субота, 8 вересня, 2018, 2:10 Суспільство
Вчені назвали приправи, які шкодять здоров’ю

Якщо бути до кінця чесним із самим собою, то виявиться той факт, що харчуватися добре і правильно можуть дозволити собі лише ті, у кого багато або часу, або грошей.

Про це пише healthinfo.

Всі інші старанно «докручують» смак за допомогою всіляких приправ, потреби в яких найчастіше не виникає, коли перед вами блюдо зі збалансованим самими продуктами смаком.

З одного боку, немає великої біди в тому, щоб один раз досолити салат або підлити соус до стейку, але день за днем ​​і рік за роком такі добавки непомітно крадуть дні наших життів. Якщо не вірите, що навіть самі нешкідливі на перший погляд приправи смертельно шкідливі для нас, то ось вам деякі невідомі широкому колу факти про 6 повільних убивць, які є на кухні у кожного.

Найпростіший спосіб поліпшити смак готового блюда – це додати до нього трохи солі, яка, крім усього іншого, змусить молекули продуктів рухатися інтенсивніше і сильніше впливати на смакові рецептори. Проблема полягає в тому, що для зниження токсичності зайвої солі ниркам доводиться працювати з перенасиченим розчином рідин. Розбавити його додатковими порціями води буде правильним рішенням, ось тільки зайві обсяги приведуть до збільшеного тиску і навантаженні буквально на все – від серця і нирок до артерій. Протягом тривалого часу це неминуче спровокує хвороби нирок і звуження судин, а там і до інсультів з серцевими нападами недалеко.

Ще однією приправою-вбивцею, яку багато хто навіть не сприймають як хоч скільки-небудь серйозну загрозу, є цукор. А між тим, крім переваги в повідомленні організму швидкої енергії, цукор не несе нам абсолютно ніякої користі. Проблеми з зубами, підвищення рівня цукру в крові і, як наслідок, «пришпорювання» підшлункової залози для вироблення інсуліну, можливе ожиріння, проблеми з серцем і діабет – все це не робить цьому сипучому продукту багато честі. Втім, перебрати з цукром можна, навіть не дивлячись в його сторону – достатня його кількість міститься в десятці продуктів, які ми їмо щодня у великій кількості.

Неможливо приготувати ідеальні свинячі реберця без вимочування м’яса в маринаді зі спеціальним соусом і подальшим обмазуванням сумішами BBQ. Саме це покриття соусом барбекю після температурної обробки перетвориться в апетитну глазур. Разом з нею ви з’їдаєте навіть більше цукру, солі, кукурудзяного сиропу (ще одного виду цукру), патоки і томатного кетчупу, ніж якби соус барбекю подавався з просто обсмаженим м’ясом. У випадку з глазурованими реберцями, до яких соус подається так і так, це стає справжнім подвійним випробуванням для нирок, підшлункової залози і серцево-судинної системи!

100 мг солі або 4% від добової норми в одній чайній ложці соусу шрірача – це, погодьтеся, не те, про що варто було б переживати. Дійсно, невелика кількість приправи-шкідника в відмінному соусі саме по собі не робить його небезпечним. Небезпечно те, що соус цей настільки універсальний, що важко відмовитися собі в задоволенні додавати його буквально в усе, що потрапляє в рот. Чули про соломинку, переломи спину верблюдові? Ну так от, це якраз той випадок.

У випадку з майонезом, цим справжнім королем заправок і маринадів, існує ціла маса способів нашкодити своєму здоров’ю, крім стандартних солі і цукру. Так, наприклад, алергіки «оцінять» присутність в складі майонезу яєць, чий жовток не проходить первинної пастеризації, а значить, ризик підхопити сальмонелу перестає бути таким вже ефемерним. Крім цього, одна столова ложка майонезу містить стільки масла, що покриває близько 15% денної норми жиру.

Близько 880 мг солі (або 36% від денної норми) міститься всього в одній столовій ложці соєвого соусу, що призводило б до фатальних наслідків, додавай ми його в нездорову їжу у величезних кількостях. Китайці з II століття нашої ери ведуть масштабний експеримент по з’ясуванню наслідків впливу соєвого соусу на організм, і поки побоюватися нібито нічого, але тільки при дотриманні помірності. Не варто забувати і про те, що соєвий соус проводиться з ферментованої пасти соєвих бобів, які повідомляють йому до 2% алкоголю, що фактично робить його слабким лікером. Сп’яніти, правда, від нього не вийде – сіль доб’є вас раніше, ніж виявляться перші симптоми інтоксикації алкоголем.

 

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-11-18 03:21 :30