субота, 11 серпня, 2018, 9:14 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Ідеальний літній сніданок – «шакшука»
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика
Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика

Якщо ви не знаєте, що приготувати на сніданок, а в холодильнику лише помідори, цибуля та яйця, раджу довго не думати, а приготувати шакшуку.

Ця східна страва така популярна, що один з її різновидів, швидше за все, ви куштували. Але могли не знати, що в неї от така чудернацька назва. Традиційно її походження приписують Ізраїлю, але кулінарні історики стверджують, що євреї позичили рецепт у сусідньої Лівії. Ну, це майже та сама історія, як з «Яйцями Бенедикт».

Американці впевнені, що це їхня національна страва, а французи переконані, що це заслуга їхніх шеф-кухарів.

Та повертаємось до шакшуки. Вона справді надзвичайно популярна в Ізраїлі. І в кожної господині є свій «справжній» рецепт – це так, як в українців з борщем. Тому, якщо ви знайдете рецепт, який дещо відрізнятиметься від інших, – не переймайтесь. Серед додатків може бути болгарський перець, сир (найкраще пасуватиме фета), шпинат.

Неодмінним складником, без якого неможливо уявити шакшуку, – це свіжий підігрітий хліб. До неї гарно пасуватимуть грінки, злегка підсмажені на грилі. Також, за правилами класичної подачі, мають бути свіжі овочі. І не забувайте про базилік. Він якнайкраще підходить до помідорів. Гарно дивитимуться листя базиліку різних кольорів – зеленого і фіолетового.

Декілька порад щодо подачі цієї страви. Якщо готуєте на велику компанію, то подавати можна в пательні, в якій і готувалась страва. Також, якщо маєте таку можливість, подавайте страву порційно, у маленьких сковорідках. Вона дуже смачна, коли її споживають теплою. Якщо вам це не виходить або незручно – не біда. Подавайте у звичайному посуді. Адже головне, щоб за столом панувала атмосфера любові і злагоди. Тоді кожна страва буде смачною.

Складники на 4 порції:

  • Яйця – 4 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Часник – 4 зубка.
  • Гострий перець – пів стручка
  • Цибуля (велика) – 1 шт.
  • Олія – 4 ст. л. 
  • Спеції: зіра, зелень кінзи, дрібка цукру, сіль, перець до смаку.

Найкраще готувати шакшуку у великій і глибокій сковорідці з товстими стінками. У ній краще протушкуються помідори, й перемішувати так само у ній зручніше.

Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика
Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика

Щодо помідорів, то використовуйте краще городні. В них більше аромату та смаку, ніж в тепличних. Оскільки ми їх тушкуватимемо, то великої різниці, будуть вони м’якого чи твердого сорту, немає. Одним словом, обирайте смачні.

Перед готуванням з них потрібно зняти шкірку. Для цього зробіть хрестоподібні надрізи на кожному і залийте кип’ятком. Нехай постоять декілька хвилин. Після такої маніпуляції з них легко зніметься шкірка. Тепер поріжте їх на невеликі шматочки і відставте вбік.

Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика
Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика

Першою ми будемо використовувати цибулю. Обчистіть її і наріжте півкільцями. Підсмажте на добре розігрітій сковорідці.

Якщо будете додавати в шакшуку болгарський перець, то зробіть це на цьому етапі. Його теж поріжте невеликими кубиками, щоб швидше протушкувався. Коли стане м’яким, додайте подрібнений часник та гострий перець. Посмажте одну – дві хвилини.

Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика
Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика

Ось і підійшов час додавати помідори. Коли злегка протушкуються, посоліть і додайте спеції за смаком.

У нас має вийти щось подібне до соусу. Вся ця суміш має закипіти у сковорідці. Після цього трохи уменшіть вогонь під сковорідкою і зробіть ложкою у соусі чотири заглиблення. У них розбийте по одному яйцю. Їх також потрібно посолити кожне окремо.

Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика
Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика

Накрийте кришкою і готуйте, доки яйця не стануть потрібної вам консистенції.

Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика
Ідеальний літній сніданок «шакшука». Фото Андрія Волика

Якщо будете подавати шакшуку прямо в сковорідці, то перед цим посипте її подрібненою зеленню. Якщо в окремих тарілках, то спочатку розкладіть на порції і вже тоді посипайте. Раджу їсти ще гарячою.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-08-20 02:31 :56