Готуємо в суботу. Кекс «Мармурове кільце»
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика

Цей кекс особливо сподобається тим, хто любить контрастні смаки. Тут гарно поєднується солодкий шоколад зі свіжістю цитрусу.

Ще одна особливість – це гарний мармуровий малюнок, який утворюється при змішуванні двох видів тіста: одне з них із цедрою апельсина, а інше – з додаванням какао. Зрештою, цей рецепт ви можете взяти за основу і фантазувати з різними відтінками як смаку, так і кольору. Замініть какао на каву, а замість цитрусів додайте трохи ванілі та молока. Не стримуйте свою уяву і дивуйте тих, для кого готуєте.

Складники:

Для тіста:

  • Вершкове масло – 225 г
  • Цукор – 225 г
  • Яйця – 4 шт.
  • Борошно – 300 г
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Какао-порошок – 2 ст. л.
  • Гаряча вода – 3 ст. л

Для глазурі:

  • Чорний шоколад – 125 г
  • Вершки – 125 мл
  • Вершкове масло – 15 г
  • Апельсин – 1 шт.

Починаємо готувати з того, що підготовлюємо складники, які будемо використовувати під час готування нашого кексу. В окремій мисці треба розмішати яйця, щоб утворилась однорідна маса – не до піни.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


Окремо просіваємо через сито борошно і додаємо туди розпушувач.

У глибоку миску кладемо вершкове масло з цукром і розтираємо їх до однорідності. Рекомендую попередньо його витягти з холодильника, щоб воно було більш-менш м’яким і порізати його на шматки. Робити це можна вінчиком або блендером. Останній варіант значно прискорює і полегшує цей процес.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


Коли побачите, що у вас вже утворився крем, додаємо яйця. Виливаємо не всі одразу, а частинами й при цьому добре перемішуємо всю масу. Якщо вона почне згортатися, можна додати трохи борошна.

Після того як додали всю яєчну масу, починаємо частинами додавати борошно. Робіть все поступово, аби все добре перемішалося.

На терці натираємо цедру апельсина, але робимо це обережно, аби не потрапила біла шкірка. Вона гірчитиме. Після цього з апельсина вичавлюємо у склянку сік.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


Тепер нам потрібно розділити тісто на дві частини. В одну кладемо апельсинову цедру і три столові ложки апельсинового соку. Добре все перемішуємо.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


В іншу частину тіста додаємо какао. Перед цим його розтираємо з гарячою водою до однорідної маси.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


Таким чином, ми маємо два види тіста. Одне – зі смаком шоколаду, а інше з цитрусом.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


Тепер наше завдання змішати їх таким чином, щоб утворився мармуровий малюнок.

Я використовував силіконову форму-кільце, але це не обов’язково. Маєте звичайну форму для кексу – використовуйте її.

Спочатку викладаємо ложкою половину шоколадного тіста через невеликі проміжки. У ці порожні місця кладемо апельсинове тісто. Потім тонкою спицею або дерев’яною шпажкою перемішуємо між собою тісто, щоб утворився мармуровий малюнок. Так само вчиняємо з рештою маси. Чому ми це робимо в два підходи? Бо інакше тісто не перемішається як слід, і малюнок буде не той.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


Коли все готове, ставимо випікатися наш кекс у духовку. Температура має бути на рівні 180 градусів. Час приблизно 30-35 хвилин.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


Спостерігаємо за випічкою, аби вона і не пригоріла, і добре пропеклася. Готовність можна перевірити сірником. Коли кекс буде готовим, дістаємо його з духовки й лишаємо на 15-20 хвилин у формі. Потім перекладаємо на решітку або тарілку.

Для приготування шоколадної глазурі нам потрібна каструля з товстими стінками або антипригарним покриттям. У неї кладемо шоколад, масло і вершки. Гріємо на слабкому вогні, постійно помішуючи. Коли утвориться однорідна маса, можна знімати з плити.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


Тепер готуємо наш кекс до подачі. Зверху поливаємо «мармурове кільце» глазур’ю і прикрашаємо кружальцями зацукрованого апельсина (або як у даному випадку – частинками мандарина). Також можна посипати подрібненими горіхами.

Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика
Кекс «мармурове кільце». Фото Андрія Волика


Ще варіант, як урізноманітнити подачу – це зробити глазур з білого і чорного шоколаду. Спочатку прикрасити однією, а зверху – іншою. Також в отвір по центру можна покласти шматочки фруктів.

Смачного!

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2019-07-16 17:05 :21