субота, 14 квітня, 2018, 11:18 блоги Суспільство
На добре здоров’я. Камінчики у наш город
Тетяна Козирєва
Журналіст, у сфері особливих зацікавлень якої – медицина

У мудро влаштованому організмі людини, трапляється, не все так добре й оптимально, як задумав Творець і, головне, не так гладко із самопочуттям, як нам хотілося б. Треба прикладів? Та прошу дуже! Камінці у жовчному міхурі та нирках, що неабияк псують життя. Ще й як псують!

Тому є сенс поговорити про гендерні нюанси і харчові переваги в проблемі жовчнокам’яної і сечокам’яної хвороб. Питання важливе. Бодай з огляду на те, яку кількість оперативних втручань з приводу видалення жовчного міхура через утворення каменів проводять щороку хірурги в цілому світі.

Якщо «страйкує» жовчний

За статистикою, від камінців у жовчному міхурі та його протоках потерпає кожен сьомий житель планети. Цікаво, що у цієї проблеми немає вікових меж, натомість є гендерні нюанси і харчові переваги. Зокрема, у жінок ця хвороба трапляється частіше – через певні гормональні процеси. А ще через те, що пані зазвичай люблять смачненько, з масними стравами, попоїсти. Також фахівці стверджують, що майже не загрожує жовчнокам’яна хвороба вегетаріанцям. Говорять лікарі й про інші важливі нюанси.

Успішно протистоять хворобі жінки, що споживають багато бобових (а це, нагадаю, квасоля і горох) та цитрусових.

На перешкоді утворенню камінців стоять, перш за все, рослинні білки, які знижують концентрацію холестерину в жовчі.

Людям, які мають камінці у жовчному, бажано відмовитися від кави. Не годні? То принаймні не зловживайте.

А ще, попереджають лікарі, варто взяти до уваги те, що з’яві камінців сприяють голодування, великі перерви між прийомами їжі та відмова від сніданку. Адже якщо сидимо «на голодній пайці», травна система не продукує у достатній кількості жовчних кислот, щоби розчиняти холестерин. Крім того, жир стимулює скорочення жовчного міхура, щоби випустити накопичену жовч бодай раз на день. Ось чому низькокалорійна, з низьким умістом жиру дієта приблизно в 50% випадків загрожує утворенням камінців. Небезпеку можна зменшити, якщо при кожному прийомі їжі споживати 5-10 грамів жиру (наприклад, 1-2 чайні ложки оливкової олії).

Також утворенням камінців загрожує навіть незначне перевищення нормальної маси тіла. А особливо це актуально для жінок середнього віку. За статистикою, апетитних форм пані у шість разів частіше страждають від жовчних каменів, ніж худенькі жіночки. Отож, дівчата, зважаймо, не гладшаймо аж так, бо, кажуть гастроентерологи, кожні зайві 10 кг подвоюють ризик.

Щодо алкоголю, то у невеликій кількості він навіть стримує процес утворення камінців – півсклянки вина або пива на день знижують загрозу приблизно на 40%. Але кількість спиртного, вища за вказані щойно дози, а тим паче – міцного, діє з точністю до навпаки.

Потрібно знати, бо помічне.

Їжте 3-4 рази на день.

Добовий об’єм їжі не повинен перевищувати 3 кг. І втямте, що потрібно регулювати кількість спожитого за один прийом. Себто – не наїдатися донесхочу. Відчуття важкості у ділянці «під ложечкою» (мовою медиків «в епігастрі». – Т.К.), задишка, сонливість засвідчують, що переїли-таки! «Хто їсть до повного шлунка, той зубами риє собі могилу», – говорять про «свято черева» турки, і цілком мають рацію.

Також подбайте, щоби в раціоні було достатньо продуктів, які містять вітаміни А і С, а ще – групи В.

Упродовж дня випивайте не менше як два літри води. Звісно, силувати себе не потрібно – пийте, коли захочете. Але пийте. І пийте воду! Також час від часу звертайте увагу на ноги – чи, часом, не набрякають, що може бути ознакою серйозного нездужання (зокрема, проблем із серцево-судинною системою).

Також візьміть до уваги, що продукти заподіюють організмові менше шкоди, якщо їх не смажити, а варити або запікати в духовці. Тим паче, що постійно переїдаємо. Це правда!

No pasaran для жовчного: яєчний жовток, мізки, печінка, жирні сорти м’яса і риби, сало, вершкове масло, борошняні і круп’яні продукти, а також взагалі все жирне.

Бажані «гості»: пшеничні висівки, геркулес, гречка, овочі і фрукти, відварні м’ясо і риба, вимочений нежирний оселедець, салати з морепродуктів, спеції (зелень петрушки і кропу, червоний мелений перець, лавровий лист, кориця, гвоздика, ваніль), зелений чай, відвар шипшини.

