субота, 21 квітня, 2018, 9:29 Суспільство
Готуємо в суботу. Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика

Кажуть, що з картоплі можна приготувати найбільшу кількість страв. І, зважаючи на те, наскільки універсальною вона є, у це цілком віриш.

Тож сьогодні хочу запропонувати вам смачний поживний сніданок, у якому, як ви вже напевно здогадались, є картопля. Готувати його не лише просто, а й досить швидко. Особливо, якщо звечора зробити невелику заготовку – відварити картоплю. Складники у нього дуже поживні та корисні при цьому практично не містять жиру. Плюс до всього готова страва досить апетитно виглядає.

Складники:

Основа:

  • Картопля – 700 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 3 зубки
  • Сіль, перець – за смаком
  • Зелень – пучок

Начинка:

  • Сир сулугуні – 100 г
  • Сир домашній – 100 г
  • Яйця – 6 шт.
     
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


В першу чергу, що нам потрібно зробити – це відварити до готовності картоплю. Щоб вона не втрачала своєї користі, її можна запекти у духовці або мікрохвильовці. Мабуть, ви вже читали, що для того, аби картопля рівномірно пропікалася і не потріскалась, її в декількох місцях проколють виделкою. Рекомендую про це не забувати.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Доки картопля готується, можна підготувати начинку. У нас вона з домашнього сиру та сулугуні. Якщо любите інший сир, використовуйте його. Але мені здається, ці два види ідеально пасують до цієї страви. Ну хіба що, сулугуні можна замінити моцареллою.

Щодо домашнього сиру, то вибирайте не дуже сухий і не дуже м’який. Покладіть його у невелику тарілку і роздавіть виделкою, а сулугіні потріть на дрібній терці і додайте до решти сиру. Добре перемішайте і додайте столову ложку води та трохи солі і перемішайте. Скуштуйте, чи вам смакує. Можна додати ще меленого перцю. Це лише частина начинки і використовувати ми її будемо трохи пізніше, тому можете сміло відставити її убік.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Після того, як картопля буде готова, дайте їй вистигнути. Обчистіть її від лушпиння та натріть на терці з великими вічками.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


У картопляну масу розбийте одне яйце і перемішайте.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Додайте зелень, у моєму випадку це був кріп, і спеції.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Покладіть подрібнені зубки часнику.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


І знову все дуже ретельно перемішайте, щоб утворилася однорідна маса, подібна до еластичного тіста.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Для подальшого готування нам знадобляться циліндри. Свого часу я придбав силіконові і, як на мене, вони дуже зручні.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


У них навіть можна випікати, що я і зробив. Проте, можна придбати і металеві. Не обов’язково багато, вистачить пару штук. Головна їхня функція – надавати круглу форму. Вони потім вам знадобляться і для того, щоб гарно подавати гарнір з того ж картопляного пюре чи рису. Зрештою, циліндри можна зробити і з пластикової пляшки, якщо дуже захотіти.

В першу чергу, я розповім, як робив я, а потім дам ще приклад, як можна застосувати металевий циліндр.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Отже, покладіть на силіконовий килимок або пергамент силіконове кільце. Наповніть його картопляною масою і добре втрамбуйте ложкою або чимось підходящим. Далі підніміть кільце трохи в гору приблизно на половину, так, щоб воно не спало. Так само робимо з рештою кілець. У моєму випадку загалом їх шість. Рівномірно розкладіть начинку з сиру у всі порції і трохи втрамбуйте ложкою.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Якщо ви будете використовувати металеве кільце, то просто надайте ним форму картопляній масі і зробіть чимось отвір в середині, щоб утворилось щось подібне на кошик. Теж саме зробіть з рештою заготовок. Буде зручно, якщо ви попередньо картопляну масу розділите на кількість необхідних порцій. В отвори рівномірно розкладіть начинку з сиру і притисніть трохи ложкою.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Розігрійте духовку до 200 градусів і поставте картопляні кошики з сиром запікатися на 20 хвилин. Після цього дістаньте і трохи втрамбуйте верхній шар ложкою, щоб знову утворився отвір, в який ми зможемо розбити яйце. Оскільки я мав можливість не знімати форму, то просто у кожну порцію розбив яйце і поставив запікатися ще на 7 хвилин. У мене, в результаті, вийшла така собі тришарова запіканка: картопля, сир і яйце.

Ось і все. Наша страва готова, і її можна подавати до столу. Перед подачею прикрасьте зеленню.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Добре пасуватимуть ще якісь овочі. Я зробив грибну підливу з глив та сметани. Таке поєднання мені дуже сподобалося.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Для цього спочатку підсмажив цибулю з морквою, коли вони були готові, додав порізані на шматки гливи. На завершення полив усе сметаною і перемішав. Перед подачею дав трохи потушкуватися у сметані.

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика


Як варіант, можна використати салат із свіжих або маринованих овочів, для того, щоб відтінити смак запіканки з картоплі.

Смачного!

Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Картопляна запіканка з сулугуні та яйцем. Фото Андрія Волика
Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2018-05-23 02:27 :30