клітин. Також вона нормалізує рівень цукру в крові.

Ну і хороша новина для вегетаріанців: незамінні амінокислоти в броколі за своїм складом подібні з амінокислотним складом яловичини.

Суп з броколі . Фото Андрія Волика
Суп з броколі . Фото Андрія Волика


Думаю я переконав вас у тому, щоб ви частіше звертали увагу на броколі, коли вона вам зустрінеться на базарі чи супермаркеті. Звертайте увагу тільки на те, щоб суцвіття капусти не були жовтими. Таким овочем ви собі не зашкодите, але користі від такої капусти практично ніякої.

Суп з броколі . Фото Андрія Волика
Суп з броколі . Фото Андрія Волика


Готується суп досить швидко. Підготовлені овочі, окрім картоплі, помийте і обчистіть. Якщо ви не знайшли селеру чи корінь петрушки або не любите їх, замініть картоплею, яку ми будемо класти трохи пізніше.

Отож, корінь селери, петрушки та цибулю наріжте на кубики. Моркву можна порізати смужками, аби надати супові різних текстур.

Часник обчистіть, роздавіть лезом широкого ножа і дрібно поріжте.

Суп з броколі . Фото Андрія Волика
Суп з броколі . Фото Андрія Волика


Якщо ви будете використовувати заморожений горох, то його можна і не розморожувати. Консервований теж цілком підходить.

Суп з броколі . Фото Андрія Волика
Суп з броколі . Фото Андрія Волика


Варіть овочі до готовності. Якщо вони молоді і свіжі, то це займе десь хвилин двадцять. Коли будуть готовими, додайте порізану на квадратики картоплю. На цьому етапі додайте трішки куркуми, на кінчику ножа, вона надасть супові легкого золотавого забарвлення. Варіть до готовності картоплі – хвилин 15.

Ось і прийшов час додавати броколі. Її перед тим помийте і розберіть на суцвіття, ми будимо використовувати лише їх.

Суп з броколі . Фото Андрія Волика
Суп з броколі . Фото Андрія Волика


Посоліть і поперчіть суп за смаком. Варіть не більше 5 хвилин. Броколі дуже швидко готується.

Ну ось і все. Можна подавати. Перед подачею додайте в тарілки з супом трохи свіжої петрушки.

Смачного!

Суп з броколі . Фото Андрія Волика
Суп з броколі . Фото Андрія Волика

Читайте також: Як приготувати баклажани в експрес-маринадіторт з кабачків та салат «Коханий чоловік» 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-01-18 06:03 :46