Новини » Економіка 23 березня, 2018, 19:37
В Україні Великодній кошик за рік здорожчав на чверть
ZIK
ZIK

Минулоріч великодній набір коштував 260 гривень, а вже цьогоріч в середньому українці витратять 327 гривень. У порівнянні з минулим, 2017 роком, товари здорожчали на чверть, тому доведеться витратити приблизно на 67 гривень більше, ніж торік.

Про це йшлося у програмі новин «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

У Полтаві маленькі курячі яйця коштують 24 гривні, а великі – 30 гривень. Продавці зізнаються, що наразі черг немає, але очікують на ажіотаж вже за кілька днів до самого свята.

«До Великодня все одно купуватимуть яйця, адже це свято. Переважно ж беруть дорогі та якісні», – розповіла продавець Тетяна.

Малолюдно і у м’ясних павільйонах, люди поки вивчають ціни і мало купують. Тому поки місцеві продавці цін до Великодня не підвищували, бо бояться, що взагалі товар не розпродадуть. Тож нині просять за кілограм стегна чи лопатки зі свинини – 120 гривень. М’ясо на кістці трохи дешевше – від 95 гривень.

В Одесі тим, хто планує тішити своїх близьких м’ясними стравами, продавці радять поспішити, бо ціни вже поволі ростуть. Скажімо, у середньому, за свинину на ринках просять від 120 гривень, хоча в лютому можна було зторгуватися і за сотню. Щодо яєць, то вони вже подорожчали. У середньому за десяток просять близько 30 гривень, за домашні доведеться викласти на третину більше.

Тернопільські ґаздині теж скуповуються, бо певні, що потім буде дорожче. Кажуть, що виграє той, хто продумає все наперед. Хоча ціни й нині кусаються.

«Як тільки настають свята, то ціни піднімаються догори. Раніше задня шинка коштувала 100 гривень, зараз же 110 гривень. Проблема в тому, що у нас немає такого принципу як закордоном, коли до свят дешевшають товари», – прокоментував тернополянка Зіна.

Ціни відлякують більшість тернопільських покупців. Кажуть, мусять викручуватись, аби святковий стіл не був порожнім, тому купують небагато.

Не жвава торгівля і у криворізьких продавців м’яса. Продавці ж кажуть, що в усьому винен піст. Але сподіваються, що з дня на день люди таки підуть на святкові закупи. Обіцяють, що ціни дуже не підніматимуть, кілограм може подорожчати приблизно на 10 гривень, все залежатиме від якості м’яса. Грудинка ж наразі коштує від 75 до 110 гривень.

Якщо ж говорити про ціни на яйця на ринку у Кривому Розі, то вони коштують від 18 гривень, а за домашні просять 28 гривень.

Загалом, фахівці підрахували, що за рік Великодній кошик здорожчав на чверть. Цьогоріч українці витратять на святковий стіл у середньому 327 гривень, а минулоріч на той же набір продуктів вони витрачали 260 гривень.

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
Top
2021-01-22 07:10 :34