п'ятниця, 14 вересня, 2018, 6:45 Суспільство
Науковці назвали неочікувану користь від гострої їжі

Любите гостру їжу? Спішимо розповісти про корисні властивості гострих страв.

Детальніше у матеріалі Країна здоров’я.

Гостра їжа допомагає попередити виразку шлунка

Ви напевно чули розповіді про те, що перець може пропалити дірку у вашому шлунку або стати причиною виразки. Насправді стручковий перець – це хороший профілактичний засіб проти виразки. Капсаїцин, що міститься в стручковом перці, нейтралізує спіралеподібні бактерії, які є збудником захворювання. Як було виявлено в результаті досліджень, ті, в чиєму раціоні присутні страви корейської або індійської кухні, в три рази рідше страждають від виразки шлунка, ніж ті, чий раціон заснований на традиційній європейській кухні.

Гостра їжа корисна для серця

Перець зводить до мінімуму ризик серцево-судинних захворювань завдяки зниженню кількості «поганого» холестерину в крові. Останнім часом капсаїцин все частіше привертає увагу дослідників своєю здатністю зміцнювати стінки судин і стабілізувати серцевий ритм. Крім цього, перець містить величезну кількість антиоксидантів, включаючи ті, які перешкоджають старінню. Гострі страви створюють відчуття тепла, а розширення судин і вироблення адреналіну знижує тиск крові. Також гострий перець зміцнює стінки судин, адже в ньому багато вітамінів A і C.

Перець допомагає боротися з нежитем

Капсаїцин допомагає зняти спазм слизової носа, усуває закладеність і знижує кількість виділень. Відповідно, чим гостріша їжа, тим краще. Якщо у вас закладений ніс, додайте в чашку гарячого чаю щіпку перцю чилі, вдихніть пару, а потім зробіть ковток – це прочистить носові ходи, і дихати стане набагато легше. Крім капсаїцину, стручковий перець є багатим джерелом вітаміну А, який допомагає зміцнити слизову носа, що є бар’єром, який не пропускає мікроби і бактерії всередину організму.

Гостра їжа допомагає позбавитися від зайвої ваги

Згідно з дослідженнями, перець покращує обмін речовин в організмі, знижує відчуття голоду і спалює калорії. Також відзначається зниження потягу до жирної і солодкої їжі у тих, в чий раціон входять страви з великим вмістом перцю.

Профілактика ракових захворювань

Куркумін, що міститься в куркумі, має властивості, що дозволяють попередити розвиток деяких видів раку і злоякісних пухлин. Також, згідно з дослідженнями, капсаїцин може уповільнювати ріст злоякісних клітин у випадку раку простати. Але робити однозначні висновки ще зарано, тому що потрібне проведення більшої кількості досліджень за участю людей.

Боротьба з депресією

Гостра їжа стимулює вироблення в організмі «гормонів щастя» серотоніну і ендорфіну, таким чином знижуючи навантаження на нервову систему під час стресових ситуацій.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-19 21:20 :23