субота, 16 червня, 2018, 9:12 блоги Суспільство
Готуємо в суботу. Гуцульський салат «Шухи»
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Скуштував я з цей салат, не відпочиваючи в гірській колибі, а вечеряючи у ресторані. Його смак мене полонив, а назва «Шухи» заінтригувала. Коли почав досліджувати інформацію по ньому, виявилось, що він є традиційним для гуцульської кухні.

Переважно його подають на Святвечір або в піст. Чекати так довго, звичайно, не варто. Тим більше, що вже можна посмакувати свіжим червоним буряком. А справжня гуцульська бринза додає йому пікантного і незабутнього смаку.

Складники:

  • Червоний буряк – 500 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Гриби білі (сушені) – 200 г
  • Часник – 2 зубка
  • Бринза – 50 г
  • Лимонний сік – 2 ст.л

Підготувати буряк для цього салату можна двома способами: відварити або запекти. Я б радив зупинитися на другому варіанті. Запечений буряк не лише корисніший, бо зберігає в собі більше вітамінів, ніж варений, але і суттєво смачніший. Спробуйте і самі переконаєтесь.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Якщо маєте можливість, то використовуйте свіжий молодий буряк. Він вже продається і в магазинах, і на базарі. Щоправда, ціна його вдвічі більша за минулорічний, але на смак він в рази кращий.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

При приготуванні цього салату я підготовлював та запікав буряк таким чином: помив його та обчистив, після цього змастив олією і загорнув у фольгу. Щоб не витрачати зайвої олії, рекомендую налити трохи у підходящу глибоку миску і покласти туди буряк. Після цього прокручувати його у різних напрямках таким чином, щоб він весь був в олії. Також для цієї операції можна використати кулінарний пензлик.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Запікається буряк при температурі 200 градусів. Процедура ця досить довга – щонайменше година, а то й більше. Раджу час від часу перевіряти, чи він готовий. Нам потрібно, щоб він і запікся, але щоб і не підгорів. Коли буде готовий, дістаньте з духовки і залиште вистигати.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Доки запікається буряк, можна зайнятись підготовкою грибів. Якщо ви будете використовувати сушені білі, то нам їх потрібно буде відновити. Залийте їх теплою водою приблизно на годину. Після цього відцідіть і проваріть 10-15 хвилин у підсоленій воді. В процесі рекомендую скуштувати, чи вони готові, аби не переварити. Після цього злийте воду і покладіть гриби на друшляк, щоб з них зійшла вся зайва волога.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Якщо не виявилось білих грибів, сміло використовуйте інші. Можна підсмажити звичайні свіжі печериці або використати мариновані. Рецептом останніх я з вами вже ділився.

Після того, як білі гриби будуть готові, ріжемо їх на довгі смужки. Якщо ви використовували печериці, то розріжте їх на слайси.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Паралельно з готуванням грибів можна зайнятись і підготовкою цибулі. Підійде звичайна жовта цибуля або латук.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

У останньої – більш лагідний смак. Жовту потрібно дрібно порізати на квадратики, а латук на кільця. Після чого смажимо до золотистого кольору.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Часник потрібно пропустити через прес або дрібно нарізати. Якщо не любите, не використовуйте. Але без нього салат втратить свою пікантність.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Нарешті ми дійшли до майже завершального процесу. Вистиглий буряк дістаємо з фольги і нарізаємо його теж довгими смужками.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Ще одним дуже важливим інгредієнтом є бринза. Звичайно, підійде магазинний її варіант, але це буде далеко не той смак, що мав би бути у справжнього гуцульського салату. Тому не полінуйтесь – знайдіть на базарі справжню гірську бринзу. Вона має бути сухувата і розсипчаста. Запевняю, що ви не пошкодуєте, що використали саме її.

Тепер починаємо збирати наш салат в одне ціле. Змішайте подрібнений буряк, гриби та смажену цибулю разом з олією, на якій вона смажилась. Додайте лимонний сік та часник. Посоліть і поперчіть. Якщо потрібно додайте ще олії. Викладіть на тарілку і зверху потрусіть бринзою. Можна ще прикрасити подрібненим кропом чи петрушкою.

Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика
Гуцульський салат «Шухи». Фото Андрія Волика

Для того щоб в салаті одразу впізнавалась карпатська кухня, рекомендую стилізувати його таким чином: викладіть гіркою – це буде наче гора, а біла бринза символізуватиме сніг.

Ще варіант – прикрасити салат квіткою із запеченого буряка. Одним словом, фантазуйте.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-22 02:51 :18