четвер, 2 серпня, 2018, 11:10 Суспільство
«Від Іллі ніч довга, а вода холодна»
Вознесіння святого пророка Іллі. Автор: Кость Маркович
Вознесіння святого пророка Іллі. Автор: Кость Маркович

Сьогодні, 2 серпня, православні та греко-католики святкують пам’ять одного з найбільших пророків Старого Завіту – св. Іллі. У народній традиції його вважають покровителем дощу та громовиці, а також звертаються за допомогою у час посухи. Наші предки помітили, що саме у цей період бувають «горобині ночі».

Що каже Біблія

За Біблією пророк Ілля народився у Фесвії Галаадській за 900 років до народження Ісуса Христа. Коли народився Ілля, його батько Совак побачив видіння – небесні мужі розмовляли з немовлям, сповивали його вогнем і годували вогненним полум’ям. В підлітковому віці Ілля оселився в пустелі і жив у строгому пості і молитві. Покликаний на пророче служіння в царювання царя Ахава, який був язичником і поклонявся Ваалу, а також змушував єврейський народ робити те саме. Ілля спробував напоумити Ахава, однак цар не прислухався до слів пророка, і в країні настала жахлива посуха і голод. Під час голоду Ілля прожив рік в пустелі, куди йому носили їжу ворони, і більше двох років у вдови у Сарепті. Через три з половиною роки Ілля повернувся в Ізраїльське царство і знову нагадав цареві і народу, що всі лиха що їх спіткали відбуваються тому, що вони забули істинного Бога і стали поклонятися ідолам. Щоб довести помилку ізраїльтян, Ілля запропонував збудувати два жертовники – один Ваалу, а інший – Богу, і запропонував: «Принесімо жертви, і якщо вогонь з неба зійде на жертовник Ваала, значить, він істинний Бог, а якщо ні – то ідол». Ізраїльтяни погодилися, зробили жертовник Ваалу, принесли на ньому у жертву бика та почали просити Ваала про «вогонь з неба». Але відповіді не було. Увечері Ілля зробив свого жертовника, поклав дрова полив їх водою і почав молитися Богові. Раптом з неба зійшов вогонь і спалив не лише дрова і жертву, але і воду і каміння жертовника. Побачивши це чудо, ізраїльтяни знову навернулися до віри в істинного Бога.

За свою ревність і праведне життя пророк Ілля був узятий на небо живим у вогняній колісниці. Свідком цього дивовижного сходження був пророк Єлисей. Пізніше – під час Преображення він з’явився разом з пророком Мойсеєм і постав перед Ісусом Христом, розмовляючи з ним на горі Фавор. За переказами, пророк Ілля буде предтечею другого пришестя Христа.

Перша церква у Києві

Цікаво, що першим храмом, згаданим у Києві, ще до офіційного Хрещення Русі у 988 р., була церква саме св. Іллі. У Повісті временних літ йдеться про те, що у 945 році, коли київські посли після укладення договору з візантійським імператором Романом повернулися до Києва в супроводі грецької делегації, було звершено богослужіння в: «церкві святого Іллі, яже над ручаєм... се бо бе соборна церков, мнозі бо беша варязі хрестияни».

Згідно з переказами, церкву св. Іллі збудували київські князі Аскольд і Дір. Будучи язичниками, князі здійснили похід на Константинополь. Захищаючись від ворогів, городяни на чолі з імператором і патріархом під час богослужіння занурили у море ризу Богородиці. Далі за свідченням літописця знялася страшна буря, що потопила кораблі русичів. Побачивши таке чудо, князі Аскольд і Дір прийняли хрещення і повернувшись до Києва, де збудували церкву на честь святого Іллі.

Існують припущення, що хрещення киян у 988 році відбулося саме біля церкви святого Іллі, розташованої на Подолі на березі річок Дніпра і Почайної. Це місце було найзручнішим для хрещення великої кількості людей, адже за християнським звичаєм, після хрещення неофітів необхідно ввести до храму. За переказами у церкві святого Іллі свого часу молилася і княгиня Ольга. Сьогодні на місці давнього храму розташована кам’яна церква збудована у стилі українського бароко у 1692 р.

Народні вірування

Як зазначав український біолог, етнограф і письменник, фольклорист Олекса Воропай, за українськими народними віруваннями, Ілля є наступником громовика Перуна, і з цим пов’язано багато вірувань та легенд, як, наприклад: «Грім гримить, то Ілля по небесному мосту в вогненній колісниці їде». «До Іллі дощ ходить зі своїм вітром: за вітром і проти вітру, а після Іллі тільки за вітром». «До Іллі хмари ходять за вітром, а після Іллі – проти вітру». «На Іллю до обіду літо, а після обіду – осінь». «Від Іллі ніч довга, а вода холодна». «До Іллі мужик купається, а з Іллі з рікою прощається».

На південній Україні в цей час бувають «горобині ночі» – нічні грози з блискавкою і громом: буревії такі сильні, що й птицям заснути не дають.

Існує народна легенда, що коли біси повстали проти Бога, то Бог наказав Іллі прогнати нечисту силу з неба. З того часу Ілля ганяється за бісами і пускає в них вогненні стріли: громи і блискавку. Під час грози забобонні люди відганяли від себе котів і собак, вірячи, що в цих тваринах ховається нечиста сила. Під час грози селяни запалювали перед образами «страсну свічку», щоб грім хати не спалив. Також у св. Іллі зверталися у молитвах у час посухи.

На Іллі, наші предки починали озимий посів жита й пшениці. «На Іллі новий хліб на столі» – селяни в цей час уже випікали хліб з нового врожаю.

Підготував Андрій Павлишин,
ІА ZIK

Редакція не завжди поділяє позицію авторів публікацій.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-19 15:32 :14