субота, 28 липня, 2018, 9:15 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Джем із персиків
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Джем з персиків. Фото Андрія Волика
Джем з персиків. Фото Андрія Волика

Приготувати домашній джем простіше, ніж здається на перший погляд. Це буде не лише смачно, а й у рази дешевше за магазинний варіант. І до всього ви завжди будете впевнені у його якості. А уявіть, яке задоволення ви матимете взимку, коли дістанете з шафи баночку з власноруч приготовленим джемом і будете ним ласувати та згадувати літню пору. У сьогоднішньому рецепті пропоную використати персики, хоча їх можна замінити іншими фруктами чи ягодами.

Складники:

  • Цукор – 1,5 кг.
  • Персики (інші фрукти чи ягоди) – 1,5 кг.
  • Лимонний сік (з двох лимонів)
  • Вода – 350 мл.

Варіантів приготування джему досить багато. Я пропоную вам два на вибір. Відрізняються вони тим, що в першому випадку цукор додається в процесі приготування і використовується вода. В іншому – цукром ягоди чи фрукти засипаються на ніч. В цьому випадку вода не потрібна. Соку, який утворився, буде достатньо.

Джем з персиків. Фото Андрія Волика
Джем з персиків. Фото Андрія Волика

Отже, починаємо з першого. Насипте цукор у форму для випікання і поставте в теплу духовку разом з банками для консервування. Відберіть персики від листків та гілочок. Зріжте, якщо є, плями та вм’ятини. Розділіть плоди навпіл та виберіть кісточки. Добре промийте і обсушіть.

Джем з персиків. Фото Андрія Волика
Джем з персиків. Фото Андрія Волика

Перекладіть підготовлені фрукти в каструлю чи миску для варки джему, додайте лимонний сік і воду, нехай закипить. Прикрутіть вогонь і варіть, доки фрукти не стануть м’якими. Часто перемішуйте.

Джем з персиків. Фото Андрія Волика
Джем з персиків. Фото Андрія Волика

Додайте підігрітий цукор і перемішуйте, доки він не розтане. Збільшіть вогонь і прокип’ятіть 10-15 хвилин. На цьому етапі температура джему має бути десь 105 градусів. При такому рівні нагрівання джем почне гуснути. Температуру можна виміряти кухонним термометром. Зніміть з вогню і капніть чайну ложку джему на холодне блюдце (поставите його в морозильник на 15 хвилин). Дайте вистигнути і придавіть пляму джему пальцем, якщо джем готовий, він зморщиться від надавлювання. Якщо джем поки що не готовий, проваріть його ще 5 хвилин і повторіть спробу.

Відставте джем вистигати на 10 хвилин, якщо є, зніміть піну і акуратно розлийте у підігріті банки та закрийте кришками.

Інший варіант, який більш розповсюджений, це коли фрукти засипають цукром на ніч. В цьому випадку воду не додають. Соку, який за цей час утвориться, буде достатньо.

Джем з персиків. Фото Андрія Волика
Джем з персиків. Фото Андрія Волика

Отже, на наступний день перед початком приготування добре перемішайте фрукти чи ягоди, щоб сироп, який утвориться з соку і цукру рівномірно розподілився. Додайте лимонний сік і починайте далі готувати, як описано вище.

За рекомендаціями відомої української кулінарки Дарії Цвек, фрукти чи ягоди для джемів слід вибирати лише дозрілі. Можна варити один вид фруктів чи ягід або два-три разом. Серед її пропозицій такі поєднання: полуниця з аґрусом, вишня з аґрусом, полуниці і порічки, чорниці з грушами і яблуками. Також, за її рекомендаціями, на 1 кілограм фруктів чи ягід потрібно 800 грамів цукру. Для тих, хто любить солодше – класичний варіант один до одного, як у тому рецепті, що я пропонував.

Джем з персиків. Фото Андрія Волика
Джем з персиків. Фото Андрія Волика

Серед технологій приготування, які вона пропонувала у своїй книзі, є, як на мене, досить цікава: половину фруктів пом’яти або змолоти, засипати цукром, поставити на кілька годин. Як пустять сік, варити на слабкому вогні 10 хвилин, помішуючи. Коли маса почне гуснути, додати другу частину цілих фруктів і варити далі.

Ще декілька слів про стерилізацію банок. Пригадую, що моя мама робила це за допомогою пару. Але під час цього кухня перетворювалася на сауну. Є набагато простіший спосіб. Стерилізувати банки у духовці. Для цього поставте вимиті банки і розігрійте духовку до 150 градусів. Нехай стоять півгодини. Ось і все, ніякого пару на кухні. До всього, за один раз можна простерилізувати велику кількість банок. Для більших за об’ємом і часу потрібно більше.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-25 13:45 :14