субота, 18 серпня, 2018, 19:18 блоги Суспільство
На добре здоров’я. Не впевнені – не беріть!
Тетяна Козирєва
Журналіст, у сфері особливих зацікавлень якої – медицина
Фото зі сторінки у Фейсбук Андрія Куб’яка
Фото зі сторінки у Фейсбук Андрія Куб’яка

Рясні липневі дощі та аномально жарка погода цього року дали дуже ранній старт грибному сезону. Стрічки новин у соцмережах загущені радісними повідомленнями і фото від палких прихильників «тихого полювання», які в прямому сенсі цього слова хапаються за голови, заскочені отакою багатою здобиччю.

Але й попри величезний досвід грибникарства, погодьтеся, завжди потрібно бути уважними, дотримуватися елементарних правил при збиранні й обробці дикорослих грибів. Бо, на жаль, показники медичної статистики засвідчують, що жоден рік не минає без отруєнь грибами і навіть смертельних випадків унаслідок таких отруєнь.

Колись мені токсиколог розповідав, що з трьох тисяч видів дикорослих грибів тільки чотириста придатні до споживання. (Ну, це я так, для загального розвитку говорю, бо, звісно ж, ніхто з пересічних грибників, навіть – дуже досвідчених, тих чотири сотні назв і не знає, і не збирає).

А далі – більш актуальна інформація. За характером впливу токсинів всі отруйні і шкідливі гриби поділяють на три групи.

  • Такі, що вражають шлунково-кишковий тракт, спричинюючи гострий гастроентерит (запалення КШТ з проносами, блюванням та сильними болями) і зневоднення організму.
  • Такі, що впливають на печінку і нирки – аж до розвитку печінкової та ниркової недостатності, жовтяниці і коми.
  • Такі, що провокують психотичні порушення (марення, галюцинації, розлади рухової діяльності).

Медики особливо наголошують на тому, що рівень шкоди організмові залежить і від виду, і від кількості спожитих отруйних грибів.

Я, до речі, досі пам’ятаю жахливий випадок, про котрий мені дуже давно, у 1970-х, розповіла мама, а вона була лікарем. Двоє курсантів львівського військового училища, перебуваючи на навчаннях на полігоні, назбирали в найближчому лісочку грибів. Відповідно, якось там тишком-нишком приготували і з’їли. Отруїлися обоє. Той, що їв столовою ложкою, помер – навіть і до шпиталю не довезли. Того, котрий брав гриби чайною ложкою, врятували…

Зрозуміло, що всі харчові інтоксикації – велике зло і велика травма для організму. Одначе лікарі говорять про те, що гострі отруєння саме грибами перебігають значно важче за інші.

Перші ознаки нездужання з’являються через 3-12 годин після споживання неякісних грибів, і це – нудота, блювота, лихоманка, похолодання кінцівок, різкий спастичний біль у животі, частий (десять, а то й двадцять разів на добу!) рідкий стілець.

Фахівці також говорять, що особливо небезпечним є отруєння блідою поганкою. При отруєнні цим грибом, крім перерахованих щойно ознак інтоксикації, мають місце домішки крові у фекаліях, блювота кольору кавової гущі, судоми, проблеми з ковтанням, розлади свідомості. Отже, бліда поганка – один із найнебезпечніших видів грибів, і кількість смертельних випадків після її споживання сягає 40- 90 відсотків. Проблема в тому, що у блідій поганці шкідливі речовини не руйнуються ні високою температурою при термічній обробці, ні кислотами (наприклад, оцтом), тому ані варіння, ані маринування, ані інші види кулінарної обробки не звільняють гриб від токсичних речовин.

При перших ознаках отруєння грибами потрібно негайно звертатися по медичну допомогу. До прибуття швидкої доречно промити шлунок холодною водою, тобто треба пити якомога більше рідини, і це можуть бути також підсолена вода або холодний несолодкий чай. А ще можна прийняти активоване вугілля.

Щодо поїсти, то їсти не треба. Йдеться про будь-яку їжу, в тім числі – рідкі кисломолочні продукти, позаяк це може пришвидшити всмоктування у слизову токсинів.

Про споживання алкоголю також не може бути мови!

І ще таке. Якщо після промивання шлунка трохи, як мовиться, попустило,то це не привід скасовувати виклик швидкої допомоги, бо полегшення може бути короткотерміновим.

І не викидайте грибів, що лишилися після отруйної трапези в каструлі чи на сковорідці – прибережіть до приїзду лікарів, а ті обов’язково візьмуть гриби на аналіз, щоби визначити тип отрути, відповідно, під неї скоригувати терапію.

А насамкінець дозволю собі нагадати золоте правило грибника, яке, звісно, знають усі, але чомусь доволі часто нехтують: не впевнений – не бери! Тим паче, що цілком безпечних тепличних печериць і глив, якщо ну дуже хочеться грибів, цілий рік повно і на ринках, і в магазинах.

Водночас не забувайте, що грибні страви не мають входити до раціону маленької дитини. Хтось із лікарів говорить про обмеження до трьох років, а хтось наполягає на тому, що діти цілком переживуть відсутність грибів у своєму меню до 12-річного віку.

Також медики наголошують на недоречності споживання грибів вагітними та жінками, що годують грудьми.

А ще попереджають про хибність визначення отруйності грибів із застосуванням цибулини або столового срібла. Колір цибулі, кажуть, змінюється на синій під впливом ферменту тирозиназа, а срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і у їстівних, і в отруйних грибах. Отаке! До речі, і я колись так гриби на отруйність перевіряла.

То бережіть себе.

І будьте мені здорові!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-11-15 19:39 :09