субота, 25 серпня, 2018, 9:18 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Рослинне молоко
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Рослинне молоко. Фото Андрія Волика
Рослинне молоко. Фото Андрія Волика

Рослинне молоко готувати дуже просто, а користі від нього надзвичайно багато. Також воно є чудовою альтернативою коров’ячому молоку для тих людей, у яких організм не сприймає лактозу. Для приготування молока підходить достатня кількість видів горіхів та насіння. З усього цього різноманіття ви точно зможете обрати своє улюблене. Або міксувати смаки таким чином, щоб створити свій особливий напій.

Кунжутне молоко

Якщо вам потрібно наповнити свій організм кальцієм, то зверніть увагу на саме на кунжутне молоко. Дієтологи запевняють, що, випиваючи в день по дві склянки такого молока, вже незабаром ви відчуєте позитивні зміни в організмі. Адже воно істотно знижує рівень холестерину в крові, оздоровлює шкіру, запобігає утворенню ракових клітин, зменшує відчуття симптомів остеопорозу і має омолоджувальний ефект.

Рослинне молоко. Фото Андрія Волика
Рослинне молоко. Фото Андрія Волика

Приготувати кунжутне молоко нескладно. Але є одна процедура, яку потрібно виконати наперед. Насіння кунжуту потрібно замочити у воді на ніч. Воно має простояти 7-8 годин. Робиться це для того, аби забрати з кунжуту непотрібні організму речовини.

Рослинне молоко. Фото Андрія Волика
Рослинне молоко. Фото Андрія Волика

Також зверніть увагу, що кунжутне молоко має трохи гіркуватий смак. Щоб він не відчувався, молоко можна підсолодити. Для цього дуже добре підійдуть фініки або мед.

Пропорції для приготування молока 1 до 10. Тобто для 100 грамів несмаженого насіння кунжуту потрібно 1 літр кип’яченої води кімнатної температури.

Готуємо молоко таким чином: промиваємо замочений кунжут декілька разів під проточною водою (воду у якій він стояв вилийте вона нам не потрібна), кладемо зерна у блендер і заливаємо невеликою кількістю кип’яченої води.

Рослинне молоко. Фото Андрія Волика
Рослинне молоко. Фото Андрія Волика

Вмикаємо блендер на повну потужність. Збиваємо доти, доки маса не побіліє. Доливаємо ще трохи води і продовжуємо збивати. Отриману масу проціджуємо через сито чи марлю. Шрот, який залишився, не викидайте. Його можна використати для випічки.

Рослинне молоко. Фото Андрія Волика
Рослинне молоко. Фото Андрія Волика

Доливаємо до молока, яке у нас утворилося, решту води. Якщо будете підсолоджувати, то додайте мед або подрібнені фініки.

Це молоко можна використовувати протягом чотирьох діб. Зберігайте його в холодильнику.

Бананове молоко

Це молоко готується надзвичайно просто. Пропорції для приготування – один банан на 0,5 літра кип’яченої води кімнатної температури. Якщо вам напій буде не солодким, то можете додати цукор, подрібнені фініки або мед. Можна ще додавати лід або наперед перед приготуванням заморозити порізаний банан. Таким чином, це молоко буде ще і освіжати. Крім цього, це молоко можна використовувати як основу чи частину для коктейлю або смузі. Сміло додавайте до нього улюблені фрукти і заряджайтесь корисним з самого ранку.

Рослинне молоко. Фото Андрія Волика
Рослинне молоко. Фото Андрія Волика

Ще один варіант його використання, залити ним вівсяні або кукурудзяні пластівці, якщо ви їх споживаєте на сніданок.

Рослинне молоко. Фото Андрія Волика
Рослинне молоко. Фото Андрія Волика

Вівсяне молоко

Перед приготуванням вівсяного молока трохи про його користь. Найбільше воно буде корисним тим, хто прагне схуднути, адже воно пришвидшує обмін речовин. І попри свою низьку калорійність воно непогано насичує організм енергією. За своїм складом воно близьке до грудного молока і тому цілком підходить дітям.

У нього є властивості очищення крові й судин від надмірного холестерину. Таким чином воно захищає серце і судини від різноманітних хвороб.

Рослинне молоко. Фото Андрія Волика
Рослинне молоко. Фото Андрія Волика

Цей вид молока теж готується досить просто, пропорції такі ж, як і у кунжутного. На 100 грамів вівсяних пластівців потрібно 1 літр кип’яченої води кімнатної температури. Проте технологія приготування трохи відрізняється. Заливаємо пластівці кип’яченою водою на 7-8 годин. Після цього, не зливаючи воду, виливаємо цю масу у блендер і вмикаємо його на повну потужність. Проціджуємо через дрібне сито або марлю. Шрот теж не викидайте, його можна використати для вівсяного печива або млинців.

Крім цього, з вівсяного молока можна приготувати йогурт. Для цього залиште приготовлене молоко у теплому темному приміщенні на 3-4 дні і накрийте його кришкою. За цей час від цієї маси не дуже приємно буде пахнути, але на четвертий день у неї має з’явитися запах йогурту. Це означатиме, що він готовий до споживання.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-22 09:51 :10