п'ятниця, 14 вересня, 2018, 9:47 Економіка
Майбутнє птахівництва – без антибіотиків
Фото: theatlantic.com
Фото: theatlantic.com

Медичні препарати відіграють важливу роль у птахівництві. Що ж замінить їх?

Десятиліттями фермери використовували низькі дози антибіотиків для відгодівлі своїх курчат. У майбутньому, можливо, вони використовуватимуть екстракт гриба, знайденого у японському свинарнику.

Ласкаво просимо до птахівництва 2018 року. Після того, як з’явилися докази, що використання антибіотиків на фермах викликає резистентність до ліків у людини, власники птахоферм (Perdue, Tyson та інші) та харчові мережі (McDonald’s, Chick-fil-A, Wendy’s, Burger King і т.д.) пообіцяли обмежити використання антибіотиків для вирощування курчат. Легко сказати, проте важче зробити. Цей крок змусив фермерів шукати нових способів пришвидшення зростання птахів.

Що повертає нас до гриба, знайденого у свинарнику. Вчені данської компанії Novozymes нещодавно з’ясували, що фермент у грибах допомагає очистити кишечник курчат від мертвих клітин. Фермент, який компанія називає Balancius, дозволяє птахам поглинати більше поживних речовин з їжі. Як результат, за словами віце-президента Novozymes Лоне Дибдаль Нільсон: менше корму, а курка більше.

Balancius – ще одна альтернатива антибіотикам, поруч з пробіотиками, пребіотиками та ефірними маслами. «Щодня з’являються нові продукти», – каже Брюс Стюарт-Браун, ветеринар та віце-президент компанії Perdue.

«Це важко, – говорить Тод Еппгейт, експерт з птахівництва в Університеті Джорджія, США. – Адже антибіотики були чудовим допоміжним засобом для фермерів, і нові продукти просто не мають тих же функцій, що вони».

Врешті-решт, антибіотики допомогли побудувати сучасне фермерство, і вони застосовуються практично на кожному етапі вирощування курятини. Ще в яйці курчата отримують вакцину, а антибіотики використовуються для того, щоб дезінфікувати місце ін’єкції. Вже дорослим куркам вводять низькі дози антибіотиків для підвищення їх росту та запобігання захворюванням. Кишковий паразит, який називається кокцидіоз, особливо важко контролювати без антибіотиків.

Пробіотики, або корисні бактерії, є одним із методів підтримки здорової кишкової флори курей. Для вирощування домашньої птиці використовуються такі пробіотики як Лактобациллус, що нагадують бактерії, що містяться у йогурті та пробіотиках людини, та Бацили – ґрунтові бактерії, які курчата отримують природнім способом.

Фермери також можуть годувати курей пребіотиками. Один із прикладів – інулін, що береться з цикорію. Також використовуються ефірні олії з таких рослин, як орегано та чебрець. Масла мають антибактеріальні властивості та позитивно впливають на флору кишечника.

Важливим є також те, що відмова від антибіотиків змусила фермерів переосмислити весь процес вирощування курчат. Щоб запобігти захворюванням, виробники стали створювати птахам більш комфортні умови для існування, стали більш націленими на їхній добробут. Нераціональне використання антибіотиків маскувало погану практику, яку зараз, з відмовою від антибіотиків, не приховаєш.

У 2016 році на американських фермах вперше зафіксували різке падіння застосування антибіотиків. У 2017 році Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів запровадило нову політику, яка рекомендує фермерам припинити використання людських антибіотиків для покращення росту тварин.

Годування курчат пробіотиками, ефірними оліями та ферментами грибів може зараз сприйматися дещо смішно, проте через кілька десятиліть використання антибіотиків у птахівництві в ретроспективі видасться неймовірним.

Сара Жанг,
The Atlantic

Переклад з англійської Оксани Вергелес, для ІА ZIK

Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-11-18 11:45 :22