Готуємо в суботу. Пісочний мазурок з горіховою начинкою за рецептом Дарії Цвек
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика

Готувати за рецептами Дарії Цвек одне задоволення. Рецептів у її книжці досхочу і на будь-який смак. І ти навіть можеш не сумніватись: якщо все зробив правильно, результат буде відмінний.

Сьогодні пропоную вам спробувати приготувати мазурок. Хоча їх у відомої кулінарки записано багато, мені сподобались ось ці два. В одному в начинці переважають яйця, а в іншому – горіхи. Вибирайте собі, що вам смакує більше і готуйте.

Складники:

Тісто:

  • Борошно – 250 г
  • Масло або маргарин – 150 г
  • Жовток – 1 шт.
  • Цукор – 1 ст.л

Начинка:

  • Яйця – 5 шт.
  • Цукор – 100 г
  • Мелені горіхи – 100 г
  • Шоколад – 50 г
  • Ванілін – 1 пакетик

Помадка:

  • Цукор – 300 г
  • Шоколад – 50 г
  • Масло – 1 ст.л
  • Вода – 0,5 склянки
  • Оцет – 0,5 ст.л

Готуємо основу нашого мазурка. Вона буде з пісочного тіста. Це означає, що масло чи маргарин, яке ми будемо використовувати, має бути одразу з холодильника.

Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика

Просіваємо борошно на стільницю, робимо з нього гірку і всередину кладемо ложку цукру і жовток. Після цього додаємо частинами подрібнене масло. Можна зробити інакше. Є такий спосіб, як порубати масло разом з борошном у дрібну крихту. Для цього розкладіть масло по всій площині борошна і великим ножем посічіть його.

Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика

У вас має вийти еластичне тісто. За рецептом з книжки Дарії Цвек, з тістом можна продовжувати працювати одразу. Але у сучасній кулінарній практиці переважно пісочне тісто кладуть у холодильник, як мінімум на півгодини. Що я і зробив.

Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика

Доки тісто охолоджується, переходимо до начинки. Тремо на терці шоколад. Відділяємо жовтки від білків. З білків і цукру збиваємо густу піну, як на бісквіт. Додаємо до неї збиті жовтки, потертий шоколад і подрібнені горіхи.

До речі, грецьких горіхів я не знайшов, тому замінив їх арахісом, який більш доступний за ціною, і мені він більше до вподоби за смаковими властивостями.

Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика

Оскільки часто в магазині він продається сирим, рекомендую його трохи підсмажити перед використанням. Після цього він буде набагато смачніший.

Коли начинка готова, викладаємо її на тісто. Я використовував спеціальну жаростійку форму, яку змазувати не потрібно (а ви зважайте на те, чим будете користуватися). Про всяк випадок змастіть її маслом чи маргарином.

Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика

Викладаємо з тіста такий собі кошик і наколюємо його виделкою у багатьох місцях. У нього викладаємо начинку і ставимо випікатися.

Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика

Температура у рецепті рекомендується 210-240 градусів. Випікати пропонується 35 хвилин.

Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика

За той час можемо приготувати помадку. Цукор заливаємо гарячою водою, додаємо оцет і варимо. У нас має вийти щось подібне до карамелі, але не переваріть. Коли вона буде готова, додаємо шоколад і масло. Варимо доти, доки маса не почне густішати. Як тільки все буде готове, поливаємо нею мазурок.

Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика
Пісочний мазурок з горіховою начинкою. Фото Андрія Волика

Прикрасити його можна потертими горіхами. Або так, як вам підказує фантазія.

Але це ще не все. У Даріє Цвек є ще один рецепт пісочного мазурка з горіховою начинкою. У ньому менше яєць але більше горіхів. Думаю, не зайвим буде його теж вам мати під рукою.

Тісто:

  • 200 г борошна,
  • 1 ст. ложка цукру,
  • 100 г вершкового масла,
  • 1 жовток,
  • 3 ст. ложки сметани,
  • на кінець ножа солі.

Начинка:

  • 500 г мелених горіхів,
  • 500 г цукру,
  • 2 яйця,
  • сік і цедра лимона,
  • 2-3 ст.ложки сметани.

Помадка:

  • 100 г шоколаду,
  • 50 г вершкового масла,
  • 3-4 ст. ложки вершків.

Маргарин або масло січемо з борошном, додаємо цукор, жовток і сметану, замішуємо пісочне тісто, розкачуємо корж, кладемо його в тортівницю, наколюємо його виделкою. Накладаємо начинкою і печемо в гарячій духовці (210 – 240 градусів) протягом 30 хвилин. Спечений мазурок покрити шоколадною помадкою і оздобити половинками горіхів.

Начинка готується так: розтираємо мелені горіхи з цукром і яйцями, щоб утворилася однорідна маса, додаємо лимонний сік, цедру та сметану. Всю цю масу вимішуємо і викладаємо на корж.

Помадка готується наступним чином: шоколад залити вершками, розігріти, додати масло, розтерти і полити мазурок.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-10-20 02:12 :13