четвер, 30 серпня, 2018, 17:01 Суспільство
Супрун нагадала про засади здорового харчування у школі

Один із найважливіших уроків, який дитина отримує в школі – це урок про здорове харчування. Його зазвичай не викладають вчителі, проте щодня (здебільшого на великій перерві) в дитини формуються звички, які залишаться на все життя.

Про це у Facebook написала в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

«Якщо не мотивувати дитину їсти здорову їжу, то вона почне регулярно втамовувати голод піцою, сосискою в тісті, батончиками та іншою некорисною їжею, яку часто пропонують у шкільних буфетах.

Аби ваше здоров’я не похитнув шкільний сезон, нагадуємо про здорове харчування школяриків!

Кожну дитину можна заохотити не лише їсти здорову їжу, а робити це з задоволенням. Для цього потрібно, передусім, бути прикладом самим! Нехай діти бачать, що ви самі їсте здорову їжу, поступово вони наслідуватимуть ваш приклад не лише вдома, а й у школі», – зазначила в.о. глави МОЗ.

Вона нагадала також, що за забезпечення здорового раціону безпосередньо у школі відповідальні органи місцевого самоврядування.

«Прошу звернути увагу відповідальних управлінців на рекомендації МОЗ України щодо здорового харчування учнів. Зокрема дитячий та підлітковий раціон повинен містити менше швидких вуглеводів (солодощі, випічка) і більше тваринного білка (м’ясо, молочні продукти). У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки», – підкреслила Супрун і опублікувала поради для батьків, як допомогти дитині харчуватися в школі корисніше:

  • акцентуйте увагу на овочах і бобових – вони мають бути основою раціону;
  • заохочуйте щодня їсти фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
  • упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
  • мінімізуйте кількість солі – для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менш як 5 г на добу,
  • зменште споживання цукру: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
  • використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
  • слідкуйте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.


Більше про здорове харчування у школі на сайті МОЗ України.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-11-21 02:45 :07