субота, 16 грудня, 2017, 9:11 Суспільство
Готуємо в суботу. Австралійське печиво «Анзак»
Андрій Волик
журналіст, кухар-аматор
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика

Мені дуже подобається традиція в країнах Європи дарувати печиво. Це не те щоб подарунок у класичному розумінні, а швидше – комплімент або знак уваги. Це виглядає якось так тепло і особливо ніжно, якщо воно ще й приготовлене власноруч. Та й людина, якій ви подарували печиво, точно не залишиться байдужою… Якщо я вас вже надихнув, то залишається лише підібрати рецепт, який буде доволі легким і зрозумілим. Саме таким є австралійське печиво «Анзак».

Але перед тим, як ми його почнемо готувати, традиційно трохи історії.

У Першу світову війну в Австралії курячі яйця були в дефіциті, і ця ситуація для пекарів була справжнім викликом. Треба було вигадати щось смачне і без яєць. Так і з’явилось печиво «Анзак». Але це не єдина його перевага. Воно ще й корисне та має довгий термін зберігання, якщо тримати в щільно закритому посуді.

Щодо самої назви ANZAC то йдеться про Австралійсько-Новозеландський армійський корпус (Australian and New Zealand Army Corps), який воював у Першу світову під командуванням британської армії. Як це пов’язано з печивом? Власне через ті переваги, що я назвав вище, воно і стало популярним у дружин, які хотіли передати своїм коханим, котрі воювали на фронті, щось смачне.

Тож, як бачимо, його можна сприймати як звичайне смачне печиво або, знаючи його історію, як символ турботи про близьку людину.

Складники:

  • Борошно – 100 г
  • Цукор – 100 г
  • Вівсяні пластівці – 75 г
  • Кокосова стружка – 75 г
  • Вершкове масло – 100 г
  • Сода – 1 чайна ложка
  • Мед – 1 ст. ложка
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика


Підготуйте всі інгредієнти, аби все було під рукою. Візьміть глибоку миску, просійте туди борошно. Можна брати традиційне борошно з пшениці, а можна взяти вівсяне. Потім додайте цукор, вівсяні пластівці та кокосову стружку.

Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика


Якщо хочете урізноманітнити смак або зробити печиво більш корисним, можна якусь частину кокосової стружки замінити на насіння льону або родзинки чи журавлину. Зробіть різні варіації і визначите, з чим вам смакує найбільше. Потім все гарно перемішайте до однорідності.

Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика


Тепер беремося за приготування рідкої частини. Окремо розтопіть в невеличкій каструлі масло з медом. Вибирайте посудину з товстими стінками або робіть це на водяній бані. Не вмикайте великий вогонь під каструлею, аби не пригорів наш сироп. Коли все розчинеться, добре перемішайте, щоб суміш була однорідною.

Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика


Після того, як цей процес буде готовий, налийте в чашку дві столові ложки окропу і погасіть в ньому соду.

Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика


Потім погашену соду додайте до розтопленого масла і меду. Знову добре перемішайте. Рідина має змінити колір на більш молочний.

Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика


Вилийте все це в миску з сухими складниками. Добре вимішайте до однорідності. Ну, от наше, так зване тісто, готове.

Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика


Тепер візьміть деко і застеліть його пергаментом. Щодо пергаменту, то беріть якісний, до якого не пристає випічка. Викладіть на нього десертною ложкою тісто. Також це можна зробити і руками; сформуйте невеликі кульки.

Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика


Коли будете викладати, робіть невеликі відступи один від одного. Під час випікання печиво суттєво збільшується в діаметрі. Воно ніби розтікається. Тому не намагайтесь викласти все одразу. Інакше у вас буде суцільне велике печенько.

Для випікання нам потрібна розігріта до 180 градусів духовка.

Поставте в неї деко з печивом на 8-0 хвилин. Але рекомендую перевіряти, чи, бува, печиво не дійшло трохи раніше. Воно має бути коричнюватим.

Я користувався середнім деком. З того тіста, що вийшло у мене, з вказаних пропорцій випікав у два підходи.

Одразу, як печиво спеклося, перекладіть його на тарілку. Робіть це лопаткою, бо навіть готове воно досить крихке. Але це триватиме недовго. Як тільки печиво вистигне воно стає суттєво твердішим. Ось і все. Можна смакувати. Як я вже казав, воно добре зберігається, тож можна готувати про запас або дарувати близьким людям.

Смачного!

Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика
Печиво «Анзак». Фото Андрія Волика

Читайте також: Готуємо в суботу. Нью-йоркський сніданок

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках ZIK.UA.
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
реклама
більше новин
2018-01-21 14:31:45