п'ятниця, 7 вересня, 2018, 17:30 Політика
Експерт про «індекс хліба із салом»: За останній рік здорожчання становить 42%
ZIK
ZIK

Соціальні сорти хліба за останній рік подорожчали більш ніж на 25%, що дуже вдарило по кишені багатьох українців.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK під час телефонного включення зазначив голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерт пояснив, що чим більше люди заробляють, тим менше вони витрачають на їжу. Олексій Дорошенко зауважив, що мешканці Східної України витрачають на їжу більше, аніж мешканці західних регіонів.

Олексій Дорошенко розповів, що експерти застосовують так звані «індекс вареника», «індекс борщу», а також індекс «хліба із салом». Останній, з його слів, продемонстрував значне зростання за останній рік – подорожчання становить 42%.

«Такі страви, як борщ, вареники, хліб із салом дорожчають швидше, ніж середня заробітна плата в нашій країні, не говорячи вже про мінімальну чи пенсії, а чи соціальні виплати», – зазначив Олексій Дорошенко.

Експерт, відповідаючи на запитання, що тепер їдять українці, зауважив, що йдеться про ті харчі, які здорожчали найбільше, до прикладу, молоко. Так, цей продукт за останній рік став дорожчий на 30%. Окрім того з початку року значно зросли в ціні найдешевші крупи – пшоняна, перлова тощо, на які нині щораз більше переходять українці, а також макарони й хліб.

«Соціальні сорти хліба – чорний і білий – за останній рік подорожчали більше, ніж на 25%, що дуже вдарило по кишені багатьох українців», – зазначив Олексій Дорошенко.

Голова Української асоціації постачальників торговельних мереж нагадав, що раніше зробив прогноз, що українці з кожним роком робитимуть менше запасів на зиму. Водночас він порадив «про запас» придбати овочі борщового набору, адже зростання цін відбудеться ще на 40%. Це не стосується моркви, яка зараз ставить рекорди за вартістю.

Нагадаємо, за даними Держстату, на підсобне особисте господарство українці витрачають 1,3% доходу, на оплату послуг – 12,6%, на непродовольчі товари – 28,8%. Найбільші видатки – на продовольчі товари та харчування поза домом, а це – 50,3% доходів.

Як повідомляли раніше, за даними Державної служби статистики України, за рік подорожчали 18 найменувань продуктів із 23 позицій або 80% із соціального асортименту минулого року.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-25 18:09 :23