середа, 27 червня, 2018, 10:01 блоги Суспільство
Побачила на базарі, як здають вишню заготовачам…
Любов Сердунич
українська поетеса, журналістка

Нині побачила на базарі, як здають вишню заготовачам. Вперше побачила. Чомусь мене це засмутило. Вишня для українців – дерево особливе. Її пов’язують із давньоукраїнським Богом. Пригадуєте, у Велес-Книзі: «Не мали ми Богів, окрім Вишень і Сварга, а вони суть множества, бо Бог є один і множествен. І хай не розділяє ніхто того множества і не каже, що мали Богів многих».

Древні українці (трипільці, укри, орії) на новоліття ставили в оселі вишню, яка пророчила долю на прийдешній рік. У дитинстві я теж ставила гілочку вишні на новоріччя.

Отож бачила, що приймають вишню (ягоди) аж по 4 гривні за кілограм. Може, комусь і вигідно здавати. А хтось не має її, то можна й здати. І люди несуть відрами. Благо, вродила цього року, пропри палюче сонце, під яким саме достигала. І стільки її є в селі! Й чомусь ніхто не обриває. Так, треба цукру, а він дорогий.

Подумалось: це ж яка корисна ягода! Наші предки не давали їй пропасти. Чого тільки не робили. вареники з вишнею, й пиріжки, і ягодяники (млинці), й кисіль. А ще – компот зі свіжих ягідок, узвар – із сушених вишень. А ще – вишняк (міцніший напій). А ми, сучасні, ще й закрити вміємо (консервуємо і маринуємо) на зиму у вигляді компоту, варимо її в цукрові, себто робимо варення. І домашнє, саморобне, морозиво, і вишню в шоколаді...

Ну так, до вишні треба багато цукру, скажете ви. А він же, теперішній, і шкідливий, і дорогий (у нас – по 14 гривень (у крамниці), на базарі – по 13.

Ми купуємо всілякі чужоземні ківі-шміві. А нема кращого, як плоди із РІДНОЇ землі! Може, комусь згодяться приписи деяких страв-смаколиків і напоїв, які я тут напригадувала… Те, що готую в ці дні. Тож ділюся!

Вареники з вишнею

Припис: 3 – 4 склянки борошна, склянка води, яйце, дрібка соли, дрібка соди, вишні, цукор.

Тісто розкачати не дуже тонко, щоб не рвалося, коли наповните ягідьми. Вишні покласти на середину, посипати цукром. Вкладати в окріп, коли вода почне кипіти. Тричі закиплять – і готові вареники обережно вийняти з окропу, щоб не розірвати. Вареники подати до столу, пересипавши цукром, або поклавши сметану з цукром, або із солодким соком.

А із замороженою вишнею можна готувати такі вареники навіть узимку!

А ягодяники ви смажите? Так, із вишнею. Можна додати й черешню: солодші будуть. Готуємо?!

Тісто (борошно, сіль, яйце, сода) замісити на кислякові («кефірові») або на сироватці (має бути як сметана: густеньке і солодке), наприкінці вимішування додати ягоди. Пекти на пательні, поливаючи олією. Ну а їсти – на смак: можна й так, а можна й зі сметаною, зі свіжим молоком чи кисляком. Дууууже люблю ягодЯнички!

Вишня на зиму: компот

Вишня у власному сокові.

Промити вишню, видалити кісточки, розкласти у чисті слоїки (брати однакові: 0,5 літра або 0,7 л). Час від часу струшувати, аби слоїки наповнилися щільніше. В кожен всипати по 1 стол. ложці цукру. Поставити слоїки в каструлю з холодною водою (вода повинна на 2/3 закрити слоїки), довести воду до кипіння і стерилізувати хвилин 7 – 8. Одразу закатати.

Заморожена вишня.

З чистих ягід видалити кісточки, розкласти вишню по пакетах і покласти в морозильну камеру холодильника. Зробити пакети різними за вагою, щоб можна було використовувати за один раз.

Поки є можливість, готуймо зі свіжими ягодами. Ну, а взимку для будь-якої страви з вишнею можна використовувати заморожену або законсервовану чи й сушену вишню.

Літні ягідні десерти – це ж найкращий вибір для спекотної пори, коли так хочеться чогось легкого, свіжого. Приготування їх у домашніх умовах подарує море позитивні емоції, адже ніякі готові, магазинні, солодощі не можуть зрівнятися з домашньою випічкою, яка наповнить оселю чудовим запахом. Та ще й усе це зроблено з натуральних і майже безкоштовних продуктів. Удома ми можемо з любов’ю і турботою приготувати для своєї родини по-справжньому корисні десерти.

Наприклад, вітамінний ягідний салат

Миємо вишні та инші ягоди, які разом з нею достигли, або які маєте: черешні, аґрус, порічки, смородину, абрикос, полуницю… Додасть смаку і ківі, банан, апельсин… Нарізаємо кубиками, поливаємо трохи підсолодженою сметаною, перемішуємо – і смакуємо!

А для святкових посиденьок у родинному колі можна зробити не міцний.

Лікер «вишневий» (як каже моя подруга, «бабський» напій. Зате смачнющиииий! А припис такий:

60 бубок вишні і 120 її листочків варити у півтора літра води 15 хв.. Схолоне (самостійно) – додати 6 склянок цукру, варити ще 15 хв.. Схолоне – процідити і додати у сироп 0,5 л горілки. Розлити у скляний посуд. Таким лікером я ще й змочую коржі на соложеник («торт»).

А найдешевше використання вишні – це сушіння. Так робили наші предки, і не лише з вишнею: на дечка (чи на твердий папір) – і на сонце.

Насушіть (саме спека!) – і взимку матимете чудовий напій: узвар. І ягідки з’їдяться! Смачного!

А що ви робите з вишні?

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-23 07:12 :04