Якщо хиблять нирки

Узагалі сечокам’яна хвороба – захворювання, пов’язане з утворенням камінців не тільки у нирках, а й в інших органах сечовидільної системи. Від цієї недуги, трапляється, потерпають навіть немовлята. 

Основна причина напасті – порушення обміну речовин, особливо водно-сольового і хімічного складу крові. Проте не треба скидати з терезів спадковості, хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит, коліт, виразкова хвороба) та органів сечостатевої системи (пієлонефрит, простатит, аденома передміхурової залози, цистит та ін.), остеомієліту, остеопорозу, інших захворювань кісток або травм, тривалого зневоднення організму, нестачу вітамінів, особливо групи D, зловживання гострим, кислим, солоним.

Дуже важливий чинник якісної питної води.

Як допомогти ниркам?

Дієта при сечокам’яній хворобі має залежати від різновиду камінців, а діляться вони на лужні (фосфати і карбонати) та кислі (урати й оксалати).

При фосфатних каменях рекомендується обмежити в раціоні овочі і фрукти, виключити молочні продукти і збільшити споживання м’яса, риби, борошняних продуктів та олії. Питний режим треба обмежити.

При карбонатних каменях обмежують багаті на кальцій продукти (молоко, сири, йогурти, сир). Перевага – вівсянці, борошняним стравам, відварним м’ясу і рибі, яйцям, олії.

При уратних каменях треба зменшити споживання продуктів, які сприяють утворенню в організмі сечової кислоти (печінка, нирки, м’ясні бульйони), а також м’ясо, рибу, рослинні жири. Часто таким хворим рекомендують пити щойно вичавлений лимонний сік. Але! При сечокам’яній хворобі не рекомендують сік грейпфрута. Ще треба обмежувати споживання продуктів, що містять пурини, – говоримо про оселедець, сардини, шоколад, какао і чай. Взагалі варто зменшити білкову частину раціону (не більш як 1 гр білка на 1 кг ваги на добу) і стежити, щоби їжа містила велику кількість вітамінів, особливо – А.

При оксалатних каменях не варто захоплюватися продуктами, багатими на щавлеву кислоту (шпинат, щавель, картопля, салат, апельсини і молоко). Часто таким хворим рекомендують приймати по 2 г карбонату магнію щодня. Перешкоджають накопиченню і підсилюють виведення щавлевої кислоти також яблука і груші (їсти зі шкіркою!). Зарадить і свіжий кизил та компот із нього (1 кг кизилу, 800 гр цукру, 500 мл води: кип’ятити 45 хвилин, пити по 400 мл на день).

Крім того, дуже важливо збільшити рухову активність, не переохолоджуватися і завжди тримати в теплі поперек. Звісно ж, і ноги, бо звідти – чи не всі застуди.

Одна бабця сказала…

Народна медицина напрацювала чимало рецептів, які можуть зарадити в початковій стадії і жовчнокам’яної, і сечокам’яної хвороб. Проте раз і назавжди затямте: хвороби надто серйозні, аби вдаватися до народних методик без консультації лікаря.

Від камінців у жовчному міхурі

Влийте сік чорної редьки в таку ж кількість меду, добре розмішайте, помістіть в закритий посуд і тримайте 6 тижнів у темному місці. Приймайте по 1 ст. ложці тричі на день перед їжею 2–3 тижні.

Свіжі плоди шипшини поріжте, очистіть від зерняток і покладіть на дно банки шаром 1,5–2 см. Засипте цукром. Далі – шар шипшини і знову цукор. Аж поки не заповните банку. Закрийте кришкою, поставте в темне, сухе місце на місяць. Потім перемішайте і приймайте по 1 ст. ложці на півсклянки води раз на день для профілактики і двічі на день – для лікування.

Від камінців у нирках

Змішайте по склянці меду, горілки, соку редьки і червоного буряка. Витримайте 2–3 години, поставте в темне місце на 3–4 дні. Приймайте по 1 ст. ложці за 30 хвилин до прийому їжі.

Залийте 3 ст. ложки листя смородини 2 склянками окропу, дайте настоятися 15–20 хвилин, процідіть, додайте 2 ст. ложки свіжої або висушеної смородини. Через 15–20 хвилин можна пити. Норма – 0,5 склянки на день.

На коду

І щоби там не казала «одна бабця», пам’ятаймо, що зарадити у проблемі може тільки лікар. І то – після ретельного обстеження.

Правильно, з любов’ю до себе, аби добре виглядати, бути стрункими, харчуйтеся. Живіть до 100 років без жодних камінчиків ні у ваш город, ні у город доброго сусіда.

І, звісно, будьте мені здорові.

Автор дякує за сприяння у підготовці матеріалу професорові Львівського медичного університету, доктору медичних наук Вікторові Андрющенку.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
Top
2018-09-18 23:22 :21