п'ятниця, 14 вересня, 2018, 13:50 Суспільство
Люди почали варити пиво швидше, ніж їсти хліб – археологи знайшли підтвердження
Пиво. Фото: Pixabay
Пиво. Фото: Pixabay

Вчені виявили в ізраїльській печері сліди технологій пивоваріння, яким близько 13 тисяч років. Схоже, місцеві почали варити пиво раніше, ніж обробляти зернові культури для вживання їх в їжу.

Група дослідників зі Стенфордського університету працювала в печері Ракефет (Raqefet) на схилі гори Кармель в Ізраїлі, коли виявила залишки крохмалю і мікроскопічні частинки солодового сусла, приготованого на основі ячменю чи пшениці. Результати роботи археологів опубліковані в журналі Journal of Archaeological Science, пише naked-science.

Знахідка може підтвердити гіпотезу, висунуту ще 60 років тому, про те, що стародавні люди почали використовувати злакові культури в першу чергу для створення пива, а вже потім навчилися робити з них хліб.

Фото: Stanford University
Фото: Stanford University

Печера, в якій археологи знайшли залишки продуктів для пивоваріння, належала натуфійцям, які жили в період приблизно 12 500-9500 років до нашої ери. Натуфійці в основному займалися полюванням, рибальством і збиранням зерна дикорослих злаків. Це доводять знахідки, такі як жнивні ножі і зерносховища. Вчені вважають, що представники цієї культури першими перейшли від збирання до обробітку злаків. Крім того, натуфійці були одними з тих, хто одомашнили собак. Тепер же з'ясувалося, що стародавні люди ще й непогано розбиралися в пиві.

Крім солодових залишків, археологи знайшли на місці розкопок артефакти, які натуфійці, схоже, використовували при варінні цього напою.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-11-15 02:14 :41