субота, 8 вересня, 2018, 9:11 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Баклажани в експрес-маринаді
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика
Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика

Сьогодні хочу вам розповісти про чудову закуску з баклажанів у пікантному маринаді.

Приготувати її дуже просто із складників, які можна купити на будь-якому базарі або в овочевому магазині. Цього літа вона стала справжнім хітом на Полтавщині. Дізнався я про неї, коли приїхав на декілька днів відвідати маму. Це була перша страва, якою вона мене пригостила зі словами: «Такого ти ще не їв!». Тепер можу сказати, що їв і вам раджу.

Складники:

  • Баклажани (середні) – 8 шт.
  • Болгарський перець (червоний) – 3 шт.
  • Гострий перець – 0,5 шт.
  • Цибуля – 4 шт.
  • Часник – 3-4 головки.

Маринад:

  • Вода – 0,5 л
  • Цукор – 50 г
  • Оцет – 50 г
  • Олія – 25 мл
     
Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика
Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика


В першу чергу, нам потрібно підготувати маринад. Готуємо його завчасно, бо він має вистигнути перед тим, як ми його будемо використовувати. В гарячу воду покладіть цукор і розмішуйте доти, доки він повністю не розтане. Потім влийте оцет і останньою олію. Відставте в бік, нехай холоне. Маринад має бути кімнатної температури.

До речі, на оцті хочу зупинитись більш детально. Використовуйте лише якісний, щоб в результаті не зашкодити ані власному здоров’ю, ані здоров’ю своїх близьких. Ціна не завжди є показником. Проте, коли бачите на полицях магазинів підозріло дешевий, – швидше за все, це буде не оцет, а в кращому випадку розведена оцтова лісохімічна кислота. Найцікавіше, що цей «штучний продукт» в Україні не заборонений до продажу в харчових цілях. А от за кордоном його використовують лише для технічних робіт.

Також звертайте увагу на назву. Якщо на пляшці просто написано «оцтова кислота» і не вказано, в який спосіб вона виготовлена, то це, швидше за все, синтетичний замінник.

Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика
Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика


Доки вихолоняє маринад, можемо зайнятись підготовкою баклажанів. Якщо вони молоді і не перестиглі, шкірку з них можна і не знімати. До того ж, вони не матимуть всередині насіння, це теж впливатиме на смак.

Перед використанням баклажани миємо у теплій воді. Ріжемо їх кружальцями висотою приблизно 1,5 сантиметра. Складаємо всі нарізані шматки в миску і добре солимо. Після такої процедури під час смаження вони менше вбиратимуть олії. Відставляємо баклажани в бік. Стояти вони мають близько години. І починаємо підготовлювати решту складників.

Миємо болгарський перець і видаляємо з нього насіння. Після цього розрізаємо його навпіл і ріжемо півкільцями. До речі, можна використати не лише червоний, а й жовтий перець. Так, у наших маринованих баклажанів буде більше яскравих фарб.

Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика
Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика


Якщо будете використовувати гострий перець, то його нарізаємо дуже дрібно.

Очищуємо цибулю від лушпиння, миємо і нарізаємо також півкільцями. Кладемо в окрему миску і відставляємо вбік.

Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика
Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика


Часник нарізаємо дуже дрібно. Це можна зробити ножем або за допомогою такого зручного пристрою, як часникодавка. Як на мене, вона дуже зручна для цієї операції.

Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика
Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика


Якщо вже пройшов необхідний час, відведений для баклажанів, як я писав вище – це не менше години, можемо братися за їх підсмажування. Перед цим злийте сік, який утворився в баклажанах, якщо його забагато.

Розігріваємо велику пательню, змащуємо її олією і обсмажуємо баклажани з обох боків до золотистого кольору. Зауважу, що ні в чому не паніруємо.

Після того як баклажани вистигнуть, можемо збирати нашу страву в одне ціле.

Для маринування можна використовувати як каструлю, так і скляні ємності, обирайте те, що вам зручно буде використовувати. Першим кладемо шар баклажанів, притрушуємо подрібненим часником, зверху шар перцю, потім шар цибулі. Якщо вирішили використовувати гострий перець, то притрушуємо цибулю ним. Далі все повторюємо, доки не використаємо всі складники. Зверху заливаємо маринадом.

Тої кількості маринаду, що я вказав, має вистачити на зазначену кількість баклажанів. Якщо будете збільшувати об’єми, відповідно і маринаду потрібно буде більше.

Поставте посудину з баклажанами у холодильник на нижню полицю. Споживати їх можна на наступний день.

Смачного!

Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика
Баклажани в експрес-маринаді. Фото Андрія Волика
Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-26 15:20 :49